Elon Musk, Falcon 9 ile çok önemli bir başarıya imza attı. Dünyanın ilk tekrar kullanılabilen roketi ile onlarca başarılı görev gerçekleştiren Musk, geçtiğimiz günlerde düzenlenen görevle kendisini bir kez daha ispatladı. 8 yıllık serüveninde büyük sorunlarla karşılaşan Falcon 9, artık en güvenli roketler arasında kabul ediliyor.
Elon Musk Falcon 9 ile bir ilke imza attı
Falcon 9 flight 50 launches tonight, carrying Hispasat for Spain. At 6 metric tons and almost the size of a city bus, it will be the largest geostationary satellite we’ve ever flown.
— Elon Musk (@elonmusk) 5 Mart 2018
Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX, dünyanın tekrar kullanılabilir ilk roketiyle görevlerine 8 yıl önce başlamıştı. Pek çok farklı başarısızlık yaşayan roket, yeri geldi depoda dururken kendi kendine patladı, yeri geldi kalkışın hemen ardından ters dönüp yere çakıldı. Başarısızlıklardan alınan derslerle birlikte geliştirilen Falcon 9, şu an ilk üretildiği versiyonunundan daha farklı bir yapıya sahip. Farklı jenerasyonları çıkartılan roket, son versiyonlarından birsiyle dün önemli bir görev gerçekleştirdi.
İspanya’nın Hispaasat 30W-6 iletişim uydusunu yörüngeye başarıyla yerleştiren Falfon 9, bu görev ile birlikte 50. fırlatılışını gerçekleştirmiş oldu.
50 fırlatma, 23 başarılı iniş, 6 tekrar kullanılmış roket
Şimdiye kadar 51 adet üretilen Falcon 9 roketinden 50 tanesi fırlatıldı. 1 tanesi ise daha fırlatma platformuna yerleştirilmeden patladı. Gerçekleştirilen 50 görevden 23’ünde başarılı bir şekilde dünyaya iniş de gerçekleştirildi. SpaceX’in Görev Yönetim Merkezine veya ‘drone ship‘ adı verilen otonom gemilere gerçekleştirilen inişlerin ardından roketler, tekrar kullanılmak üzere bakıma alınıyordu. Bakım sürecinin ardından da şimdiye kadar 6 roket tekrar Uzay’a gönderildi.
İstatistiksel olarak yüzde 50’nin altında görünen başarı oranı, aslında gerçeği yansıtmıyor. Test aşamalarında gerçekleştirilen başarısız görevler, birkaç yıldır yaşanmıyor. Falcon 9 ile yaşanan son başarısız görev 2016 ve öncesinde dayanıyor.
Fırlatmalara yetişemediği için ikinci ‘Drone ship’ üretiliyor
Roketleri tekrar kullandığı için büyük bir maliyet avantajına sahip olan SpaceX, yaklaşık 65 milyon dolara Falcon 9 görevleri gerçekleştirebiliyor. SpaceX, rakiplerine göre çok daha düşük olan bu maliyet sayesinde şu an dünyada en çok tercih edilen roket firmalarından birisi oldu.
Türk mühendislerinin de tasarımında ciddi emek harcadığı Tursat 6A ve Turksat 6B uyduları, Airbus ortaklığında SpaceX Falcon 9 roketleriyle birlikte yörüngeye yerleştirilecek.
Şirket gerçekleştirdiği sık kalkışlar nedeniyle okyanustaki otonom iniş platformunda sorun yaşamaya başladı. İnişin ardından birkaç hafta süren işlemler, bir sonraki fırlatma görevinin gecikmesine neden olabiliyordu. Bu nedenle bir tane daha otonom iniş platformu inşa etmeye başlayan firma, ikinci platformuyla birlikte daha sık görev gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Falcon Heavy ilk ticari görev için hazırlanıyor
Şirketin Mars görevlerini gerçekleştirmek için kullanacağı Falcon Heavy roketi geçtiğimiz haftalarda ilk kalkışını gerçekleştirmişti. Elon Musk’ın Tesla Roadster aracını Mars yolculuğuna çıkaran roket, görevini başarıyla gerçekleştirmişti. 3 Falcon 9 roketinin birleşiminden oluşan Heavy, küçük modifiye içeren 2 Falcon 9’u başarıyla karaya indirmişti. Ancak, önemli modifiyeler içeren ana ünite, okyanustaki iniş platformuna inememişti. İlk müşterisi Suudi Arabistan olan Heavy, 2018 içerisinde ilk ticari görevini gerçekleştirecek.
::SpaceX’in başarısını nasıl buluyorsunuz?
Uzaydaki copleri de temizlesinler. Insanoglu ayak bastigi her yeri kirletmek zorunda degil.