Toyota, otomobil sektörü haricindeki araştırma-geliştirme çalışmalarının kapsamını genişletmeye devam ediyor.
Toyota Motor Corporation’ın robotik teknolojiler ve yapay zeka alanındaki araştırmacıları, ülke nüfusu hızla yaşlanan toplumlara yönelik olarak ucuz robotların üretilebileceğini söylüyorlar ve ekliyorlar; “Ucuz seri robot üretimine başlanabilir”
“Toyota her zaman ucuz ve güvenli yolu bulmuştur”
Toyota Araştırma Enstitüsü CEO’su Gill Pratt, tesisleri bünyesinde montaj hattını genişletmeleri ile birlikte imkansız denilen bir aşamayı atlattıklarını belirtti.
Tarihte “Toyota Üretim Sistemi”nin kurucusu olarak bilinen, “Toyota Ruhu” adlı kitabın yazarı olan Taiichi Ohno’nun da değindiği üretim sistemi yıllar içerisindeki süreçte övgü dolu sözlere sahip olmuştur.
Gill Pratt, yıllardır övgü dolu sözlere sahip olan Toyota üretim sisteminin her zaman ucuz ve güvenli bir üretim bandı çerçevesinde üretimde bulunduğunu ifade etti.
Toyota’nın otomobil sektöründe var olan işlevsel üretim sisteminin, robotik teknolojilere de aktarılabileceğini söyleyen Pratt, geleceğin otomobilleri ile robotların aynı temelde olduklarının altını çizdi.
Otomobilin ötesinde
Toyota CEO’su Akio Toyoda beş yıllığına 1 milyar dolar finanse edilebilecek araştırma enstitüsünün başında Gill Pratt’i koymuştu.
CEO bu girişimi ile, 2020 yılına dek konulan ilk hedefte 24 milyar dolarlık bir robot satış stratejisi yürütmeyi planlıyor.
Toyota’nın planlarının Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin “Robot Devrimi” projeleri ile paralellik göstermesi, şirketin sahip olduğu en büyük güvencelerden biri olarak gözüküyor.
Toyota’nın en son kör, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamını sürdüren hastaların denge kontrolleri için giyilebilir teknolojiler üzerinde çalıştığı biliniyordu.
Yapay zeka, robotik teknolojiler konusunda şirketin sahip olduğu sürdürülebilir satış stratejisin de sağlık alanındaki çalışmaların hayli önemli olduğu vurgulanıyor.
Toyota’nın bu bağlamda Boston Dynamics robotlarını Google Alphabet Inc.’den devir alacağı haberleri de gündemdeki yerini koruyor.
Otomobil devi ayrıca, ana sektörü kapsamında, sürücüsüz otomobil teknolojileri kapsamındaki çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Robotik teknolojiler
Nikkei Gazetesi, Toyota Araştırma Enstitüsü’nün Google’ın hem Boston Dynamics hem de Schaft robotik teknolojileri ile ilgilendiğini yazdı.
Gazete, şirketin Tokyo Üniversitesi’ne bağlı bir robot şirketini de bünyesine katma görüşmelerinin bu ay içerisinde sonlanacağını belirtti.
Pratt, şu anki aşamada konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınsa da, Toyota’nın DARPA ya da ABD İleri Savunma Araştırmaları Projeleri ile rekabet içerisinde olacağı ifade ediliyor.
Yazılım ve donanım
Pratt, geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan teknolojilerdeki donanım ve yazılım desteklerinin kusursuz olmasının gerektiğinin altını çizerek, robotların düşünme ve algılama noktasında bu çözümlere ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.
Robotların Japonya’nın giderek yaşlanan nüfusunda önemli bir yere sahip olacağı ifade ediliyor. Nitekim Japonya, ülke nüfusu içerisinde yaşlıların sahip olduğu yüzde 65’lik oranla dünyanın en yaşlı ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Şu aşamada kafalarda oluşan tek soru ise, Toyota’nın seri üretim sistemini robotik teknolojilere uyarlayıp, uyarlayamacağı noktasında oluyor.
:: Toyota üretim bandı sisteminin, robotik teknolojilere de uyarlanılabileceğini düşünüyor musunuz?
şöyle bir tane türk firması çıkaramazsak hepimizin zengin olması zor
Toyota 1,6 dizel corolla uretsin yeter mümkünse alman arabalari kadar sessiz calissin baska bisey istemiyoruz
Git alman arabası al ozaman kesin alman arabası kullanıyosundur senmercedes bmw ile karşılaştırıyolar o markaların en düşük modelleri 100 bin tl.