Google’ın GDC 2019 kapsamında çevrimiçi oyun servisi veya diğer adıyla bulut tabanlı oyun servisi Stadia’yı tanıttığını sizlere duyurmuştuk. Google Stadia sunduğu özellikler ve oyunculara sağladığı avantajlar ile oldukça dikkat çekiyor.

Peki, sadece internet bağlantısı ile 4K çözünürlükte 60 FPS oyun oynanmasını sağlayan Google Stadia nereden güç alıyor? Gelin, şimdi yüksek performanslı donanımlara ihtiyacı ortadan bu platformun detaylarına hep birlikte göz atalım.

Google’ın bulut oyun servisi: Stadia duyuruldu!

Google’ın bulut oyun servisi: Stadia duyuruldu!

Google'ın bulut tabanlı oyun servisi GDC 2019 kapsamında duyuruldu. İşte Google Stadia hakkında merak edilen tüm detaylar!

Google Stadia donanım tarafı ile dikkat çekiyor!

AMD ile ortak bir çalışmaya imza atan Google grafik tarafında ihtiyaç duyduğu yüksek performansı elde etmek için AMD Radeon veri merkezi GPU’larını tercih etti. Geliştirilen bu özel grafik birimi, 10.7 teraflop gücünde.

Bir kıyaslama yapmak gerekirse PS 4 Pro‘nun 4.2 teraflop, Xbox One X‘in 6 teraflop gücünde bir GPU sahip oldunu belirtmeliyiz. Sunucularda bu grafik kartına 2.7 GHz hızında çalışan bir işlemci ve 16 GB RAM eşlik ediyor.

Donanımın yanı sıra AMD‘nin Google’a destek olduğu bir diğer nokta ise yazılım. Linux tabanlı açık kaynak kodlu Vulkan sürücülerinin yanı sıra AMD’nin yazılım geliştirme araçları, Google Stadia‘nın yapı taşları arasında yer alıyor.

Günümüz oyunlarını milyonlarca kullanıcıya aktarmak ve bunu bulut üzerinden yaparken gecikmeyi en aza indirip, oyun performansını en üst seviyeye taşımak için ultra yüksek performanslı işlem yeteneğine ihtiyaç duyuluyor.

Veri merkezlerinin güvenlik, yönetilebilirlik ve ölçeklendirilebilirlik gibi benzersiz zorluklarının aşılması gerekiyor. Google Stadia için özel üretilmiş AMD yüksek performanslı Radeon veri merkezi GPU’ları şu özelliklere sahip:

  • 2. Nesil Yüksek Bant Genişlikli Bellek (HBM2) ile kompakt boyutta güç tasarrufu sağlamak;
  • Hata Doğrulama Kodu (ECC) gibi veri bütünlüğünü korumaya yardımcı özellikler;
  • SR-IOV (Single-Root I/O Sanallaştırma) endüstri standardı üzerine inşa edilmiş, endüstrinin ilk donanım tabanlı GPU sanallaştırma çözümü yoluyla, bulut tabanlı oyun için güvenlik özelliklerine sahip, hızlı ve tahmin edilebilir performans.

AMD’nin grafik mimarisi, PC’lerden büyük oyun konsollarına kadar günümüzün oyun platformlarını destekliyor. Bu sayede geliştiricilerin oyunlarını tek GPU mimarisi için iyileştirmelerini mümkün kılarken, bu yararı birden fazla platforma ve büyük ölçekli bulut oyun platformuna yaymalarını sağlıyor.

Oyun endüstrisi Stadia Platformundan çekiniyor!

Oyun endüstrisi Stadia Platformundan çekiniyor!

Oyun endüstrisi Google'ın yeni duyurduğu Stadia platformu konusunda endişeli. Google arama motorunda ve daha bir çok konuda olduğu gibi oyun konusunda da tekel olabilir!