Günümüzde “Akıllı Asistan” denildiği zaman akıllara, Siri ve Cortana başta olmak üzere birçok akıllı sistem geliyor. Halbuki, bundan yıllar önce Microsoft, ilk asistanını Office ürünleri kapsamında kullanıcılarına sunmuştu. Aradan geçen yıllardan sonra tek değişen ise artık akıllı asistanların gerçek bir asistan yolunda ilerliyor olmalarına rağmen, fiziksel görünümlerini kaybetmesi oldu.
Akıllı Asistan, Sevimli Clippy!
Office 2000, Office XP ve Office 2003 versiyonları ile entegre gelen akıllı asistanlardan, birçok seçeneğin arasından sıyrılan ve kullanıcılar arasında en popüler olmuş isim Clippy’di!, Elbette ki akıllı tabiri şimdi ki ile büyük farklılık göstermekle beraber Clippy, sadece Office uygulamarı ile aktif olan ve yazılan metinlerle ilgili basit ipuçları gösteren bir asistandı.
Gerçek adı Clippit olan ama kullanıcılar tarafından sevimli bulunduğu için Clippy lakabı yakıştırılan bu Office yardımcısı, birçok farklı alternatifi arasından sıyrılabilmeyi başarmıştı. Aslında tüm bu farklı isimlere sahip asistanların tek farkları, görüntüleriydi. Her ne kadar durum bundan ibaret olsa da sevimli ataç Clippy, Office ürünlerinin neredeyse maskotu haline gelmişti.
Yaşı nispeten küçük kullanıcılar için yabancılıklarına cevap olarak bu kısa tanıtımın ardından, aslında çok da fazla söylenecek birşey yok. Zira o zamanların “Akıllı Asistan” kavramı, sadece metin yazarken ipuçları göstermekten ibaretti.
Siri ve Cortana Rekabeti!
Günümüzde ise Akıllı Asistan kavramı kapsamında önce Apple’ın Siri’si ile ateşlenen bu kategorinin rekabeti, son olarak Microsoft’un Windows 10 kapsamı ile kullanıma sunduğu Cortana sesli asistanı ile devam ediyor. Akıllı Asistan rekabetinin önde gelen ikilisi olan Cortana ve Siri, sesli iletişimden kullanım alışkınlıkları analizine, oradan da tıpkı gerçek bir asistan gibi birçok isteğe cevap verebilen ve akıllı telefon için yönlendirmeleri yerine getirebilen birer yardımcı halindeler.
Üstelik bu kunularda özellikle Siri, Türkçe desteği ile de başarılı işler çıkartabiliyor.
Bedensiz Akıllı Asistanlar!
1990’lı yıllar ve 2000’li yılların başına kadar, sanallaştırılma oranı günümüzdeki gibi uygulanmıyora benziyordu. Zira ne Siri ne de Cortana, sadece birer sesten ibaret. Oysa ki, yıllar öncesine dayanan akıllı asistanlardan Clippy, kendine özgü bir sanal bedene sahipti…
Öyle görünüyor ki günümüzde teknoloji ciddi anlamda sanallıktan ibaret olma yolunda ilerliyor. Zira artık kullanıcıların gerçeklik kazanmış teknolojilere değil, sadece işlevini yapan yazılımlarla ciddi anlamda bir sanal dünya oluşturdukları görülebiliyor.
Peki, günümüzde Microsoft Clippy’e yeniden fırsat tanısa, Siri ve Cortana’nın tüm yeteneklerini, kendine özgü bedeninde buluştursa, akıllı asistan daha mı gerçek bir hal alır sorusu tartışılmaya açık bir konu olarak yer ediyor…
Son olarak bu sıralar Clippy’nin medyada sıkça yer alıyor oluşu, bu tartışmalı soruların Microsoft içerisinde de kendini göstermiş olabileceği çıkarımına neden oluyor. Belki de Microsoft yeniden, yetenek ve görselliği bir araya getirerek, eski maskotu Clippy’e yeniden fırsat verebilir.
Vaay clippy gardaş
Clippy eskide kaldı şimdi cortana ve siri var.herşeyin bi omru var
herşey değişiyor ilerliyor belki kimbilir ilerde cortana ve siride ölecek başkaları gelecek… 🙂
Cortona'nın adını bence Clippy yapsalardı daha iyi olurdu.
Clippy i okuyunca duygulandım.
Cortananın manitası Clippy 🙂
En iyisi Clippit aga Chosen Oneye diz çöktürdü
alan backer deelmi