Rusya kendi internet altyapısını başarıyla test ettiğini dün duyurmuştu. Ülkeye dışarıdan gelecek bir siber saldırıya karşı küresel internet ağı ile bağlantı kesildi ve ülke içerisindeki ağa başarıyla geçiş yapıldı. Testin detayları açıklanmazken, İletişim Bakanlığı’na göre kullanıcılar herhangi bir mağduriyet yaşamadı.

Türk Telekom CEO’sundan fiber internet açıklaması

Türk Telekom CEO’sundan fiber internet açıklaması

Ülkemizde internet kullanıcılarının ana gayelerinin başında, fiber altyapıya geçiş geliyor. Türk Telekom fiber internet altyapısı konusunda son durumu, Türk Telekom CEO'su Ümit Onal açıkladı.

Rusya kendi internet ağını başarıyla test etti

Pazartesi gerçekleştirilen tatbikat kapsamında devlet kurumları, güvenlik hizmetleri, iletişim operatörleri, mesajlaşma ve e-posta sağlayıcıları gibi hayati servislerin ülke içerisindeki internet ağını kullanıp kullanmadığı test edildi.

Rusya kendi internet ağını test etti! Şimdi ne olacak? - ShiftDelete.Net

Her şey başarıyla sonuçlandı ve herhangi bir nedenden dolayı dış dünya ile internet bağlantısının kesilmesi halinde Rusya içerisinde internet hizmetinin devam edebileceği görüldü. İletişim Bakanı yardımcısı Aleksey Sokolov testler kapsamında elde edilen sonuçların yıl sonunda Putin ile paylaşılacağını belirtti.

Kullanıcıları endişelendiren nokta ileride Çin ve İran’daki gibi kısıtlamaların olup olmayacağı. Rusya kendi Wikipedia’sı için çalışmalara çoktan başlarken, hali hazırda Yandex ve Mail.Ru gibi oldukça önemli servisler geliştirmeyi başardı.

Rusya kendi internet ağını test etti! Şimdi ne olacak? - ShiftDelete.Net

İran’da Gmail, Hotmail, Yahoo, Facebook ve bir çok web sitesine erişim sağlanamıyor. Benzer şekilde Çin’de binlerce siteye erişim engellenirken, Google servisleri tamamen engellenmiş durumda. Bu nedenle Çin içerisinde başta Weibo olmak üzere ülkeye has sosyal medya ve video platformları kullanılıyor.

Yerel internet ağı nasıl çalışır?

Ülkeler denizaşırı kablolar ile internet ağına bağlanır. Her ülkeye dışarıdan gelen fiber optik bağlantılar bulunur ve bunlar ülke giriş / çıkışları olarak tanımlanır. Rusya’da herhangi bir tehlike durumunda dışarıdan gelen bu bağlantıları kısıtlayarak vatandaşlarını ülke içerisinde internet ağı ile baş başa bırakacak.

Bu sayede hükümet vatandaşların hangi servislere erişebileceği konusunda daha fazla kontrol sağlıyor. Ülke içerisindeki bu devasa intranet için internet servis sağlayıcıları ile ortak bir çalışmaya imza atılsa da, ISS’lerin devletin bu konuda çıkardığı yasalara karşı gelmesi pek mümkün olmuyor.

Tabi, yukarıda belirttiğimiz şekilde Rusya’nın bir gün Çin ile benzer bir strateji izleyerek “Ben Google’a veya X bir servise erişimi kesiyorum” demesi mümkün.