Dünya tablet bilgisayar pazarının lider üreticisi Apple‘ın merakla beklenen yeni nesil iPad‘i, 22 Ekim’de “iPad Air” adı ile sahne aldı. 1 Kasım itibari ile pilot ülkelerde satışına başlanan yeni nesil iPad‘in kalınlığının önceki nesil iPad‘e kıyasla yüzde 20 oranında azalması ve ağırlığının ise tam yüzde 40 düşmesinin ardında yatanları araştırdık.
iPad Air genel olarak yüzde 20 daha ince
iPad Air‘in ön paneli, dokunmatik sensörü, retina ekranı, pil ve tek parça gövdesinin kalınlıkları önemli oranlarda inceldi. Bunun sonucu olarak da iPad 4‘e göre yüzde 20 daha ince bir “Air” deneyimi, kullanıcılarına sunulmak üzere tasarlandı. Peki biraz önce belirttiğimiz ekran, pil gibi komponentler, iPad 4‘e göre ne düzeyde değişimden geçti? Bu sorunun yanıtları şu şekilde…
Ön panel
iPad Air‘in ekranından arka kapağına doğru ele alındığında, ekranının önü, yani cam ön panelin önceki nesil iPad 4’e göre yüzde 17 daha ince olduğu görülüyor. Ayrıca bu komponent, retina ekrandan sonra iPad Air‘in kalınlığına etki eden en maliyetli komponenti durumunda. Maliyeti bu denli yüksek olmakla beraber inovatif şekilde gelişimden geçmesi övgüyü hak ediyor.
Peki dokunmatik sensör, pil ve unibody gövdedeki değişimlerin detayları neler?
{pagebreak:::: 2}
Dokunmatik sensör yüzde 70 daha ince!
iPad Air‘in inceliğine pozitif bir faktör olarak etki eden ikinci unsur ise cihazın dokunmatik sensörü. Önceki nesil iPad‘in dokunmatik sensöründen oldukça çarpıcı bir şekilde, yüzde 70 oranında daha ince bir yapıda tasarlanan sensördeki bu gelişim dikkat çekici.
Retina ekran
iPad Air‘in en pahalı komponentlerinden 9.7-inçlik LED arka aydınlatmalı 2048 x 1536 piksel çözünürlük sunan retina ekranı ise yüzde 20 daha ince yapıda.iPad Air’in en önemli yapı taşlarının başında gelen retina teknolojili ekranındaki değişimin sinyalleri ilk kez Haziran ayında ortaya çıkmış, söylentiler ekranın inceleceğine işaret etmişti.
pil ve unibody gövde
Air’deki pil ise 2 yıl sonra geliştirilen teknolojisiyle dikkat çekici. iPad 2‘den sonra 3. nesil iPad’in pili değişimden geçmiş, ancak 4. nesil iPad‘lerde pil, 3. nesil iPad‘deki ile aynı yapıda kullanılmıştı. Yeni nesil iPad Air’in pili ise öncüllerine göre yüzde 25 daha ince yapıda. Bununla birlikte iPad Air’in hala en büyük parçalarından.
Son olarak iPad Air‘in tek parça(unibody) gövdesi de incelmiş durumda. Apple iPad Air‘deki unibody gövde, iPad 4‘e kıyasla yüzde 23 daha ince yapı sunuyor.
:: iPad Air’in yeni boyutları ve ağırlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Geçen sene çıkan Xperia Tablet Z 6.5 mm ve Su ve toz geçirmez… gidin bu nasıl oluyor onu araştırın ferdi bey…
Harika bir cihaz. iPad mini 2’de güzel.
32 gb beyaz wifi olanını aldım Almanya satış fiyatı 569€ Çok hafif sanki ipad mini elimdeymış gibi ilk eldeen izlenimimi paylaşmak istedim
Tasarım konusunda Apple in eline kimse su dökemez arkadaş şu Amerikalılar niye çok akıllı herşeyi ilk onlar icad ederler
Bilgilendirme için teşekkürler
Tabletin can pazarı apple. Kalite de üst çıtayı hiçkimseye bırakmıyor. 3lira 5 lira davası gütmeyen, kaliteli mal almayı seven insanlar gönül rahatlığıyla alabileceği bir cihaz. Paylaşım için teşekkürler.
sony önce reklam kokan ürün yapacağına gitsin insanların gerçekten işine yarayan şeyler üzerinde çalıssın ilk yorumcu. madem Sony öyle böyle, gerçekten adam gibi bişey olsaydı ilah olurdu. iPad gibi… demekki eksiz çok şey var. işlemci saat hızına göre, benchmark testlerine göre cihaz alan insanların inovatif ürünlere yorum yazmaları gerekten çok komik.
Ipad 4 kullanıyorum ipad airi appsterda inceledim gerçekten çok hafif ve ele daha iyi oturuyor özellikle dik tutulduğunda .
Diğer firmalar ürünlerinin hacmini her fırsatta büyütürler Apple ise tam tersine küçültür niye anlamadım ama bir bildikleri vardır
Apple gerçekten tasarım konusunda birinci abicim zaten tablet bilgisayarı dokunmatik telefonları onların degadı
ne bu apple fanboyluğu? yorumlara bakınca Amerika yapar bile diyen var ya bu kadar mı dar kafalısınız?
Amerika yapar diyen arkadas ne aldiysa banada yanisindan verin
“Geçen sene çıkan Xperia Tablet Z 6.5 mm ve Su ve toz geçirmez… gidin bu nasıl oluyor onu araştırın ferdi bey…” katılıyorum bu yoruma