Linux, Minix çatallaması olan bir işletim sistemi olarak, Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Linus Torvalds’ın okuduğu üniversite o zamanlar Unix’i işletim sistemi olarak kullanmaya ve C programlama dilini de ders olarak okutmaya karar vermişti.
Linus Torvalds’ın bir dönem öncesinden okumaya başladığı kitapta Unix ve akademik alanda yaygın olarak kullanılan Minix işletim sistemlerini anlatıyormuş. Bu sistemler hakkında daha önceden bilgi sahibi olan Linus, evindeki bilgisayarına Minix işletim sistemini kurar ve üniversitedeki Unix işletim sistemli bilgisayarına erişmek için Minix’in uç birim benzetmesini (terminal) kullanmak zorunda kalır. Fakat Minix Terminali kendisine oldukça kullanışsız geldiği için en sonunda kendi terminalini yazmaya karar verir. İşte Linux’un ilk adımı böyle atılmıştır.
Zincirleme bir reaksiyon gibi sürekli etkileşim içine girecek bir sistem ortaya çıkar. Ayrıca Linux, ismini de babası olan Linus Torvalds’dan almaktadır.
Bir üniversite öğrencisinin “böyle olsa daha güzel olur” demesinden başlayan bu serüven günümüze kadar birçok farklı türev halinde gelmiştir. Sunucu pazarında, %90 gibi büyük bir paya sahip olan Linux ailesi aslında birçok farklı alanda etkin kullanımda.
Herkesin korktuğu ve bilgisayarına kurmaktan çekindiği bu sistemi aslında günlük hayatta bilmeden birçok yerde kullanıyoruz.
Günümüzde Linux, televizyonlarda, sunucularda (Google, Yahoo ), masaüstü bilgisayarlarda, süper bilgisayarlarda (ilk 10 listesine giren süper bilgisayarların tümünde Linux kullanılmaktadır), film sektöründe (Hollywood), bilimsel araştırmalarda (CERN), otomotiv sektöründe (BMW, Mercedes, Fiat vb.) etkin olarak kullanılmakta. Hatta iş yerlerinde parmak okuyucu cihazların bile işletim sistemi Linux.
Çok kısa, hangi alanda hangi Linux dağıtımı kullanılıyor bir bakalım.
Scientific Linux (SL) http://www.scientificlinux.org/
Bilimsel araştırmalarda kullanılan bir dağıtımdır. İsviçre ve Fransa’nın arasına kurulan CERN’ün Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda kullanılmıştır.
Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat, Linux Mint
Uzun bir başlık oldu farkındayım fakat yukarıda isimlerini yazdığım dağıtımlar ev, sunucu ve diğer her yerde kullanılabilir dağıtımlardır. Genelde kullanıcıları ev kullanıcıları olmasına rağmen, birçok işletimde etkin olarak kullanılmaktadırlar.
Yukarıda birçok yazının arasından ilginizi çeken “Hollywood” olmuş olabilir. “Peki onlar hangi dağıtımı kullanıyor?” Sorusuna cevap vermek aslında biraz güç, herhangi bir dağıtımı kullanıyor olabilirler. Ancak kullandıkları uygulamanın adını hemen vereyim
Blender http://www.blender.org/
Blender, ücretsiz ve 3D işleme sağlayan bir uygulamadır. Oldukça da kuvvetlidir. Hemen hemen bütün platformlar için çalışabilen sürümleri mevcut.
Bir sonraki yazıda, Linux’un yapabileceklerini ve yapamayacaklarını göreceğiz. Şimdilik hoşçakalın.
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.
:: Hangi Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?
Barış Şekerciler
İlk Linux sürümünü kurduğumda sene 2001 di, Sistemde hem windows hem linux kurulu olarak uzun süreler çalıştım.. İş linux u ev kullanıcılarının benimsesi ise yazılım kurulurken, driver ararken, oyun oynarken, bulamıyorum, çözemiyorum gibi problemler ile karşılaşmamalıyız.. Kimse bunlarla uğraşmak istemez özellikle gençler, windowstaki bolluk basitlik, bu sistemlerde yeni yeni yapılmaya çalışıyor. Ama bir tv kartı driveri tanıtmak hala bir işkence..
