Doğayı kirletmeyen çevreci yapısı ile yaşam boyunca kalıcı olarak tüketilmesi mümkün olmayan yenilenebilir enerji kaynakları, her geçen gün artan enerji tüketimi ile günümüzde çok daha fazla önem kazandı.
Ülkeler enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağı tarihleri şimdiden belirleyerek yol haritalarını çizerken, enerji ihtiyacımıza kıyasla halen oldukça yetersiz olsa da, ülkemizde de özellikle güneş enerjisi santralleri ile bu alanda çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.
PV sistemlere karşı oldukça güçlü bir alternatif haline gelen, CSP veya bir diğer adıyla Konsantre Güneş Enerjisi Santralleri‘nden ilkinin ( parabolik oluklu ) ülkemizde faaliyete geçmesi için çalışmalar başlatıldı.
Parabolik oluklu konsantre güneş enerjisi santrali!
Kula Mühendislik ve Elo Solar Enerji isimli iki Türk şirket tarafından projesi yürütülen ve Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurulması planlanan Türkiye’nin ilk parabolik oluklu konsantre güneş enerji santrali için gerekli izinlerin alınması konusunda resmi başvurular yapıldı.
1 MW’lık santralin yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 3.500.000 KW olması planlanırken ve yetkililer bunun normal bir PV santralin üreteceği yıllık 2.000.000 KW elektriğin oldukça üzerinde olduğunu özellikle vurguluyor.
Başlı başına bir santral olarak bir arazi üzerine ve konut, iş yerleri gibi yerlerin çatısına da kurulabilen CSP güneş enerjisi santralleri, bu şekilde bir yandan enerji üretirken, diğer yandan binanın ısınma, soğutma ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasına imkan tanıyor.
:: Yenilenebilir enerji konusunda ülkemizde yapılan bu tür çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
zengin oldunuz beee.güzel devir
Pahalı ve yetersiz bir yöntem. Tek çözüm nükleer enerji
Çok güzel haberler bunlar ve daha da güzel olacak.
Haberin yazarına hitaben birkaç düzeltme yapmak istiyorum:
– Elektrik üretilmez, enerji üretilir.
– Gücün birimi kilowatt[kW] iken, enerjinin birimi kilowatt saattir[kWs]. Yani enerjiyi bulurken zamanı güç ile çarparız. Gücü zamana bölmek (ki siz öyle ifade etmişsiniz) bu durum için yanlış olur.
Lütfen teknik terimleri daha dikkatli kullanalım.
Kolaylıklar diliyorum.
Vayyyy helal olsun
Bize böyle haberler verin, saçma ve faydası olmayan haberler değil. Bir de naçizane görüşüm; PV'nin fotovoltaik, yani ışıktan elektrik üreten anlamına geldiğini belirtmeniz daha iyi olabilir. Teşekkürler.
Yenilenebilir enerji demeyin şuna ciddiye alan olur yer mer mazallah
Ayrıca aynaların ışığı tekrar atmosfere yansıtması, küresel ısınma ile başı dertte olan gezegenimize faydalı olacaktır. Devede kulak, ama olsun. Hiç olmamasından daha iyidir.
o santralin kurulacağı yer için açılan ihalede ne fesatlar döndü, silahlar nasıl çekildi bir bilseniz… 3 kuruşa alınacak arsa gözünü para bürümüş mahalle kabadayıları ve bazı vatandaşlar nedeniyle 300 kuruşa satıldı. haliyle 5 kuruşa satılacak üretilecek enerji 50 kuruşa satılacak. hayırlı olsun millete…
bu yenilenebilir onemli tabi ama bir noktadan sonra yetersiz kalacak ve nukleer enerji yine populer alacak. gerci hala populer. bakmayin bir nukleer santralleri kapatiyoruz, kapatacagiz diyen sapsikleri. adamlar nukleer kotu diyor ama santrallari 2030 da kapatiriz diyorlar mesela… 🙂
helal olsun yapana !