Astronomlar ve bilim insanları uzun süredir Güneş’e benzeyen yıldızları araştırıyor. Fakat bu sefer Güneş ile neredeyse aynı yüzey sıcaklığına, kimyasal yapıya ve yaşa sahip olan bir yıldız bulundu!

Yapay Ay’dan sonra Çin Yapay Güneş geliştiriyor!

Yapay Ay’dan sonra Çin Yapay Güneş geliştiriyor!

Çin Yapay Ay projesinden sonra şimdi ise Yapay Güneş projesi ile gündeme geldi. Çin Yapay Güneş projesi ile oldukça önemli bir projeye imza atmayı hedefliyor.

Farklı bir Güneş, farklı bir toplum için mi doğuyor?

Çoğu yıldız, binlerce yıldızın sayılabileceği, yıldız kümeleri olarak bilinen gruplarda doğar. Büyük miktarda gaz ve toz bulutu, yavaş yavaş kendi ağırlıklarının altına çökerek, yıldızların ilk aşamalarını oluşturan kümelere itilir. Güneş’in hayatının da bu şekilde 4.57 milyar yıl önce başladığı düşünülmektedir.

Sonrasında yıldızlar galaksideki hareketlerini belirlerler. Ama çoğunun en az bir başka benzeri daha vardır. Araştırmalara göre tüm yıldızların yüzde 85’inin ikili çiftlere sahip olduğu düşünülüyor, hatta üçlü veya dörtlü sistemlerin de olabileceği tahmin ediliyor.

Gökbilimciler Güneş'in ikizini keşfetmenin peşinde! SDN-2

Bugüne kadar, Güneş ile benzer yapıya sahip olduğu düşünülen sadece birkaç yıldız adayı belirlendi. Ancak Portekiz’deki Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço (IA) ‘dan araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, daha geniş bir örnek, daha fazla elementin kimyasal benzerliği ve daha kesin astrometrik veriler ile önceki araştırmalardan daha iyi araçlarla donatılmış bir araştırmaya devam etti.

HD186302 isimli yıldız sadece benzer özelliklere sahip değil neredeyse aynı özelliklere sahip ve G-tipi bir yıldız dizilimi içerisinde bulunuyor. Yaklaşık olarak 4.5 milyar yaşında, aynı yüzey sıcaklığı ve parlaklığı ile de astronomların dikkatini çekti.

Gökbilimciler Güneş'in ikizini keşfetmenin peşinde! SDN-3

2014 yılında Güneş’in kardeşi olarak tanımlanan F tipi yıldız D‘den daha yakın bir eşleşme olduğu iddia ediliyor. IA’dan Vardan Adibekyan isimli astronom “Güneş’in geçmişi hakkında pek fazla bilgi olmadığı için, bu yıldızları incelemek, Galaksideki yıldızların hangi şartlar altında oluştuğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte bu yıldız etrafında yeni bir yaşam formunun olabileceği konusunda çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Yeni yıldız hakkında detaylı bilgiler edinilmeye çalışılıyor ve bununla birlikte çevresinde insana benzeyen bir yaşam formunun varlığı üzerinde farklı araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyoruz ve takip ediyor olacağız.

Peki, sizce galaksi üzerinde insan formuna benzer bir toplum yeni tanımlanan HD186302 isimli yıldızın etrafında bulunabilir mi? Dünya dışında da canlı varlıkların olabileceğine inanıyor musunuz?