Dünyaca ünlü iki teknoloji devi Google ve Microsoft arasındaki savaş resmen bir başka boyuta taşınmış durumda. Avrupa merkezli Bulut Altyapı Hizmet Sağlayıcıları (CISPE) ve Microsoft arasında devam eden rekabetin perde arkasında, Google’ın Microsoft’u zayıflatmak için CISPE üyelerine teşvik primi ödediği iddia ediliyor. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler…
Google’dan milyonlarca euroluk teklif mi yapıldı?
Yeni ulaşılan belgelere göre Google eski Cloud Başkan Yardımcısı Amit Zavery, CISPE üyelerine toplamda 100 milyon euroyu bulan teşvik paketleri önerdi. Bu paketler, 4 milyon euroluk ‘Üyeler Yenilik Fonu’, 10 milyon euroluk ticari faaliyet katkıları ve 5 yıl boyunca sağlanacak Google Dağıtılmış Bulut yazılım kredilerini içeriyordu. Ancak, Google bu tekliflerin doğrudan Microsoft’u hedef alma amacı taşımadığını iddia ediyor.
Bir CISPE sözcüsü, “Google yetkilisi, Microsoft’un anlaşmasını kabul etmeme yönünde çeşitli seçenekler sunuldu, ancak bu seçeneklerin detaylarını açıklayamam,” şeklinde konuşarak Google’ın perde arkasında pek de masum bir tavır sergilemediğini gözler önüne serdi.
CISPE’nin Microsoft’a yönelik şikayetleri, Microsoft’un yazılımlarını rakip bulut platformlarında çalıştırmayı pahalı ve teknik olarak zor hale getiren lisans koşullarına dayanıyordu. Şikayetin sonunda, CISPE’nin Microsoft ile 10-30 milyon euro arasında bir anlaşmaya vardığı ve Azure’un geliştirilmiş bir versiyonuna erişim sağlanması hususunda da şirketten onay aldığı söyleniyor.
Türkiye’nin en zengin 15 insanı belli oldu: İşte zirvedeki isim!
Forbes'un 2024 milyarderler listesini açıklaması sonrasında, ülkemizin en zengin 15 insanı belli oldu. İşte o liste...Google temsilcileri, şirketin adil yazılım lisanslama ilkelerini desteklediğini ve CISPE’ye bu konuda yardımcı olmayı hedeflediğini ve kötü bir niyetleri olmadığını iddia etti. Ancak Microsoft cephesinden gelen yanıtlar oldukça sert oldu: Microsoft Hukuk Başkan Yardımcısı Rima Alaily, Google’ın ‘gölge kampanyalar’ yürüttüğünü iddia ederek, daha küçük şirketleri kendi çıkarları için kullandığını söyledi.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Google’ın teşvik politikaları sizce sektöre katkı mı sağlıyor, yoksa adil rekabeti baltalıyor mu? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyiniz.