Oyun dünyasını düşüncelere sevk eden yeni oyun platformu Stadia, firmalar için korkutucu olmasının yanında oldukça da heyecan verici. Çünkü oyun oynamanın önündeki tüm engelleri ortadan kaldıracak olan bu platform sayesinde oyun oynamak istediğinizde herhangi bir cihazda, herhangi bir oyunu, herhangi bir yerde (internet hızlarınız yeterli olduğu sürece) oynayabileceksiniz.
Google’ın bulut oyun servisi: Stadia duyuruldu!
Google'ın bulut tabanlı oyun servisi GDC 2019 kapsamında duyuruldu. İşte Google Stadia hakkında merak edilen tüm detaylar!Google Stadia: Hem fırsat, hem tehdit
Bu firmalar için oldukça iyi bir haber gibi görünse de aslında gerçekler bu kadar da hoş değil. Firmaların en büyük korkusu Google’ın arama motoru, video izleme platformu konusunda olduğu gibi oyun konusunda da Stadia ile birlikte tekel haline gelmesi ve zaman içinde PlayStation, Xbox gibi rakiplerini ekarte ederek piyasada tek patron konumuna yükselmesi. Bu korkularında pekte haksız sayılmazlar.
Tabii, firmaların korkuları bununla da sınırlı kalmıyor. İşin içine YouTube’un da girmesi ile birlikte işlerin başka bir hal alabileceği, oyun sektörünün tamamen değişebileceği de konuşulanlar arasında. YouTube dahiliyeti ile birlikte oyunlar çok daha basit, sadece çoğunluğu çekecek kadar sığ bir hal alabilir. Bunda oyunların free-to-play tarafına kayması da bir etken.
Google Stadia gücünü nereden alıyor?
Google'ın oyun platformu Stadia sunduğu avantajlar ve özellikleri ile oldukça dikkat çekiyor. Peki, Google Stadia gücünü nereden alıyor? İşte Google Stadia donanım tarafının gücü...Google’ın, Stadia ve YouTube’u entegre kullanması ile birilikte fiziksel oyun piyasası da bundan olumsuz etkilenecek. Şu an bir oyun almak istediğinizde bir fiziksel mağaza veya online mağazaya gitmeniz gerekirken, Stadia ile birlikte Youtube’da izlediğiniz oyun videosunu beğenmeniz halinde altta çıkacak bir pop-up yardımı ile oyunu tek tık ile oynayabileceksiniz. Bu da uzun vadede fiziksel oyun mağazaları için büyük bir problem teşkil ediyor.
Aynı zamanda Stadia oyun yayıncıları tarafında da bir endişe kaynağı. Her oyunu istediğiniz an, istediğiniz her noktada oynayabilecek olmanız sonucunda oyun yayıncılarının izlenme sayılarının düşeceği gerçeği onların temel sorun kaynağını oluşturuyor.
Stadia kimin için?
Stadia teknik özellikleri ile günümüz modern konsollarının çok önünde bir grafik çiziyor. HDR özelliğini kullanabilecek olan Stadia, internet altyapınız yeterli imkanları sağladığı takdirde surround ses kalitesi ve 4K Çözünürlük ile 60 FPS destekleyecek. Bu yönleri ile bakıldığında firmalarının korkusunun aksine bu teknik özellikler sadece free-to-play oynamak isteyen kişileri değil “hardcore oyuncu” diye nitelendirdiğimiz oyuncuları da çekebilecek nitelikte. Stadia ile ilgili detaylı özellikler için burayı tıklayabilirsiniz.
Sizler ne düşünüyorsunuz, Stadia oyun piyasasını kökten değiştirecek kadar önemli bir hamle olacak mı? Yoksa diğer stream oyun platformları gibi geri planda mı kalacak? Ülkemize gelmesi halinde kullanmayı düşünür müsünüz? Yorumlarda belirtiniz.
Oyun lobisi engeller Google’ı
Türkiye icin sıkıntı yok internet hızımız çoğu yerde 6mb ten fazla desteklemedigi icin
Tonla başarısız örneği var geçmişte tek farkı google tabanlı olması.
