WHO tarafından yapılan bir araştırmada, dünyanın en kirli şehirleri listelendi. Araştırmaya göre ülkelerin gelirleri, dünyanın en kirli şehirleri listesinde belirleyici oldu.
Dünyanın en kirli şehirleri – İlk 5 şehir
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 tarihli çalışması ve son toplanan veriler ile dünyanın en kirli havaya sahip şehirleri listelendi. Listede ilk 5 sırada bulunan şehirlerin Orta Doğu ve Hint yarımadasında bulunması dikkat çekti. İşte en kirli havaya sahip şehirler:
Dünya nüfusu için korkutucu tahmin!
Dünya nüfusu için açıklanan yeni tahminler epey korkutucu. İşte önümüzdeki yüzyıl içerisinde dünya ve Türkiye nüfusunda yaşanması beklenilen artış!Zabol, İran (İslam Cumhuriyeti)
Şehrin Yıllık Ortalama PM 2.5 Hava Kirliliği Seviyesi (μg / m3): 216.67
PM2.5 veya PM10 Detayları: PM10
Açıklama: Zabul, İran’ın Sistan ve Belucistan Eyaleti’nde şehirdir. “120-day wind” yani 120 gün rüzgar adıyla da bilinir. Yaz boyunca kenti olumsuz etkileyen kalıcı bir toz fırtınası meydana gelir. Journal of Preventive Medicine dergisinde yapılan 2017 tarihli bir araştırmada, Zabol’da 30 dakika bisiklet sürerek egzersiz yapmanın, sağlık açısından yarardan fazla zarara neden olacağı öne sürüldü.
Gwalior, Hindistan
Şehrin Yıllık Ortalama PM 2.5 Hava Kirliliği Seviyesi (μg / m3): 176.14
PM2.5 veya PM10 Detayları: PM10
Açıklama: Merkezi Hindistan’ın Kuzey Madhya Pradesh eyaletinde bulunan Gwalior şehri, dünyanın dünyanın en fazla hava kirleten ikinci şehridir. Kültürel, endüstriyel ve politik bir merkez olan şehir, adını şehrin merkezini oluşturan tarihi kaya kalesinden alır. Şehir üç büyük sanayi bölgesi olan Sitholi, Banmore ve Malanpur ile çevrilidir.
Allahabad, Hindistan
Şehrin Yıllık Ortalama PM 2.5 Hava Kirliliği Seviyesi (μg / m3): 169,72
PM2.5 veya PM10 Detayları: PM10
Açıklama: Allahabad Hindistan’ın Kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde bulunan bir Hint şehridir. Şehir cam ve tele dayalı sanayiye ev sahipliği yapmaktadır. Allahabad’ın ana sanayi bölgeleri, birkaç kamu ve özel sektör şirketinin ofisleri ve fabrikaları bulunan Naini ve Phulpur’dur.
Riyad, Suudi Arabistan
Kentin Yıllık Ortalama PM 2.5 Hava Kirliliği Seviyesi (μg / m3): 155,51
PM2.5 veya PM10 Detayları: PM10
Açıklama: Riyad veya Al-Riyāḍ, Suudi Arabistan’ın başkenti ve en yoğun nüfuslu şehridir. Başlangıçta mekansal olarak yalıtılan şehir, 1940’lardan itibaren daha modern bir yapı kazandı.
Al Jubail, Suudi Arabistan
Şehrin Yıllık Ortalama PM 2.5 Hava Kirliliği Seviyesi (μg / m3): 151.71
PM2.5 veya PM10 Detayları: PM10
Açıklama: Al Jubail, dünya değilse, Orta Doğu’nun en büyük sanayileşmiş şehirlerinden biridir. Suudi Arabistan sahilinde, Basra Körfezi’nin doğu eyaletinde yer almaktadır. Aynı zamanda Orta Doğu’nun en büyük ve dünyanın dördüncü büyük petrokimya şirketi buradadır.
Not: PM2.5 vey PM10 dereceleri, sıralamada etkili oldu. Bu PM değeri eğer 2,5 ise havanın 2.5 mikrondan küçük herhangi bir ince parçacıklı madde içerdiği anlamına geliyor. PM değeri 10 ise havanın 10 mikron çapından daha küçük olan partikülleri içerdiğini belirtiyor.
Bence bir numarada çin’in başkenti olmalı iyice araştırılmalı
Çin’den hiç şehir yok mu?
çinle alakalı tek bir şehir olmaması enteresan, yoksa bu haberi çin mi hazırladı?
Gözlerim Çin’i arıyor neredesin Çin ?
Hani çin
Kocaeli yi de ekleyin oraya
Çin yokmu
aynen ya
Çin nerede ülke hava kirliliğinden dolaayı sisli
Çin nerede ülke hava kirliliğinden dolaayı sisli
Çin temizliyor… sizin haberiniz yok…
Güya müslüman ülke 🙂 hiç şaşırmadım ..
Çin olmaması saçma olmuş. Orada hava kirliliği bu şehirlerin 3-4 katına çıkıyor.
maşallah herkes Çin’e gitmiş, bu şehirlere de gitmiş, bir güzel kıyaslama yapıyor. Çok kültürlü bir okuyucu kitlesi olmuş 🙂