Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin‘in Aralık sayısındaki TeknoBilim konumuz “Uzay Çalışmaları ve Astronotlar“dı. Astronotların insanoğlunun geleceğini tehlike altına atıp atamayacağı konusunda uzun bir makale hazırladık. Dilerseniz bu makaleyi aşağıdan okuyabilirsiniz.
SDN Teknosa Magazin‘de her ay yayınlanan TeknoBilim makalelerini herkesten önce okumak istiyorsanız, dergimizi aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Her ay ücretsiz olarak yayınlanan SDN Teknosa Magazin uygulamasını Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz.
Yıllar önce başlayan, insanlı uzay görevlerinde yer alan Astronotlar, günümüzde haberimiz bile yok iken, Uzay İstasyonları içerisinde yaşamlarını sürdürüyor ve birçok çalışma ile uzay araştırmalarının devamlılığını sağlıyor.
Öte yandan, ne kadar Rusya, üstü kapalı olarak uzay yarışına devam etmek adına, Ay’a insanlı görevler yapacağını ve istasyon kuracağını açıklasa da, 2015 yılı itibariyle uzay çalışmaları, NASA önderliğinde devam ediyor. Durumun böyle olması da, NASA’nın önemini daha da artırıyor.
Peki, ülkelerin uzay yarışı, NASA’nın Astronotların oluşturduğu tehlikeden dolayı duyduğu endişe konusunu, diğer ülkelere de taşıyacak mı?
Astronotlar, Dünya için tehlike mi?
Bahsedildiği gibi, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani NASA, 2015 yılı itibariyle uzay çalışmalarına yön veren ve devamlı olarak Astronotlar ile çalışma yapan öncü kuruluşlardan… NASA’nın böylesi sık uzay çalışmaları yapıyor olması, aslında bu çalışmaların oluşturabileceği tehlikenin de, ne derece önemli olduğu sorusunu akıllara getiriyor. Neyse ki NASA, bu konuyu yıllar öncesinden aklına getirmiş!
NASA’nın, Dünya Koruma Bölümü
NASA’nın, Dünya Koruma Bölümü isimli, kendi içinde oluşturduğu ve pek göz önünde bulunmayan önemli bir alanı bulunuyor. Her ne kadar medyada sık sık yer almasa da bu bölüm, 1960’lı yıllardan beri aktif görevde…
Dilerseniz bu noktada, 1969 yılına dönelim ve Astronotların, Dünya için neden ve nasıl bir tehlike oluşturduğuna, temelden değinmiş olalım.
Apollo 11: İnsan, Ay ile tanıştı!
20 Temmuz 1969 tarihi, insanlık açısından önemli kilometre taşlarından… Zira Apollo 11, yani NASA’nın beşinci insanlı Ay projesi, beklenen başarıyı göstermiş ve 1969 yılında ilk kez insanlık, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ile, Ay’a ayak basabilmişti.
Öte yandan bu başarı, NASA için çok daha farklı bir açıdan da tartışılıyordu: İnsanlığı tehlikeye mi atıyoruz.
Bu sorunun temel çıkış noktası ise, ilk defa atmosfer dışı bir temasın, Dünya içerisine geri dönecek olmasıydı. Bu durumun neden tehlike içerdiğini kısaca açıklamak gerekirse, Dünya dışından gelecek herhangi bir canlı –ki bu bir bakteri, virüs veya Dünya üzerinde tanımlanmamış başka bir organizma-insan veya Dünya yaşamı için bir dönüm noktası olabilir ve yaşamın sonunu dolaylı yoldan getirebilirdi.
İşin özü o ki NASA, uzaydan dünyaya ölümcül bir organizmanın, Astronotlar veya diğer araçlar ile gelebilmesinden korkuyordu ve hala da aynı endişe söz konusudur.
NASA’dan Dünya Koruma Bölümü
Nitekim NASA, bu kaygısından dolayı, sırf bu odağa sahip bir bölüm oluşturdu ve bu bölüme “Dünya Koruma Bölümü” ismi verildi. Söz konusu bu bölümün ilk aktivitesi ise; Ay görevinden gelen Apollo 11 Astronotlarını, iniş anından itibaren teması önleyerek, tam üç hafta boyunca yoğun karantina altında tutmak oldu.
Üç haftalık yoğun bir karantina döneminden sonra Apollo 11 Astronotları ve beraberinde Dünya’ya dönen materyaller, temiz oldukları onayı ile, nihayet karantinadan çıkartıldılar.
