Rusya bir süredir hipersonik füze sistemi üzerinde çalışıyor. Geçen yıl, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni füze sisteminin 2019 yılına kadar hazır olacağından övgüyle bahsetmişti. Ancak, işler planlandığı gibi gitmedi. Rusya’nın Avangard füzesi sisteminde karbon fiber engeline takıldı.
Rusya’nın Avangard füzesi için malzeme sorunu ortaya çıktı
Rusya Avangard hipersonik füze sistemi için karbon fiber malzeme gerekiyor. Ancak Rusya’nın mevcut karbon elyaf malzemesinin, hipersonik uçuşlarda alırı sıcaklara dayanmadığı ortaya çıktı. CNBC tarafından ortaya çıkarılan ABD istihbarat raporuna göre, Rusya şu sıralar alternatif bir karbon fiber kaynağı arıyor. Ancak bu konuda da pek şanslı değil. Bazı kaynaklar hipersonik füzelerin geliştirilmesindeki yüksek maliyetlere de dikkat çekiyor.
Rusya Avangard ile ilgili planlarında 2020 yılına kadar işlevsel kapasiteye ulaşmayı koymuş durumda. Şimdiki esas amaç ise 2027 yılına kadar 12 füze inşa etmek. Geçen yıl Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeni hipersonik füzenin başarıyla test edildiğini açıklamıştı.
Avangard sahip olduğu hipersonik bir cihaz sayesinde havada süzülebiliyor. 2004 yılından beri test edilen füze, üzerindeki cihaz sayesinde atmosferin yoğun katmanlarında hipersonik hızlarda uçabiliyor. Manevralar yapabilme ve yüksek irtifalara çıkabilme yeteneklerine sahip füze bu sayede füze savunma sistemlerinden kaçabiliyor. Putin füze ile ilgili yaptığı açıklamada, füzenin bir ateş topu gibi gittiğinin altını çizmişti. Bu açıklamanın sebebi ise füzenin yüzey sıcaklığının uçuş sırasında 1.600 – 2.000 dereceyi bulabiliyor olması.
Rusya’nın Avangard füzesi için her şey yolunda giderse, Rusya hipersonik füze rekabetinde ABD ve Çin’i geride bırakacak.
Rusya cephesinde bu tür çalışmalar devam ederken, ABD de durmuyor.
ABD Ordusu’nun 2023 yılına kadar kendi hipersonik füzelerinin bataryasını inşa etme planları bulunuyor. Ancak ABD medyası geçen yıl Rusya’nın Avangard füzesi karşısında savunmasız olduğunu söylemişti. Ayrıca basında, Amerikan askerlerinin füzeyi engelleme konusunda karamsar olduklarına da değinilmişti.
Füzenin gerçekte çalışır olmasına gerek yok; diğer kişiler çalışacağına inansın yeter. Bir ülkenin çıkıpta ben inanmıyorum hadi gel at bana bakalım çalışıyormu diye çıkışacağını sanmıyorum. 🙂
Birtane çalışsın, yanında 18tane benzeri dursun yeter 😀 Buyrun maliyetini hemen 18kat azalttım.
Bu arada sorun karbon-fiber değil daha çok karbon-nano tüp sorunu.
Umarım Ruslar başarılı olur. ABD nal toplar.
Rus ‘da ABD ‘de dostumuz değildir..
Rus & İran ‘in firatin doğusu konusunda bize yaptirim uyguladiğini unutmayalim.. ABD nal toplasin derken Rusya ya ‘da futursuzca güvenemeyiz..