Bilgisayarınızı ve elektronik cihazlarınızı zararlı gerilim ve elektriksel gürültüden korumak oldukça önemlidir. O yüzden sizler için hazırladığımız bu akım korumalı priz satın alma rehberimiz ile “Hangi Akım Korumalı Priz?” diye soruyoruz.

Cihazlarını korumak isteyenler hangi Akım Korumalı Priz modelini seçmeli?

Gerilim dalgalanması veya güç dalgalanması, telefon hatları gibi veri veya enerji ileten elektrik kabloları veya diğer kablolardan geçen yoğun ve kısa süreli gerilim artışıdır. Elektronik cihazları bozan nedenler arasında başlıca aşağıdaki etkenler geliyor:

– Yıldırım düşmesi
– Güç kesintileri ve kopan elektrik hatları
– Daire veya bina elektrik sigortalarının atması
– Yüksek güç çeken elektrikli aletlerde açma/kapatma anında
– Enerji şirketi veya elektrik şebekesinde kazalar ve arızalar

Peki, bu durumlar hangi olaylarla meydana gelebiliyor?

– 2017 yılındaki dolu felaketinde İstanbul’a sadece bir günde 2.563 yıldırım düştü. İklim değişikliği ile her yıl düşen toplam yıldırım sayısı artış gösteriyor.
– Her yıldırım buluttan 7-14 kilometre uzaklığa etki edebiliyor.
– Dünyada her gün 1800 gök gürültülü fırtına meydana geliyor.
– Çoğu elektronik cihazın garantisi elektrik şebekesi kaynaklı arızaları kapsamıyor.

Gerilim Koruma Cihazı (Akım Korumalı Priz) Nedir?

Gerilim koruma cihazı, herhangi bir cihazı zararlı ani elektrik gerilimlerinden ve elektrik çıkışından aktarılan şebeke parazitlerinden korumak amacıyla tasarlanmışlardır. Kaliteli bazı markalar üst seviye gerilim koruma özelliklerine ek olarak USB şarj noktalarında veya telefon/modem hatları ve internet bağlantıları için koruma özelliklerine sahip modelleri piyasaya sunmuş durumdalar.

Gerilim koruma cihazını çoklu prizlerle karıştırmamaya dikkat etmek gerekiyor. Çok benzer görünüyor olsalar da çoklu prizler, sadece uzatma kablosu ve ek çıkışlar sağlar, gerilime karşı kesinlikle koruma sağlamaz. Ayrıca düşük Jul değerine sahip akım korumalı prizler de yeterli koruma sağlayamaz, Jul değerleri ile ilgili detayları rehberimizin ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Hangi ekipmanlar gerilim korumasına ihtiyaç duyar?

Elektrik kalitesindeki düzensizlikler karşısında en savunmasız ekipmanlar belleğe ve hassas elektronik devrelere sahip ekipmanlardır. Gerilim koruma cihazı aşağıdaki cihazlar için kritik önemdedir:

• Bilgisayarlar, monitörler ve modem gibi cihazlar.
• 4K TV’ler, amfi, ses sistemleri ve diğer ev sineması bileşenleri
• Oyun konsolları
• Beyaz eşya, küçük ev aletleri ve ofis ekipmanları, yazıcılar

Jul (Joule) nedir?

Gerilim koruma cihazının jul değeri, ne kadar enerjiyi absorbe edebileceğini gösterir. Değer ne kadar yüksek olursa, sağlanan koruma da o kadar yüksek oluyor. Korunacak ekipmanın türü ve değeri, gerekli koruma miktarının belirlenmesinde önemli faktörler arasında yer alıyor. Cihazlarınızın değeri ne kadar yüksekse, gerilim koruyucunuzun koruma seviyesi de o kadar yüksek olmalı.

