Bilgisayar korsanları yine rahat durmuyor. Kimlikleri belirlenemeyen dijital hırsızlar, en az 20 kişiye karşı bir casusluk girişiminde bulundu. Bu eylemin büyük çaplı bir girişim olduğunu söyleyen korsanlar, ondan fazla operatörün sahip olduğu önemli bilgileri çalmak için bir operasyon düzenledi. Operasyon, ne yazık ki, başarılı bir şekilde amacına ulaştı.
Bilgisayar korsanları bir devlet adına mı çalışıyor?
Bir güvenlik şirketi olan Cybereason tarafından keşfedilen ilgili saldırılar, “Operation Softcell” olarak adlandırıldı. Firma, yapılan bu siber atakların bir devlet tarafından finanse edildiğini düşünüyor. Saldırıların hedefi; bir kişinin telefonundan yapılan aramalarda yer alan arama saatlerini, arama tarihlerini, cihazın hücre (operatör) bazlı konumunu ve diğer ayrıntılı bilgilerin ele geçirilmesini kapsıyor.
Aramaların içeriğine ulaşamayan hackerlar, bilgilerine ulaştıkları her hizmet sağlayıcısının çalışma ağını kesebilecek kadar derinlemesine bir nüfuz gücü kazandı. Cybereason şirketinin güvenlik araştırması departmanında başkanlık görevini üstlenen Amit Serper, böylesine bir organize hareketin bir sistemin işleyişini bozmak yerine bir casusluk görevini yerine getirmek amacıyla düzenlendiğini öngörüyor.
Bir ihtimale göre bilgisayar korsanlarının hedefi, hükümette ve askerîyede görev alan üst mevkideki kişilerin telefon bilgileri. Bu bireylerin yaptığı aramalar, hackerların son derece stratejik bilgileri ele geçirmesi için onlara önemli katkılar sağlayabilir. Buna ek olarak, hackerların saldırıları devam ediyor ve bu operasyonların planlanması yedi sene öncesine dayanıyor. Avrupa’daki, Asya’daki, Afrika’daki ve Orta Doğu’daki operatörler bu saldırılardan etkilenirken, Kuzey Amerika’daki hizmet sağlayıcılar ise bu durumdan herhangi bir zarar görmedi.