Günümüz akıllı telefona bağımlı olarak sürdürülen sosyal hayatın en büyük problemlerinden biri hiç kuşkusuz cihazların şarj ömrü olarak betimleniyordu.

Cihazların şarj ömürlerinin çabuk tükenmesi nedeniyle sürekli yanlarında şarj aleti taşımaları sorununa ise otomobil sektörünün büyük oyuncularından Toyota çözüm bulmuş gibi gözüküyor.

Akıllı telefon üreticileri, yeni cihazlarıyla getirdikleri güncellemeler, güç artırımları vb. çözümlerle kullanıcıların cihazlarının şarj ömrü sorununu tamamen ortadan kaldıramamışlardı.

Akıllı telefon üreticilerinin kesin bir çözüm bulamadığı bir ortamda ise otomobil sektöründen Toyota alternatif bir çözüm yolu geliştiriyor.

Toyota Motors’un bilim insanları, büyük ölçüde pil tüketimini azaltacak, batarya ömrünü uzatacak magnezyum bazlı güçlü bir kombinasyon buldular.

Akıllı telefonlarda genellikle, lityum-iyon odaklı bataryalar kullanılırken, Toyota pillerde magnezyum elementinden yararlanacak.

Bilindiği üzere lityum yapılı piller, süreç içerisinde bünyesinde metal azalımı nedeniyle ömürlerini tüketerek, yeterli performansı gösteremiyorlardı.

Enerji üretimi ve iletiminde en etkili yol olarak nitelenen lityum piller ise günümüzde hala akıllı telefon üreticilerin tercihini oluşturuyor.

16-05/09/trina_magnesium_battery_8c636c1021a1eeb1c50f9294946626a4054e6b33-800x420-1462793477.jpg

Lityumlara oranla daha stabil bir konumda olan magnezyumlar, kullanılabilir birkaç elektrolit malzemesinden biri olması, katotlara metal anotları sıvı halde taşıyabilmesi nedeniyle tercih edilemiyorlardı.

Toyota bataryalarda magnezyum mu kullanacak?

Toyota Ana Bilim Adamı ve Kimya Mühendisi Rana Mohtadi, yakıt hücresi teknolojileri için hidrojen depolama malzemelerine ilişkin araştırmalar yaptıklarını ifade ediyor.

Magnezyum ve hidrojen birlikteliğinin, lityum-iyon birlikteliğine oranla daha pragmatist bir çözüm sunabileceği belirtilen araştırmada, pil endüstrisine devrim niteliğinde bir çalışma sunuldu.

Proje kapsamında anot ve elektrolit parçalarının elementler arasındaki aktarımında bir problemin olmadığı belirtilirken, çözülmesi gereken tek sorunun katot aktarımı konusunda olduğu dile getirildi.

Henüz başka ayrıntıları açıklanmayan projenin, en yakın zamanda tüm detayları ile birlikte kamuoyuna sunulacağı Slash Gear’deki haberde yer aldı.

:: Toyota’nın pil endüstrisinden bir devrim niteliği taşıyan projeyi gerçekleştirebileceğini düşünüyor musunuz?