Dünya genelinde yenilenebilir enerjiye geçiş için devasa yatırımlar yapılırken, özellikle son dönemde ülkemizde kurulan devasa güneş enerji santralleri büyük beğeni topluyordu. Ancak, alınan yeni karar ile adeta bu sektöre darbe vuruldu.

Zira, bina çatılarına ve cephelerine GES kurmak ve burada üretilen ihtiyaç fazlası elektriği satmak son dönemde ülkemizde oldukça popüler hale gelmişti. Ancak, bu santrallerden satın alınan elektriğe ödenen para üçte bir oranında düşürüldü.

Bakanlar Kurulu, konut ve endüstriyel binaların çatı ve cephelerine güneş enerjisi sistemleri kurulmasıyla ilgili yeni bir karar aldı.

Çatıdaki mini GES’lerin geliri üçte bir oranına geriledi!

Bu kapsamda 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınacak olan YEKDEM’e tabi üretim tesislerinden, mesken aboneleri için 10 kW’a kadar olan çatı ve cephe uygulamalı elektrik tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası enerji için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen kendi abone gruplarına ait tek zamanlı aktif bedeli, işletme tarihinden itibaren 10 yıl süreyle uygulanacak.

Enerji Günlüğü’nün haberine göre bu destek, ticarethane, sanayi, tarımsal sulama ve aydınlatma aboneleri için 1 MW’a kadar yenilenebilir enerjiye dayalı çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesisleri için de geçerli olacak.

mini GES

Devreye giren bu uygulama, özellikle 1 MW’ye kadar kurulu güçteki endüstriyel çatı ve cephe GES uygulamalarına bugüne kadar tanınan, kilovatsaat başına 13.3 dolar/cent’lik fiyat alım garantisi desteğinin ortadan kalkması anlamına geliyor.

Yeni uygulamada ile abone ihtiyaç fazlası elektriğini bugün itibariyle 24 kuruş gibi bir fiyattan ( yaklaşık 5.1 cent ) satabilecek. Abonelere uygulanan 10 kuruşa yakın sistem kullanım bedeli de dikkate alındığında, çatı GES’lerin şebekeye vereceği elektrik için alabileceği bedel 3 dolar/cent civarına gerilemiş oluyor.

Kısacası, 1-10 kW arasında kurulu güce sahip tesislerde yani Çatı üstü mini GES’lerde, ihtiyaç fazlası elektriğin bedeli kilovatsaat (kWh) başına 13.3 dolar/cent’ten 24.46 kuruşa düşürüldü ve böylece bu segment tamamen öldü.