Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ya da kısa adıyla CERN bilim insanları, 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdikleri bir deneyde önemli bir başarıya imza atmış durumda. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ilk kez atomu yörüngesindeki elektronla birlikte ışık hızına yakın hareket ettirdi. İşte, ışık hızı için bu dev adımın detayları.

Mars çıplak gözle görülebilecek!

Mars çıplak gözle görülebilecek!

2003'ten buna yana dünyaya en yakın konuma gelecek olan Mars çıplak gözle izlenebilecek. Hatta üzerindeki dev buz dağları bile görülebilir hale gelecek. Peki, Mars nasıl izlenir?

CERN ışık hızı için bir önemli adım attı!

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, düşük enerjili ışınla bir grup atomu çekirdeğini etrafındaki tekil elektronla birlikte yaklaşık 1 saat boyunca hareket ettirdi. Daha sonra aynı ışının tam güçle yüklenmesi ile 2 dakika boyunca elektronlar çekirdekten kopup ayrılmadan bu harekete devam etti. Ayrıca, daha az sayıda atomla deneyin tam güçle 2 saate kadar sürdürülmesi başarıldı.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanılarak atımların bu hızda çevrilmesi daha önce de başarılmıştı. Öte yandan, önceki deneylerde atomun yüksek hızlara ulaştığında etrafındaki elektronları dağıtıp çekirdekten ayrılması sebebiyle istenen sonuçlar elde edilememişti.

Mars yaşam alanları görenleri büyüledi!

Mars yaşam alanları görenleri büyüledi!

Mars yaşam alanları oluşturmak için düzenlenen yarışma sonuçlandı. Bu yarışmada birbirinden harika yaşam alanı projeleri bizlerle buluştu. İşte finalistler!

Bilim insanları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı içerisindeki bu özel ışın demetinin ömrünün en az 15 saat olacağını tahmin ettiklerini ancak bu sürenin 40 saat kadar olabileceğini öğrenerek şaşırdıklarını ifade ediyor. Şimdi ise hedef, bu özel çalışma sırasında hala protonlar için ayarlanmış olan kolimatör ayarlarını optimize ederek aynı ışın ömrünün daha yüksek bir yoğunlukta muhafaza edilip edilmeyeceğini görmek.

Umarız bir gün insanlık için ışık hızı ile yolculuğun da önü açılır.