Geçtiğimiz yıl Hollanda‘da bulunan Robots Love Music isimli müze gösterisi için müthiş bir konuk alınmıştı. Android Klarnetçi adıyla anılan 180 yıllık robot, ilk günden itibaren herkesin dikkatini çekmişti. Robot dikkat çekici olsa da, ortada ciddi bir problem vardı, müzisyen adnroid‘in ne yazık ki klarneti kayıplara karışmıştı.

Ölümden sonra beyin canlı kalabilir mi?

Ölümden sonra beyin canlı kalabilir mi?

Bilim insanları, başı kesilen hayvanlar üzerinde çalışma yaparak, ölümden sonra beyin hücrelerinin canlı kalıp kalamayacaklarını araştırdı. Bu çalışma, başı kesilen domuzlar üzerinde yapıldı.

1838 yılında üretilen bu eğlence robotu dönemine göre inanılmaz bir teknolojiye sahipti. Klarnet çalarak performanslar sergileyen robot, sahnesi sona erdiğinde seyircileri selamlayabiliyordu. Bugün için oldukça basit görülen bu hareketlerin 180 yıl önce yapılmış olması gerçekten de takdir edilesi bir durum.

180 yıllık robot için klarnet araştırması başlatıldı

1839 yılı itibariyle bu büyük başarı ün yapıyor ve Android Klarnetçi, onu tasarlayan mucitle beraber dünyayı dolaşmaya başlıyor. 1865 yılında ise dev müze yangınından sağ çıkıyor, ve o günden beri de koleksiyoncularından elinde geziyor.

Tüm bu badireler arasında klarnetçi giysilerini, şapkasını ve en önemlisi klarnetini kaybediyor. Robots Love Music etkinliği için oldukça “çıplak” bir robot olarak geliyor. Museum Speelklok yöneticisi Marian van Dijk ise duruma dayanamıyor ve geniş bir araştırma başlatıyor.

Ve dev araştırmanın sonunda sevimli robotun müzik aleti Frederick Stearn‘in koleksiyonu arasında bulunuyor. Böylece Robots Love Music etkinliği için hazır hale getirildi.

:: 180 yıl öncesindeki bu teknolojiyi etkileyici buldunuz mu?