Windows 95’in ilk tanıtıldığı günleri, pazara çıkışını, bilgisayarlarımızın nasıl süründüğünü hatırlayanlar var mı? Tam bilgisayarlarımızı Windows 95 ile mükemmel çalışacak hale getirmiştik ki Windows 98 piyasaya sürüldü.
Bu döngü hiç değişmedi. Bu güne kadar süregeldi. Elbette daha güçlü kişisel bilgisayarlar için bizi zorlayan tek şey işletim sistemleri olmadı. Yazılımların yeni versiyonları ve oyunlar her zaman daha güçlü sistemler için üzerimizde baskı kurdu.
Şimdi çok büyük bir değişim yaşanıyor. Microsoft Windows 8.1 ile alakalı tanıtımlarında şöyle bir ibare kullanıyor; “Cihaz üreticileri daha iyi bir Windows deneyimi için düşük maliyetli bilgisayarlar üretebilecekler ve fiyat rekabetinde iddialı olabilecekler.”
Bu duruma nasıl gelindi? Aslında yazılım-donanım ikilisinin sürekli yenilenme birlikteliğini bozan kesinlikle akıllı mobil dünya oldu. Bu dünyaya zamanında giremeyen Microsoft çok iddialı bir ürün ile ortaya çıktı; Windows 8.
Amaçlanan şuydu; tek bir işletim sistemi hem akıllı telefonlarda, hem tabletlerde, hem kişisel bilgisayarlarda hem de diğer akıllı platformlarda kullanılabilsin. Ancak zamanlama da ufak bir problem oldu. Windows 8 pazara çıktığında Metro ara yüzüne hazır yeterince çok dokunmatik ekranlı cihaz yoktu. Bunu sağlayabilecek donanımlar ise yeterince ucuz değildi. Kullanıcılar dokunmatik olmak için tasarlanmış bir ara yüzü masa üstü ve diz üstü bilgisayarlarda kullanmakta zorlandılar. Microsoft iki problemi birden çözmek zorundaydı; daha ucuz makinelere girebilmek ve daha fazla kullanıcı dostu olmak.
Windows 8.1 her iki problemi birden çözmüş olabilir. Ancak bu sefer bozulan PC pazarının dengeleri olacak. Eğer daha ucuza, dokunmatik bir cihaz alabileceksek neden sürekli cihaz yenileyelim ki? Üstelik tüketici algısı her yıl yeni modellerin çıktığı bir pazardan artık sıkılmaya başladıkları yönünde değişiyor. Satın aldığınız son model bir cihazın altı ay sonra fiyatının yüzde 30 ila 40 düşmesi (her marka için geçerli değil) tüketicinin daha temkinli hareket etmesine neden oluyor.
Kısacası PC pazarında dengeler artık eskisi gibi ilerlemeyecek.
:: Siz bu dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çook geniş bir konu olmak ile beraber, ucuz donanım, ideal performans konusunda başarılı bulmuyorum Windows’u. Bu konuda Google daha çok desteklenmeli bence. Browser üzerinden her işimizi halletmeliyiz. Türkiye’de internet berbat, ancak dünyanın kalanı böyle değil. Biz de zamanlara onlara uyum sağlarız. Bulut ve Chrome alt yapısı çok daha verimli bir gelecek sunuyor bize 😉
2020 masaüstü pc dönemi bitecek.yerine daha akıllı telefon ve tabletler gelecek.pc pazarı gittikçe düşecek.iş istasyonu haricinde herkes akıllı telefon ve tablet kullanacak.notebooklarada netbookta olduğu gibi sonu gelecek.zaten yeni ürünler artık ultrabook .ultrabooklar belli bir süre artış gösterecek
Farenin devri bitmedikçe , ki bitmeyecek, PC pazarı hep olacak. Dokunmatik teknolojisinin eksiklerini fare, farenin eksiklerini dokunmatik ekran karşılar. Bu böyle devam edecek. Yaşasın PC’ler!
