Konu paranoya yaratmak değil fakat teorik olarak kapalı olan bir akıllı cihaz bile, sizi dinleyebilecek şekilde programlanabiliyor. İşte bu gerçekler ışığında iki kişi arasında düşündüğümüz tüm konuşmalar, pek çok hükümet servisi ve büyük firmalar tarafndan görülüyor ve ona göre kullanılıyor. 

Kimi zaman sizin özel bilgileriniz alınarak, size gösterilen reklamlar ayarlanırken; kimi zaman pek çok mail ve telefon numarası gibi özel bilgileriniz başka firmalarla paylaşılabiliyor. Hatta sizin 1 sene sonra, hangi ayda ne alabileceğinizin tahmini bile yapılabiliyor ve bunun için stratejiler belirleniyor. Esasında bu konular biraz da big data’ya giriyor.

Konumuza gelecek olursak, Tayland hükümüti geçtiğimiz yıl Line şirketine resmi bir talep yollamıştı. Bu talep, Line’daki mesajlara erişim talebiydi. Bu talebin üzerinden epey zaman geçti fakat bakandan gelen bir açıklama, tekrar tartışmaları alevlendirdi.

Bilgi ve haberleşme bakanı Pornchai Rujiprapa, Line uygulamasından gönderilen 40 milyona yakın mesaj, hükümet tarafından izlenebilir yönündeki sözleriyle ortalığı karıştırdı. Ayrıca, demek ki bu tip açıklamalar sadece bizim ülkemizde de yapılmıyormuş dedirtti.

Line, Asya’nın birincisi!

Asya kıtasında en çok tercih edilen anlık mesajlaşma yazılımı olan Line, ülkemizdeki durumuna göre çok daha popüler.  Geçen sene Facebook’a katılan kişilere göre, Line’a katılan kişilerin sayısı daha fazla. Yani o kadar popüler bir programdan bahsediyoruz.

Bu açıklamanın Line’a karşı büyük bir tepki doğurmasıyla beraber, Line yazılımının sahibi G. Koreli Naver şirketinin sözcüsü Nam Ji Woong’un açıklaması gecikmeden geldi. Tayland hükümetini yalanlayan Woong, Line uygulamasının 3. parti uygulamalarla izlenemeyeceği açıklamasını yaptı.

Tayland hükümeti anlaşılan ya yalan söylüyor, ya operatörler üzerinden takip yapıyor ya da bunlar doğru Line yalan söylüyor. 

Sonuç ne olursa olsun, milyarlarca insanın izlendiği bir gerçek…

:: Mesajlaşma yazılımlarından en çok hangisine güveniyorsunuz?