Sosyal hayatımıza getirdikleri kadar, hayatlarımızdan götürdükleri ile de ön plana çıkan teknoloji, 21. yüzyılda devletlerin en büyük tehlikesine yardımcı oluyor.
Son dönem başta olmak üzere, dünyanın pek çok köşesinde gerçekleşen terör olaylarında doğrudan teknolojinin parmağı olduğu tespit ediliyor.
Gerek terör saldırı planlarının yapıma esnasında, gerekse de planların uygulanmasının ardından internette duyurulmasında teknoloji en büyük aracı görevini üstleniyor.
Gerçekleşen can kayıplarına ilave olarak, “siber saldırı” kavramıyla mal kayıplarının gerçekleşmesine zemin hazırlayan teknoloji ile terörün ortak paydasını birlikte inceleyelim.
Saldırı öncesinde
Meydana getirdiği sosyal hayat, sanal ilişkiler vasıtasıyla birbirini daha önce hiç görmemiş; belki de hayatları boyunca görme şansına erişemeyecek insanlar, teknolojinin katkısıyla birbirinin hayatlarına giriyorlar.
İlk bakışta insanın sosyalliğini arttırarak toplumsallaşmaya yaptığı katkı ile dikkat çeken bu olgu, yeri geldiğinde çok daha farklı olayların meydana gelmesinde rol oynuyor.
Terör gruplarının sosyal medya ya da internetin farklı platformlarında yaptığı propagandalar, birçok farklı kesimden, çeşitli karakterdeki insanlara ulaşıyor.
Tarih boyunca din, dil, ırk, spor vb. olgularla suistimal edilen insanlık duyguları, yine aynı tekniklerle ikna edilerek, avucun içerisine alınıyor.
Yapılan araştırmalar, terör örgütleri hakkında fikir sahibi olma ve söz konusu terör örgütlerinin bünyesine katılma yönündeki en büyük aracının internet-sosyal medya olduğunu ortaya koyuyorlar.
Yani, insanlar internette terör örgütlerini görerek, daha önce hiçbir fikir sahibi olmadıkları bir ideolojiye hayatlarını adayarak, farklı bir yola sapıyorlar.
Saldırıl esnasında
Yapılan diğer araştırmalar ise telefon, telsiz vb. cihazların gerçekleşen birçok terör saldırısında rol oynadığını ifade ediyor.
Ayrıca görüşümüzü sınırlandırmadan; otomobil, silah, roket vb. cihazlarında teknolojinin birer harikası olduğunu fark ettiğimizde işin boyutları daha net olarak ortaya çıkıyor.
Böylece saldırı planları WhatsApp, Facebook, Twitter üzerinden yapılıyor, “Vur Emri” akıllı telefonlar üzerinden gerçekleşiyor, binlerce kilometrelik mevzili silahlar yüzlerce kişinin ölümüne sebebiyet veriyor.
Saldırı Sonrasında
Zamane sosyal medya olgusu içerisinde “Carpe Diem” adı altında anın tadını çıkarmak yerine, “An”dan sonraki hayatta düşünülerek, gerçekleştirilen aktivite sırasında birçok görsel medya elde ediliyor.
Nitekim sosyal medya aracılığıyla yaşanan anı daha çok kişiye ulaştırma gayesine sahip olunduğu düşünülürse, yadırganmayacak bir davranış kalıbı geliştiriliyor.
Aynı olgunun yazı çerçevesinde terör boyutunda ise saldırı sonrası görüntüler ilgili sosyal medya hesapları aracılığıyla tüm dünya ile paylaşılıyor.
Kesilen kafalar Twitter’da, hayatını kaybeden insanlar Facebook’ta, lanetlenen saldırılar Instagram’da yer alıyor.
Böylece alanın da verenin de memnun olduğu bir ortamda, herkes terörden dert yanarak, yeniden teknolojiye sığınıyor.
Terörü lanetlemeye geldiğinde Swarm, terör, lanetledikten sonra Instagram, terörün bir kere daha lanetleneceği planında Facebook.
Siz konu hakkında ne düşünürsünüz bilmeyşz; fakat en büyük zararın, göz önünde olupta fark edilmeyen zarar olduğu gerçeğini ortaya atarak yazıyı sonlandırmak istiyoruz.
whatsapp en büyük örnek.teröristler için biçilmiş kaftan.
Ölçülü olmak lazım, iyi yönü mü? fazla, kötü yönü mü? Ona göre karar vermek lazım. Terör faaliyetleri için internet kullanılıyor diye yasaklanırsa, fişi çekilirse ne olur bi düşünün. Aynen öylede ölçü olmazsa taş devrine döner insanoğlu. İsteyen tecrübe etsin, kendine yasaklasın…..Mehmet Can..
pkk lanet olsun sana
Ulkemizse bir kesim teror orgutu propagandasi yapiyor. Kimsenin terorist oldugunu saklama ihtiyaci duymadigi bu ulkemizin asiri demokratikligi canimi sıkıyor.
Pardon da son kısmına katılmıyorum.
Diyanete ayırdığı meblağ ile Eğitime ayırdığı meblağ ne ülkenin, Eğitim seviyesinin artma/düşme seyrini etkiliyen yani Toplumun eğitimini belirleyen Tv ile İnternet verilen 13 senelik eğitimden kat be kat üstünde sonra amaa ya niye kanıyolar, kandırılıyorlar vsvs
Sosyolijik nedenler ne olursa olsun. İşin başladığı ve bittiği noktan Eğitim kalitesi o yüzden de aklınızca öncesi sonrası anı fln yazmak yerine derinine inin bir kere de..
Terore destek verenlere lanet olsun
Her türlü teknoloji teröre alet olabilir, bunu engelleyebilecek bir denetim mümkün değil. Çünkü teknolojiyi yaratanın kendisi zaten bu amaçla kullanıyor. Dolayısı ile kimsenin şikayet etmeye hakkı yok bence.