Cry Engine‘ı geliştirdikten sonra 1999 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde üç Türk kardeş tarafından kurulan ve özellikle Crysis serisi ile oldukça fazla konuşulan Crytek‘te tehlike çanları çalmaya başlamış.
İddialar oldukça ciddi
Alman oyun sitesi Gamestar.de‘de yer alan makaleye göre Xbox One’ın özel oyunlarından olan Ryse: Son of Rome‘un firmanın mali krize girmesindeki en büyük etken olduğu belirtiliyor. Çünkü Xbox One‘ın kötü giden satışları dolaylı olarak oyuna da yansıdığı için Crytek, oyunun maliyetini henüz çıkarabilmiş değil.
Diğer yapımların da etkisi var
Tabii firmanın mali krize girmesinin tek nedeni Ryse: Son of Rome değil. Bunu yanı sıra Crytek’in geliştirdiği free to play olan Warface‘in de etkisi var. Çünkü oyun her ne kadar oynanabilir olsa da istenilen derecede yayılamadı.
Firma içinde yaşanan olaylar
Bunlar dışarıdan bakıldığında görülen sorunların birazı sadece. Gamestar‘da yazılana göre firma içindeki iletişim kopuklukları, üst düzey yöneticilerin işi bırakması, huzursuz ortam firmanın mali krize sürüklediği dile getiriliyor.
İşçilerin bir kısmının işi bırakması ve kalanların ücretlerinin büyük bir bölümünü alamaması, zaten kötü olan durumu, içinden çıkılmaz bir hal aldırıyor. Ancak en dikkat çekici nokta, firma çalışanlarının huzursuz olmasındaki en büyük etkenin Cevat ve Avni Yerli’nin lüks otomobilleriyle işe gelip, gereksiz yerlere para harcaması gösteriliyor.
CryEngine yayılamadı
Bir de Crytek’in ünlü oyun motoru CryEngine var. Oyun motoru her ne kadar uçuk grafiklere sahip oyunlar geliştirilmesinin önünü açıyor olsa da oynanabilirlik anlamında pek iyi sayılmaz. Ayrıca diğer geliştiricilerin motoru satın almaması ve zor olduğundan şikayet etmesi firmayı etkileyen bir diğer detay.
{pagebreak::Crytek Açıklaması}
Crytek ne dedi?
Konuyla ilgili açıklama yapan Crytek yetkililieir, Gamestar kaynaklı bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek iddiaları yalanladı:
“Homefront: The Revolution, Hunt: Horrors of the Gilded Age, Arena of Fate ve Warface gibi çıkacak olan oyunlarımızın geliştirilmesine odaklanmış durumdayız ve CryEngine ile lisanslarına destek vermeyi sürdürüyoruz.”
Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen E3 fuarında hem oyun basınından hem de oyunculardan büyük oranda olumlu dönüşler aldıklarını belirten Crytek yetkilileri, çalışanlarına ve iş ortaklarına desteklerinden dolayı teşekkür etmeyi de unutmadı.
Crytek’in geliştirdiği oyunların tamamını diğer sayfalardan inceleyebilirsiniz.
{pagebreak::2}
Far Cry (2004)
{pagebreak::3}
Crysis (2008)
{pagebreak::4}
Crysis Warhead (2008)
{pagebreak::5}
Crysis 2 (2011)
{pagebreak::6}
Crysis 3 (2013)
{pagebreak::7}
Ryse: Son of Rome (2013)
{pagebreak::8}
Warface (2013)
{pagebreak::9}
Homefront: The Revolution (2015’te çıkacak)
{pagebreak::10}
HUNT: Horrors of the Gilded Age (2014’te çıkacak)
:: Crytek sizce mali krize girdi mi?
dx11 ve uçuk sistem gereksinimleri isteyen oyunlar yaparsan böle olur sonun işte. Önemli olan grafik değildir oynanış ve senaryodur… yani crysis 3 kurulu PC’ de ama sorarsan bana ben grafik ayarlarını minimuma getirip ve çözünürlüğü 1600-1200 yapıp oynuyorum derim. Grafik olarak ne farkı kaldı oyunun crysis 1′ den. ben gidip bu oyun için 5000 TL’ lik kasamı toplayacam yani… Ayrıca crysis 3’ün senaryosu iğrenç ve oyun çok kısa napam ben grafikleri…
Girmiş olabilir ama umarım iyi bir şekilde çıkar krizden. Bağış istense bağış yapabileceğim bir firma, o derece seviyorum. Umarım kapanma yada satılma gibi bir durumları söz konusu olmaz.
Bağış isterse bende bağış yaparım patlatırız bi 250$ sağlam bi türk oyun geliştiricimizi teslim etmeyiz…
krizden çıkmasını temenni ediyorum fakat haberde cry enginenin fazla yayılmamış olmamasıda bunun etkisi deniliyor abi cry engine nasıl yayılsın maazallah bir oyun yapılıyor o oyun motoruyla sistem gereksinimlerine bakılınca sanarsın oyun oynamayacağız uzaya çıkacağız kaç kişi öyle bilgisayara para verip o oyunu alırda kullanır sonuçta adı üstünde oyun
Ne gerek pahali sisteme al 600tl ye xbox yeterli. Crysis 3ü xboxta bitirdim ben ve keyifte aldim tabiki mouse degil ama genede cok iyi
Adam ferrariyle gezsin sen de bağış yap afferin. Ülke niye bu halde anlaşılıyor.
Crysis serisini çok sevdim. CryEngine’de çok iyi bir oyun motoru. Fakat firma son 1 yıldır bana yerinde sayıyormuş gibi geldi. Belki de PC platformuna oyun sunmamalarından kaynaklıdır.
Oyunların çok yüksek sistem gerektirmesi de bir nedeni olabilir. Hiç düşük sistemlerinde çalıştırabildiği oyun yaptıklarını hatırlamıyorum.
birinci arkadaş haklı şahsen ben pc oyunlarını nvidia 610m grafik kartlı laptopumda oynayabilmek istiyorum ne gerek var ki bu derece yoğun grafiklere.O tip uçuk oyunları ps4 xbox one gibi konsollar için yap herkezin titan grafik kartlı pc’si yok yada herkez masaüstü kullanmayı sevmiyor.
Bir de Crytek’in ünlü oyun motoru CryEngine var. Oyun motoru her ne kadar uçuk grafiklere sahip oyunlar geliştirilmesinin önünü açıyor olsa da oynanabilirlik anlamında pek iyi sayılmaz. Ayrıca diğer geliştiricilerin motoru satın almaması ve zor olduğundan şikayet etmesi firmayı etkileyen bir diğer detay.
Bu nasıl bir tabir ya? Önce sizin gibi teknoloji siteleri “Bizim niye oyunumuz yok” ,”niye elamame muhtacız” derler. Oyunumuz olunca da bu tabir. Ya çok dengesizsiniz ya da gerçekten ülke sevgisi yok sizde boş konuşuyorsunuz. Bu durumda ilk desteği teknoloji yazarlarının vermesi gerekirsen yapılana bakıyorum da yazık.. Bir diğer ülkelere bakın bakalım böyle bir olursa onlar böyle mi tepki verecekler?