Yazılım, tamamen dijital olmasına rağmen, çok yüksek değerlere sahip olan sanal bir değer. Aynı zamanda çok fazla ticari modeli de desteklemesiyle geniş ticari hacim oluşturulabilecek bir sektör. Yazılım ihracatı işte tam bu noktada ön plana çıkıyor.
Nasıl yazılımcı olurum?
Yazılımcılık, çoğumuzun hayali ancak nereden başlayacağımızı bilmediğimiz sürece, bir hayal olmaktan öteye geçmiyor. Sizler için hazırladığımız videomuzda, "Nasıl yazılımcı olurum?" sorusunun yanıtını veriyoruz.
Nasıl yazılımcı olurum?
Yazılımcılık, çoğumuzun hayali ancak nereden başlayacağımızı bilmediğimiz sürece, bir hayal olmaktan öteye geçmiyor. Sizler için hazırladığımız videomuzda, "Nasıl yazılımcı olurum?" sorusunun yanıtını veriyoruz.TechInside‘ın haberine göre Hindistan’ın yazılım ihracatı, 2016–2017 yılları arasında yüzde 3,83 büyüyerek, 111 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. TÜBİSAD verilerine göre 2017 yılında 4.624 şirket tarafından 2,9 milyar TL değerinde yazılım ihraç edildi. Bu şirketlerin ihracat gelirlerinin toplam cirolarına oranı 2016 yılında yüzde 20,7 iken 2017’ye yüzde 18,3’ye gerilemiştir.
Yazılım ihracatı yapabileceğiniz alanlar
Yazılım satmak istediğinizde uygulayabileceğiniz modellerin bazıları:
Lisans satışı modeli: Bu modelde yazılımınızın müşterinize kısıtlı kullanım hakkı tanıyacak olan sözleşmeler yapabilirsiniz. Yazılımınız için süresiz kullanma yetkisi verilir. Gelir modeli olarak bakım, güncelleme ve benzeri hizmetler karşılığında gelir elde edebilirsiniz.
Lisans kiralama modeli: Yazılımınızın lisansını tek seferlik ücret alarak satmak yerine aylık / yıllık / kullanım bazlı vb. seçeneklerle kiraladığınız bu modelde, yazılımınız için sürekli bir gelir elde etmekle birlikte, müşterilerinize sözleşme süresince güncelleme desteği de sunarak, ölçeklenebilir ve sürekli bir gelir elde edebilirsiniz.
Servis modeli: SaaS (Software as a Service) olarak bilinen bu modelde, müşterinize yazılım lisansı vermek yerine, yazılımı kullanabilecekleri alt yapı ile birlikte servis olarak sunabilirsiniz. Bu yaklaşımın müşteriniz için en büyük avantajı, yazılımın devamlılığının sağlanması için gerekli sorumluluğu sizin üstleniyor olmanızdır. Bu model kurulum otomasyonlarıyla birleştirilerek, yazılımcı için de maliyetleri düşürebileceği için, uzun vadeli düzenli gelir elde edebileceğiniz bir yöntemdir. Tabii ki, alt yapı hizmeti üstleniyor olmanızın getireceği daha fazla sorumluluğu da göz ardı etmemek gerekir. Bu durumda müşterilerinize servisinizin sürekliliğini garanti edeceğiniz bir sözleşme yapmanız beklenecektir.
Son kullanıcıyı hedefleyen yazılımlar: Diğer yöntemlerden farklı olarak, bu yöntemde gelir modelini, yazılımı kullanan son kullanıcılar oluşturmaktadır. Uygulama marketlerinden satın alınabilen oyun ve benzeri mobil uygulamalar, bu modelin en güzel örnekleridir.
Yukarıdaki modellerde de görebileceğiniz gibi, yazılım üzerinden gelir elde etmenin birçok yöntemi mevcut. Bu yöntemlerin hangisinin sizin için uygun olacağı, çalışmayı hedeflediğiniz sektöre, meydana getireceğiniz yazılıma göre farklılıklar gösterecektir.
Yazılımın bir diğer avantajı ise, yatırım maliyeti. Tabii ki burada yazılım geliştirmek için öğrenim süreçlerini unutmamak gerekir; fakat bir yazılımcı olarak yazılım geliştirmek için ihtiyacınız olan alt yapının farklı üretim kanallarından çok daha düşük olduğunu söyleyebilirim.
Yapılacak yazılımın boyutuna ve kapsamına göre büyük ekiplerle yapılabileceği gibi, tek bir kişi tarafından dahi çok büyük değerlere sahip yazılımların üretilmesi mümkündür.
Eğitim şart!
Yazılım çok geniş bir alan. Bu nedenle, hızlı ilerleleyebilmek ve üretebilmek için, eğitim almak çok önemli. Eğitim derken, sadece lise, üniversite ve benzeri örgün eğitim kurumları tarafından verilen eğitimleri kastetmiyorum. İnternet sayesinde birçok farklı yöntemlerle eğitimlere ulaşmak mümkün.
Neler yapılabilir?
Ülkemizde gördüğüm en büyük problem, devlet tarafından sağlanan teşvik ve çeşitli yardımların, yazılım konusunda fikirleri ve heyecanları olan, istekli genç yetenekler yerine, desteklerden sağladıkları en büyük fayda vergi avantajı ve dolayısıyla daha fazla kâr marjı olan büyük kurumlar.
Yazılım ihracatını yaygınlaştırmanın en büyük adımı, üreten, heyecanlı, meraklı genç yeteneklerin, kendilerini gösterebilecekleri uygun platformları yaratmak, ihtiyaçları olan eğitimi sağlamak. Eğitimi sağladıktan sonraki adım ise mentörlük desteğiyle, doğru alanlara yönelmelerini sağlamak olabilir. Bundan sonraki tek ihtiyaç, genç yeteneklerin bürokraside boğulmamaları için temel seviyede muhasebe, finans ve hukuk desteklerini sağlamak olacaktır.
Bence her şeye en temelden başlamalıyız, nasıl insan oluruz kursları verilmeli. Sonra kodlamaya geçeriz.
Çok doğru bir paylaşım olmuş ama ne tür yazılımların ihracatını yapabileceğimizi ve hangi kanalları kullanabileceğimizi de açıklar bir paylaşım yapsaydınız çok daha faydalı olabilirdi.