Gerilim koruma cihazınızı seçerken, yanıtlanması gereken 3 temel soru var;

Hangi seviyede koruma ihtiyacınızı karşılar?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bir gerilim koruma cihazının (akım korumalı priz) jul değeri, akım korumalı prizin ömrü sona ermeden önce ne kadar enerji absorbe edebileceğini gösterir. Yüksek değer, yüksek koruma demektir. Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul’un üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılıyor.

Piyasadaki düşük Jul değerine sahip akım korumalı prizler ne yazık ki gereken korumayı ve uzun süreli kullanım ömrünü sağlayamıyor. Bu noktada, APC Schneider Electric Akım Korumalı Priz ürünleri arasında yer alan 1’li, 5’li, 6’lı ve 8’li çıkış seçenekleri sunan akım korumalı prizler, sahip oldukları yüksek Jul koruma değerleri ile ekipmanlarınız için uzun süreli bir koruma ömrü sağlıyor. Akım korumalı priz satın almadan önce sahip olduğu Jul değerini mutlaka kontrol etmeli ve sorun yaşamamak için yüksek koruma sağlayan ürünleri tercih etmelisiniz.

Akım korumalı prizinizde kaç çıkışa ihtiyacınız var?

Gerilim koruma cihazınıza kaç parça ekipman takacağınızı belirleyin ve en az ihtiyacınız olan sayıda çıkışı bulunan bir cihaz satın alın. Geniş adaptörleriniz varsa akım korumalı priz çıkışlarının daha geniş olması gerektiğini unutmayın. Çoğu prizde büyük adaptörler birden fazla çıkış kapatarak, prizin tüm çıkışlarının kullanılabilmesini engelleyebiliyor.

Ayrıca, bazı üst kalite akım korumalı priz modellerinde USB şarj çıkışları da bulunuyor. Bu sayede cep telefonu, tablet, kamera, powerbank gibi cihazları adaptör kullanmaksızın hızlı ve pratik bir şekilde şarj edebilirsiniz böylece akım korumalı prizinize çok daha fazla cihaz takabilirsiniz. Daha önce yapmış olduğumuz USB çıkışlı akım korumalı priz incelemesine buradan erişebilirsiniz.

Gerilim koruma cihazınıza ne tür bir ekipman takacaksınız?

Evde kullanılan elektronik cihazlar, bilgisayarlar, ofis ekipmanları ve elektrikli ev aletleri farklı koruma gereksinimlerine sahiptir. TV gibi görüntü cihazlarında ve ses sistemlerinde elektriksel gürültü değerinin 30dB üzerine çıkması bu cihazlarda kullanım sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür cihazlarda elektriksel gürültüyü 30dB’nin altına indirgeyen gerilim koruyucularının tercih edilmesi önemlidir. Örneğin, APC Schneider Electric akım korumları priz ürünlerinin tamamı elektriksel gürültü ve parazitleri de azaltan devrelere sahip.

Gerilim koruma cihazı nasıl çalışır?

Gerilim kabul edilen seviyenin üzerine çıktığında, gerilim koruma cihazı aşırı gerilimi bastırarak zarar vermesini önlüyor. Özellikle metal oksit varistör (MOV) olarak adlandırılan dahili bileşenler, aşırı gerilimi absorbe eder ve topraklama kablosuna yönlendirerek bağlı ekipmana ulaşmasını önlüyor.

Etkili bir şekilde çalışması için gerilim koruma cihazının kablo bağlantılarının düzgün bir şekilde yapılmış ve topraklı bir AC çıkışına bağlanmış olması gerekmekte. Topraklamadaki olası bir hatayı anında tespit etmek, cihazlarınızın korumasının sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından çok önemli. Kaliteli gerilim koruma cihazlarında bulunan “Ground OK” LED’i, bağlı olduğu şebekenin toprak hattını sürekli kontrol ederek kullanıcıyı olası bir sorun sırasında hemen uyarıyor. Bu elektronik cihazlarınızı tam olarak koruyabildiğinizi göstermesi açısından çok önemli bir özellik.