Masaüstü pc ölmez.Çünkü tamamen üretim aracıdır.Bu gördüğümüz teknolojiler onun sayesinde yapılıyor.Ama zamanla önemi kaybedektir.Yeni dönemde tablet ve akıllı telefonlar olacak.Bu aşikar bir nokta.Netbook ve notevook bu cihazları saymıyorum bile.Ne kadar iyi olursa olsunlar masaüstü pc ile yarışamazlar.Bu bir gerçek
buna kim inanır
Pc dönemi kapanmaz.Pc den kastım Masaüstüdür.Notebook netbook ultrabook değildir.Bunlar mobil cihazlardır.Performans cihazları değildir.Her ne kadar teknoloji gelişsede hiçbir zaman notebook ultrabook lar masaüstü pc performansı vermeyecektir.Tabletler ve akıllı telefonlar internet tarayıcısı ön planda bu iki cihaz tüketim aracıdır.Hiçbir zaman bu iki cihazda üretim yapılamaz.Bunun içinde yine iş masaüstü pcye bakıyor.Yani Workstation bilgisayarlar.Eskiden beri devam eden Mac vs Pc kapışması bitmedikçe Windows yani pc pazarına bir şey olmaz.Windows 8 tutmaması nedeni mobilitedir.İnsanlar Workstation pc lerde mobilite değil Windows 7 gibi işletim sistemini istiyorlar.Bu isteğide Microsoft kolay kolay yıkamaz.
6 yıl içersinde notebook ultrabook kalmayacak.Herkeste tablet ve akıllı telefon olacak.Masaüstü pc önemi ve oem parçaların fiyatları azalacak.Ama onu hiç bir zaman bırakamayız.Çünkü onlar performans cihazlarıdır.Bu performansı verecek cihazlar malesef yok.
ZİYARETÇİ 20.03.2014 16:35 “KADIR INANIR”
Bence windows artik basarili olamayacak. Android ve İos mobil cihazlarla piyasaya iyice hakim oldu.
Mobil her şey değil.çünkü pcler android gibi işletim sistemlerinin yapıldığı platformlardır.mobil cihazı mobil yapan lratikliğidir.kod yazmak uygulama geliştirmek hiçbir zaman o kadar ayak altına indirgenmez
Artık yeni dönemde donanım ön planda olmayacak.Yazılım ön plana geçecek.İleride kullancağımız cihazlarda içinde hangi donanıma sahip olduğunu bilmediğimiz daha doğrusu merak etmeyeceğimiz döneme gireceğiz.Yazılım kısmı Windows veya mac olmayacak veya Windows phone.Android vs İos olacak.İçeriği tablet ve akıllı telefon olacak.Bu dediğim son kulllanıcıyı yani bizi ilgilendirecek.Yani biz akıllı telefon ve tablet kullanacağız.Bu teknolojiyi üreten insanlar yine Workstation makinelerde bu işleri üretecekler.Masaüstü pc onun için ölmez.Kullanıma azalacaktır.Önemi azalacaktır ama profesyonel iş ile uğraşan yazılım geliştiricileri yine kullanmaya devam edecektir.Windows 8 ile büyük hata yaptı pc kısmında.Bu hata zaten şuan Windows 8 satış göstergeleri ile görüyoruz.Yazılımın donanımı geçtiği ve ön plana yazılımın geçtiğini görüyoruz.
Uygulamayı nerden yapıyorsunuz
Dizüstü bilgisayarı ancak Apple yaşatabilir. Hiç bir bilgisayarda magic mouse veya track pad kadar kullanışlı bir fiziksel arayüz yok. Gerçekten sihirli çalışıyorlar. Çoklu dokunma desteğini Apple aşmış ve iyice geliştirmiş. Mağazalarda bulursanız bir iMac ve bir Macbook serisiyle karşılaştırın. İkisinde de harika çalıyor bu magic mouse ve track pad.