Avrupa’nın en eski insan fosili, İspanya’da bir arkeolojik çalışma sırasında bulundu. Neredeyse 1 milyon yaşında olan Avrupa’nın en eski insan fosili, biyolojik tarihimize ışık tutacak.

Avrupa’nın en eski insan fosili İspanya’da

İspanya’nın kuzeyindeki Atapuerca Gran Dolina arkeolojik sahasında bulunan fosilin, Avrupa’nın en eski insan fosili olduğu tahmin ediliyordu. Yapılan tarihlendirme çalışmalarının ardından, bu tahminin doğruluğu ispatlandı. Araştırmacılar, fosilin dişlerinden faydalanarak kaç yıllık olduğunu tespit ettiler.

Uçabilen örümcek keşfedildi!

Uçabilen örümcek keşfedildi!

Uçabilen örümcek türü, örümceklerin sandığımızdan çok daha fazla yeteneğe sahip olduğunu gösteriyor. Uçabilen örümcek, meteorolojik hava tahminleri yapabiliyor.

Fosilden alınan diş örnekleri ile yapılan testlerde, fosilin 772.000 – 949.000 yaşında olduğu belirlendi. Yani bu fosilin yaşının neredeyse 1 milyon yıl olduğu saptandı.

Fosilin yaşını saptamak için tahmin edilenin aksine, karbon tarihlendirme yöntemi kullanılmadı. Fosilin yaşı çok eski olduğu için araştırmacılar Electron Spin Rezonans denilen bir yöntem kullandı. Arkeolojik yaş tahmininde kullanılan ESR yöntemi, daha önce büyük memelilerde kullanılmıştı. Ancak bu çalışmayla, insan dişlerini tarihlendirme için ilk defa kullanıldı. Manyetik alan temelli ESR yöntemi ile tahribatsız bir şekilde fosilin yaş tayini yapılabildi.

en eski insan fosili

Avustralya, Çin, Fransa ve İspanya’dan uluslararası bir araştırmacı ekibi tarafından yürütülen bu çalışmanın ayrıntıları ScienceDirect’te yayınlandı. Avrupa’daki insanlık tarihine ışık tutması beklenen fosil ile ilgili çalışmalar yapılmaya devam edilecek. Bu türün, soyu tükenmiş olan Homo antecessor olduğu belirtiliyor.