Hastalık teşhislerinde yutulabilir çip dönemine çok az kaldı. Geliştirilen yeni bir yutulabilir çip, rakiplerinden farklı olarak bakterilerden oluşan bir sensör kullanıyor. Bu sayede vücuda hiçbir zarar vermiyor.
Yutulabilir çip ile hastalık teşhisi yapılacak
MIT araştırmacıları, midede veya diğer gastrointestinal problemlerde kanamayı teşhis edebilen, bakterilerle donatılmış bir sindirilebilir sensör geliştirdi. Yapımında genetik mühendisliğinden faydalanılan bu teşhis sisteminde, biyolojik sensör ile düşük güçlü güç elektroniğinin birlikteliği kullanıldı.
Bu “çip üzerinde bakteri” yaklaşımı, canlı hücrelerden yapılan ve sensör görevi gören bakterilerin yanıtlarını, bir akıllı telefon tarafından okunabilen kablosuz bir sinyale dönüştürüyor. Araştırmacıların geliştirdiği bu sensör ve çip birleşimi, yutularak vücut içine alınabiliyor. Daha sonra biyolojik sensör olan bakteriler, kanda hemoglobinin proteinsiz olan kısmı heme’ye tepki veriyor. Tepki durumu çip ile kablosuz olarak akıllı telefona sinyal olarak gönderiliyor. Bu sayede kanama gibi durumlar tespit edilebiliyor.
Yaklaşık 3 cm uzunluğundaki çip, çalışmak için 13 mikrowatt güç ile çalışıyor. Algılayıcının yaklaşık olarak 1.5 ay boyunca çalışabilmesi için 2.7 V’luk bir batarya kullanılmış.
Science dergisinde yayınlanan bu çalışma, hastalık teşhislerinin teknoloji temelli ve kablosuz olarak yapılabildiği yeni bir dönüşümün temellerini oluşturuyor. Yapılan testlerde domuzlarda başarılı bir şekilde çalışan sensörler, iltihap tespiti için de kullanıldı.
Şu anda 4 algılama sistemi olan bu çalışmanın genişletilerek, 16-256 adede çıkarılması hedefleniyor. Bu sayede daha detaylı ve daha yüksek verimli taramalar yapılabilecek.
Fotodaki kadar buyuk bir seyi yumak? Bilmiyorum, bunun bir de cikisi var. Bakalim gelecek ne gosterecek.
yaşasın
Ölen film yönetmeni Aaron Russo abimizin bahsettiği aşamaya geldik sayılır.Komplo olsun veya olmasın her teorinin bir gerçekleşebilme payı vardır.
Isvecteki firmalarin birisi calisanlarina cip takti bile haci. KApilari derilerinin altindaki ciplerle aciyorlar bu sahilslar. Baska ozellikleri de vardi aam unuttum. Arastir istersen. Russo nun dedigini uyguluyorlar artik. Amerikada da bazi kisiler gps koordinatlarini gonderen cipleri derilerinin altina yerlestirttiler.