Elon Musk’ın roket şirket SpaceX, NASA tarafından güneş sisteminin dışındaki yabancı gezegenlerin araştırılmasında kullanılacak en güçlü teleskobu uzaya gönderecek. Teleskobun adı ise Transition Exoplanet Survey Satellite (TESS) olacak.
NASA, TESS’i Kepler Uzay Teleskobu’nun yerine yollayacak
230 feet uzunluğa sahip Falcon 9 roketi, TESS adlı uzay aracını yörüngeye fırlatacak. Başarılı bir fırlatışın ardından bu teleskop, uzayda binlerce keşfedilmemiş gezegeni keşfetmek için kullanılacak. Bunun yanı sıra 200 bin civarında yıldızı keşfedecek olan uzay aracı, en büyük uzay araştırmalarına imza atacak. Bu sayede yabancı canlılarla da karşılaşma ihtimali olduğu söyleniyor.
Yakın zamanda yerini TESS’e devredecek Kepler Uzay Teleskobu’nun yakıtı bitmek üzere gözüküyor. Bu nedenle Kepler’in yakın zamanda çalışmasının durdurulacağı söyleniyor. Zaten TESS’in Kepler Uzay Teleskobu’nun görevinden fazlasını yerine getireceği yüksek ihtimaller arasında yer alıyor.
Kepler tarafından bırakılan uzay araştırmasını devam ettirecek olan TESS, 2 yıl boyunca görevde olacak ve bu süre zarfında 200 binden fazla yıldızı izleyecek. Böylece yıldızların parlaklığını sürekli gözlemleyebilecek teleskop, yıldızların parlaklığındam yola çıkarak gezegenlerin büyüklüklerini de algılayabilecek. Bu bilgiler diğer canlıların yaşadığı Dünya çapındaki gezegenleri bulmada da etkili olacaktır.
En güçlü uzay teleskobu TESS, 16 Nisan’da ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral’dan fırlatılacak.
:: TESS isimli uzay teleskobu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
En güçlü uzay teleskobu TESS: bu bilgi dogru deil. ilk paragrafta keplerin yapacagi gorevin yerine gececek en guclu teleskop olabilir ama en guclu uzay teleskobu TESS deil ve olmayacak da…Keplerden 400kat daha genis bir alani tarayacak bir tarama(survey) teleskobu olmasindan dolayi onemli denilebilir…uzaklik ve parlaklik acisindan kepler kadar derine inemese de tum gokyuzu taramasi yapacagindan 200 bin yildizi surekli takip edebilecek ki bu da o yildizlarda bulunan otegezegenlerin belirlenmesinde onemli rol oynuyor…ayrica canli yasami boyle teleskoplar ile bulunamiyor, sadece ote-gezegenler bulunabiliyor, yildizina gore yasamsal bolgelerde bulunan otegezegenler belirlenebiliyor.