Ticari uçaklar, her gün milyonlarca insanı uzak noktalara taşıyor. Bunun yanı sıra, sera gazı emisyonlarının da yüzde 2,5’ini oluşturuyor. İşte Joe Doucet adlı bir tasarımcı, bu soruna çözüm için işe koyuldu ve oluşturduğu elektrikli uçak tasarımı görsellerini paylaştı.
Uçaklar, her ne kadar yukarıda belirttiğimiz emisyonların söz konusu miktarını oluştursa da, bu değer arabalar ve fabrikaların neden olduğu salınım kadar yüksek değil. Ancak dünyamızı kurtarmak istiyorsak, geç kalmadan önlemlerimizi almamız gerek.
Tamamen elektrikli uçak konsepti hazırladı
Bu yönde bir tasarıma imza atan Joe Doucet, uçaktaki emisyonları tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir konsept oluşturdu ve ZER0 isimli elektrikli uçak tasarımı görüntülerini takipçilerinin beğenisine sundu.
Doucet’in çizdiği konsept uçağın 3 pervanesi bulunuyor. Bu arada tasarımcı, uçağının jet uçaklarından daha yavaş olduğunu söyledi. Örneğin; elektrikli uçak, 2 saatte gidilen bir noktaya 2 saat 25 dakikada varıyor. Dünyaya katkısını göz önüne aldığımızda bu, görmezden gelinebilecek bir süre.
ZER0‘ın kanatları, günümüzde gördüğümüz uçakların kanatlarından daha büyük. Joe Doucet, bu durumu, “uçağa uygulanan kaldırma kuvvetini en ideal seviyeye getirmek” şeklinde açıklıyor. Öte yandan tasarımcı, elektrikli uçağın herhangi bir güce sahip olmaması durumunda havadan zemine süzülebileceğini belirtiyor.
ZER0‘ın arkasındaki 3 pervane, uçağı çekmek yerine itiyor. Bu konuda araştırma yapan Doucet, iten pervanelerin yakıt tasarrufunda çok daha verimli olduğuna dikkati çekti. Doucet’e göre, pervanelerin arkada olmasının bir diğer nedeni de estetik görünüm.
Aylardır elektrikli uçak tasarımı üzerinde çalışan Joe Doucet, işlevsel bir tasarım çizememiş olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Ne havacılık mühendisiyim, ne de elektrik motoru uzmanı.” Dolayısıyla uçağın, sadece tasarım açısından ilgi odağı olmasını istiyor.
Elektrikli uçaklar günümüzde konuşulan bir konu değil; 1970‘lerde ortaya çıktı ve teknolojinin gelişmesiyle önem kazandı. CES 2020 etkinliğinde Hyundai ve Uber tarafından tanıtılan uçan taksiler buna bir örnek.
Bu arada Türkiye’nin ilk milli uçan arabası Cezeri, geçtiğimiz yıl İstanbul’da düzenlenen Teknofest‘te görücüye çıkmıştı. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Cezeri’nin 2020’de Gaziantep‘te gerçekleştirilecek olan Teknofest’te gösteri yapmasını hedeflediklerini açıkladı.
Yerli milli roketi yapıp marsa ve ayada gideceğiz.
Aynen bende geliyom sen cayı koy
Defolu geldin, defolu gidiyorsun
şunun tek kişiliğini yapsalar
herkez özgür olsa