Elon Musk liderliğindeki SpaceX, insanlığın uzay macerası için önemli adımlar atmaya devam ederken, istemeden bir soruna yol açmışa benziyor. Ağustos 2017 tarihinde fırlatılan bir SpaceX roketi iyonosferde devasa bir delik açtığı ortaya çıktı.
SpaceX roketi tarafından açılan delik ne olacak?
Uzaya çıkan her roket atmosferi geçiş sırasında iz bırakabiliyor. Öte yandan, SpaceX Falcon 9 roketi geçtiğimiz yılın Ağustos ayında sadece dairesel şok dalgaları oluşturmakla kalmamış. Bununla birlikte iyonosfer plazmasında 3 saat boyunca kalan 900 kilometre çapında bir deliğe sebep olmuş. Bunun yerel bir manyetik fırtınaya benzediği ve fenomenin roketteki hafif yük sebebiyle gerçekleştiği ifade ediliyor.
Yer çekiminin etkisini azaltmak ve stresi hafifletmek için roketlerin çoğu kavisli yörüngeye sahip. SpaceX roketi ise sadece 475 kilogram ağırlığındaki Formasat-5 uydusunu taşıdığı için neredeyse dikey bir şekilde atmosferden çıkış gerçekleştirmiş. Olayın temelinde de bu yörünge yatıyor.
İyi haberse iyonosfer deliğinin büyük sorunlara sebep olmamış olması. Geçici deliğin GPS navigasyonlarına önemli bir etki gerçekleştirebileceği ancak neyse ki bunun gerçekleşmediği belirtiliyor. Bu anlamda roket operatörlerinin yeryüzündeki otomobil ve telefonların GPS kullanımına zarar vermemek için daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekiliyor.
:: SpaceX’in yaptığı bu hata konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
Bu iyonosfer,i delmeleri dünyanın doğal dengesini boza bilir bu yüzden atmosferden çok daha yavaş çıkış yapılması gerekir bu sayede hem can güvenliği mal güvenliği açısından çok daha iyi olur Atalar ne demiş geç olsun güç olmasın! Ozon tabakası yerden 100 km idi sanırım bu çok bir mesafe değil Hızlı gitmenin bir anlamı yok.
Tıpkı matrix filmindeki gibi. Düşünsenize 100 yıl sonra atmosferi yakmış olduğumuzu. Ve kaçacak delik aradığımızı. O zaman SpaceX’in açtığı deliği kullanır, Mars’a gideriz belki. Teşekkürler SpaceX.