Rekabet Kurulu, bugün aldığı karar ile birlikte Microsoft Türkiye’ye dava açmaya hazırlanıyor.
Rekabet Kurumu, Microsoft’a dava açmaya hazırlanıyor!
Hatırlayacağınız üzere Rekabet Kurulu, internet kafelere yönelik olarak hazırlanan “3+ Projesi” kapsamında,internet kafelere uygun fiyata Microsoft Office gibi lisanslı uygulamaların dağıtılması için bir proje başlatmıştı.
Daha önceden de 2011 yılında dava ile burun buruna kalan Microsoft’a son anda dava açılmasından vazgeçilmişti.
Aradan 5 yıl geçtikten sonra yeniden dava açma kararı alan Rekabet Kurumu, Microsoft Türkiye‘ye kampanyaya sadece destek vermiş gibi göstermesinden dolayı soruşturma başlattığını kamuoyuna duyurdu.
Sadece destekçi olarak görünen, fakat kampanyanın asıl destekçesi olduğu ortaya çıkan Microsoft Türkiye, İnternet Kafeciler Odaları’na bağlı kurumlara her kurulum için 5 dolar ödeyeceğini vaat ettiği öne sürüldü.
Odalar tarafından kontrol edilen şirketlerin ciddi anlamda bir gelir elde ettiğini belirten Rekabet Kurumu, haksız gelir elde edildiğinden dolayı ciddi bir davaya hazırlandığını belirtti.
Piyasada sözü geçen şirketin adını kötüye kullanan Microsoft, diğer ülkelerde sunduğu benzer kampanyalar ile ülkemizdeki kampanyalar arasında eşitsizlik olduğu ve yaşanan bu durumu ortadan kaldırmak için cezai bir yaptırım uygulanması gerektiğini düşünen Rekabet Kurumu, ilerleyen günlerde bu dava hakkında yeni bilgilerin paylaşılacağını da belirtti.
:: Rekabet Kurumu’nun bu hamlesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Olayı tam anlayamadım ben. Birisi açık bir dille anlatabilir mi?
Olay ekonomik olarak iflas edisimizin buyuk firmalara ceza kesilerek kapatilmaya calisilmasi. Booking, wikipedia, simdi microsoft, yakinda cok daha fazlalarini duyariz ya da biz duymadan haraclar verilmis olur, kim bilir
Bu ne şimdi
Olay tamamıyla şundan ibaret: "Tulumbanın suyu bitti. Tulumbaya şöyle bir su serpmek lazım." Öncesinde paypal, booking şimdide microsoft. Ey halk, artık uyanın. Hiçbirisi tesadüf değil. Akıllı olun, önce vatandaşı soymayı bıraksınlar, iş sonra büyük başlara kalsın. Bunun cezasını millet olarak çok acı ödeyeceğiz bilginiz olsun.
Hahaha Microsoft'uda engelleyin insanlar pc kullanmasın tam istedikleri gibi geriliyoruz maşallah ver mehteri bir adım ileri 1000 adım geri .
eeyyyyyy microsoft, sen kimsin ya? sen kim oluyorsun da yüce türk halkının arkasından böyle işler çeviriyorsun? mikroysan mikroluğunu bil!!!111
gelir sıkıntısı varsa, open office yüklesinler hacı, iphone kaç bin tl vergi koymasını bilion, o zaman vatandaşı düşünen yok, şimdi mi vatandaş dert oldu?
Hocam dava açmıyorlar, soruşturma başlatıyorlar.
İkisi çok farklı şeyler.
Şu an yargıya ilişkin bir durum yok. Rekabet Kurumu bir bağımsız idari otorite olarak soruşturma başlattı.
Bahse konu şikayeti yapan meslek odasının başkanıyım. Görüyorum ki her klavyesi olan bir şeyler yazmış! Çeşit çeşit Senaryolar üretilmiş… Kimi ise Microsoft'un avukatlığına soyunmuş. Sizde haklısınız çünkü haber olayın içeriğini tam olarak yansıtmıyor. Fakat kısacık ve yetersiz bir haberden bunca senaryonun hangi akla hizmet üretildiğini anlamıyorum, hele ki MS in avukatı gibi konuşanları hiç anlayamıyorum. Bakınız, 2009 Yılında Mücrosoft ve Meslek Odaları işbirliğiyle başlayan süreci bir "esnaf" olarak 2010 yılında RK'ya şikayet ettim. RK, Soruşturma açılmasına gerek yok diye karar verdi. edildi. Şikayet ettiğim odanın başkanı oldum ve 2011 Yılında Oda başkanlığı olarak bir kere daha şikayet ettik. RK, sunduğumuz delilleri incelme zahmetine bile girmeden yine soruşturma açılmasına gerek yok dedi. Hukukun katledildiğini düşündüren bu durum üzerine Danıştay'a haklı itirazımız oldu. Dosya Danıştay da 4 yıl süründü. Haklı olduğumuzu bilmemiz ve olayı ısrarla takip etmemiz neticesinde konu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başmüfettişinin denetimine (2015 yılında ancak) tabi tutuldu. Soruşturma Raporu neticesinde Bakanlık oda eski yöneticileri hakkında suç duyurularında bulundu. Biz de bakanlığın soruşturma Raporunu Danıştay'a verdik. Bu raporda başmüfettişin rekabet kanununun ihlal edildiğine dair bir araya getirdiği delil ve tespitleri gören Sayın Hakimler, RK'nın "soruşturma açılmasına gerek yok" kararının bir hukuk faciası olduğunun farkına vardı. Netice olarak da RK'nın "soruşturma açılmasına gerek yok" kararını iptal etti. 15 Temmuzdan sonra 3 üyesi değişen RK ise Danıştay 13. Dairenin kararına uyarak soruşturma açtı. Tulumbanın suyu mu bitmiş yoksa ülkemize 3 üncü sınıf dünya muamelesi çekenlerin suyumu kaynamış, neticeyi de hep beraber göreceğiz inşallah.