Özellikle zırt pırt donanım çıkarıp satmaya çalışan ve oyunlarını optimize etmek varken, gereksiz fazla sistem gereksinimi isteyen oyun firmalarını üzecektir. Ama son kullanıcı için gerçekten çok iyi olacak. Tabii yeterli interneti varsa.
bunu duyan bannerlord yapımcıları oyunu 2030 yılına erteledi
Tehdit mi rakabet her zaman kullanıcıya yarar. Sony önce şu psn ücretini kaldırsın. Ps al oyun al bir de üstüne online oynayabilmek icin psn hesabina para ver. Ps4 pro sahibi olarak stadia yi destekliyorum.
Bence çöp 🙂
Bence çok iyi durmadan sistem değişmekten bıktık yıllarca
Evet olay bu. Abonelik sistemi olacak sanırım. İnternet hızının ülkemizde biraz daha hızlanması gerekiyor, yoksa bu hızlarla zor.
Stadianın en büyük destekçisi amd iken çok saçma bir haber olmuş kusura bakmayın ama nvidia halen rtx 2080ti da bana 4k 60 fps veremiyorsa batsın
Ray tracing özelliğini kapat da oynna
Rtx 2080 ti’da 4k 60fpsin allahini alirsin. Konsollardaki 4k 60 fps ile bilgisayarlardaki ultra oyun ayarlarindaki 4k 60 fps ayni sey degil. Diger yandan çöp diyen arkadasa hakaret etmek istemiyorum yazik onun beyni çöp olmus zaten.
Stadia korsan oyun oynayanlar içinde büyük bir tehdit
Stadia boncuk potansiyeli ni şöyle açıklayalım.
Çağ kapatıp çağ açıcak.
İşin içinde google olması umut verici bulut tabanlı oyun sistemleri için ülkemizdeki internet genel hız ortalaması çok yetersiz 1080p yüksek detaylarda akıcı bir oyun deneyimi için 50 mbps gerekebilir 4k 60 fps 80- 100 mbps ve üstü isteyecektir yanlız minumum demiyorum düşük çözünürlükte takıla takıla değil akıcı bir oyun için.
gogıl amca yaparsa iyi yapar
Google yakın gelecekte Fushia işletim sistemini duyuracak. Pixel ailesi ile akıllı telefon sektörüne fiziksel olarak bir giriş yaptı ve kalitesini zaten belli etti. Geriye sadece Fushia işletim sisteminin resmi olarak duyurulması ve cihazlarda kullanılmaya başlanması kaldı. Bu işletim sisteminin ilk olarak pixel ailesinde görüleceği belli. Peki tüm bunlar ne demek? Tüm sektörün ağababası Google olacak demek. Oyun, internet, akıllı telefon vs. İddia ediyorum Fushia, Ios ve Android’i bitirir.
Her teknoloji ürününe çöp diyenler yaw siz yapın biz bi deneyelim çöp kullandığı ürüne bile çöp demek malliktir
Aslinda son kullaniciyida cok etkileyecek. Ilk basta belki son kullanici icin avantajmis gibi gorunsede Eger tekel olursa fiyatlari sonradan cep yakabilir.
BENCE SON KULLANICI İÇİN AVANTAJLI BİR DURUM. SONUÇTA HERKES KENDİ YARARINA OLANI DÜŞÜNÜR. BUGÜN GİRİŞ SEVİYESİNDE BİR OYUN PC ALMAK İÇİN EN AZ 5000 TL GİBİ BİR FİYATI GÖZDEN ÇIKARMAK GEREK BUDA 2 ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA. EV GEÇİNDİREN BİR BİREY OLDUĞUM İÇİN BENCE İYİ BİR GELİŞME. HA DİYECEKSİNİZKİ GERÇEK ANLAMDA ZEVKİNİ ALABİLİRMİSİN? TABİKİ HAYIR. AMA HİÇ YOKTAN İYİDİR. SAYGILARLA…