2015 yılına geri dönecek olursak NASA, artık bu konuda çok daha dikkatli ve titiz çalışmalar devam ettiriyor. Üstelik sadece Dünya’ya gelecek bir etmen organizma kadar, Dünya’dan uzaya gidecek organizmalar konusunda da dikkatli davranıyor. Zira uzay çalışmaları kapsamında, belirli bir gezegende olası bir canlı popülasyonuna, Dünya’dan gitmiş farklı organizmalar zarar verebilir ve bu keşfi sağlanan canlı popülasyon, istemeden yok edilebilirdi.
NASA Yıllardır Düzenli Çalışmalar Yapıyor
Toparlamak gerekirse, NASA ve diğer farklı ülkelerin uzay çalışmaları, çok daha öngörü dışı sonuçları ortaya çıkarabilme potansiyeli bulunduruyor. Bu bağlamda yıllardır NASA da, ciddi önlemler alıyor ve hem Dünya hem de görev yapılan Uzay bölgeleri için, olası tehlikeler engellenmeye çalışılıyor.
Bu durum günümüzde, daha da ciddi boyutlara tırmanmış durumda. Zira 1969 yılında sadece Ay ile sınırlı kalan görevler, şimdiler Mars’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu da Astronotların veya Uzay Araçları’nın, olası taşıyıcılık yapabilme ihtimallerini arttırıyor.
Neyse ki NASA, bu tehlikeyi yıllar öncesinde göz önüne almış ve ciddi çalışmalar yapılması adına bir bölüm dahi oluşturmuş. Birçok kimse için bir kurgu gibi görünse de aslında bu durum, birçok Mikro Biyologlar ve Genetik Mühendisleri tarafından da, ciddi kaygı duyulan Uzay çalışmalarının en başlında yer alan maddelerden olmaktadır.
Yazan: Eren Ertem
:: Sizce Astronotlar gerçekten insanlık için tehlike arz ediyor olabilir mi?
Bak her şey çok güzel. Süper bir deneme yazısı belki makale. Ama konudaki en önemli şey belki, astronotlar niye tehlikeli. Hani koskoca yazının içinde her şey olur da olması gereken asıl şey neden olmaz.
Güzel makale çok beğendim.
Adam yazmis uzaydan astronotlarin ya da araclarin virus ya da bakteri getirme tehlikesi var diye okumamissin bir de guzel makale diye sallamissin okusaydin once.
Astronotlar uzaya virüs bulaştırır aman dikkat. Sonra uzayın hali nice olur.
En tehlikeli olan bilinçsiz insan. Bir düşünün uzaydan bir tehdit bu güne kadar dünyaya hiç geldi mi? Dünyanın yaşamına son verecek bir meteor, göktaşı, kuyruklu yıdız ve benzeri çarpmış mı? Yahut 150Mkm uzağımızda ki güneş bu güne kadar dünya da ki yaşamı direkt yada dolaylı olarak bir reaktif patlama yaşamış mı? Bir düşünün felaketlern hepsi dünya da oluyor ve genelde en büyük ölümler yine insanların çıkardığı çatışmalar neticesinde oluşuyor!!! Bunlara rağmen siz astronotlar tehlikeli diyorsunuz! Tehlikeli olan ne astronot ne uzay ne doğal afet ne ruhani varlık ne vahşi hayvan tehlikeli olan biziz!!!
Astronotlar uzaydan geldiğinde kiyafetinde veya aracında herhangi bir virüs veya bakteri olması riski olduğu için tehlikeli
İyi makale
Bence dünyada uzaydan daha fazla ölümcül bakteriler mevcut. Dünyada ölmeyen ordada ölmez.
Yazı güzel ama sorunun cevabını bulamadım
Yazıları dikkatli okumuyorsunuz gençler "Dünya dışından gelecek herhangi bir canlı –ki bu bir bakteri, virüs veya Dünya üzerinde tanımlanmamış başka bir organizma-insan veya Dünya yaşamı için bir dönüm noktası olabilir ve yaşamın sonunu dolaylı yoldan getirebilirdi." Bu tehlike asteoroid yağmuruyla da gelebilir. Her ne kadar atmosfer sürtünmesi yüksek sıcaklığa sebep olsa da bundan kurtulabilme şansları var. Astronotların tehlike arz etmesinin esas sebebi viruslerin biyolojik organizmamıza sızarak uyum sağlayabilme riski olması.
Bu da bir olasılık fakat bu dünyanında insanoğlununda elbet bir gün sonu gelecektir.Bu yüzden hayatı çok takmamak lazım , keyifli bir şekilde yaşamaya bakın.
Astronimyle ilgilenip Yaratıcıyı unutmak imkansız. Tam bir mucize kainatımız
Tam bir deli saçması