Dünyanın atmosferi hızla ısınıyor ve küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Araştırmacılar atmosferik karbondioksit oranını kaydetmeye başladığından beri yüzde 25 oranında artış oldu. Karbondioksit gibi sera gazlarının konsantrasyonlarındaki artış, gezegenimizin yanı sıra üzerindeki canlı yaşamı için önemli bir tehdit haline geldi. Bilim insanları, bu nedenle karbondioksit miktarını azaltmanın yollarını araştırıyor. Central Florida Üniversitesi’nden araştırmacılar, karbondioksit kullanarak enerji üretebilen, görünür ışıkla tetiklenen sentetik bir materyal geliştirdi.
Organik moleküller ve titanyum kullanıldı
Ultraviyole ışınların kullanılması fotosentezin tetiklenmesinin en iyi yolu olmasına rağmen, güneş ışığından gelen ışığın sadece yüzde 4’ünün UV olması verimi etkilemektedir. Araştırmacılar bu nedenle görünür ışığı kullanmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Platin, renyum ve iridyum malzemelerin çok pahalı olması nedeniyle organik moleküller ve titanyum kullanıldı. Belirli dalga boylarındaki ışıkları emmek için özelleştirilebilen bu moleküller, yapay fotosentez için önemli bir avantaj sağlıyor. Süreç gelişimi ile mavi ışığı emebilen moleküller kullanıldı.
Mavi LED foto-reaktörün inşa edilmesiyle atmosferden karbondioksiti temizleyen reaksiyon tetiklenmiş oldu ve sonuç olarak formate ve formamid oluştu. Geliştirilen sistemin evlerde büyük ölçekte kullanılabilmesi amaçlanıyor. Böylelikle hem hava temizlenmiş, hem enerji üretilmiş olacak. Yapay fotosentez süreci, gezegenimizin ve canlı yaşamının sera gazlarından kurtulma sürecindeki en önemli yardımcısı olacak.
:: Yapay fotosentez ile havayı temizleme çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bb
D bu
Ağaçlara gerek kalmayacak mı?
Ağaç dikin agac
Çinde falan kullanılabilir ama biz ağaçlara önem vermeye devam etmeliyiz böyle şeyler son çare.
bizimkiler de olan ağaçları kessin