Click and run özellikli programlar 0 seviyesine çıkmadan, konsol kullanılmasına gerek kalmadan işletim sistemi kullanabilmeyi başaramadıktan sonra, Android in, ios un bu kadar kullanıcı dostu arayüzlerinin olduğu bir ortamda malesef Linux kullanım oranları %2-3 lerin üstüne çıkamayacaktır
cekilmish vidyo lari da blender de yapa biliyor muyuz..?
Başarılı bir yazı. Tebrik ederim.
Fedora 19 ve Mint 15 Desktop sürümlerini kullanıyorum. Uzun yıllardır Red Hat 5.0 dan beri hep RH ve Fedora tabanlı sürümleri kullanageldim. Ancak Mint sürümünü de çok beğendim.
Bu arada cep telefonlarında da Linux türevi Android kullanıyorum.
Linux’un ev sistemlerindeki kullanışlılığı hakkında fazla söylenecek birşey kalmadı basit bir kullanıcı arayüzü browser, excell ve word dosyalarını gösteren open office türü programlar birde multimedya oynatıcısı hepsinde mevcut ama aslında linux’un yaygınlaşmasını sağlayacak şey bu değil şirketlere özel destek konusu bence insanlar şirketlerinde outlook’a bağımlı yaşıyorlar mailleri oradan alıp gönderiyor maillerine imza oluşturuyor, gelen giden mailleri için kural oluşturuyor ve toplantı taleplerini outlook üzerinden birbirlerine yolluyorlar öncelikle bu konuya bir çözüm üretilmesi gerekiyor bu iş akışının kuralları microsoft tarafından konmuş excel, powerpoint ve outlook olmadan onların fonksiyonlarını iyi bilmeden çoğu şirkette özellikle kurumsal yapılarda hiç bir şey yapamıyoruz. Ev kullanımında linux ne kadar başarılı olursa olsun bu alanda kendisine tam olarak yer bulamadığı sürece elle tutulur bir başarı göremiyorum ben ne kadar iyi olursa olsun şirket kültürünce on saat çalışan bir insan aynı alışkanlıkları evinde de kullanmak ister hatta bu kadar bilgisayarla haşır neşir biri belki bir daha bilgisayarı açmaz tabletten bir iki şeye bakıp kapatır yani linux’un hala eksikleri var belki bu eksiklere linux tarafında çözüm var ama birebir aynı yolu izlemedikçe (yani gelen bir toplantı talebine cevap vermek yada excel tablosunu bozulmadan açmak gibi arayüzde alışık olduğu şekil gibi) yaygınlaşması çok zor.
bana linux terminal komutlarını öğreten bir site önerebilir misiniz ?
Zorlama linux makalesi nasıl yazılır görmüş olduk. Suse gibi bir devin nasıl atlandığını aklım dahi almıyor. Red Hat ?
Blender ne alaka? Hollywood ile ne alaka asıl onu çözemedim. Adobe After Effect, Autodesk Maya ki sektörün en güçlü 3d programı ve en büyük tercih edileni dururken… Autodesk 3ds max. Blender ücretsiz olabilir ama daha hollywood da bu iki abinin yanına yaklaşmakta zorlanırken.
Ya bir şey araştırırken üstün körü makale yazmasanız. Ne güzel tamam dedim bir site adam gibi linuxu anlatmak için makale dizisine başlıyor dedik bu çıktı. Bütün siteler böyle yapıyor. Azıcık anlat geç.
pardus
Ben ubuntu 13.04 kullanıyorum 🙂
Debian 8.0 kullanıyorum. 2 yıllık Linux maceramda o dediğiniz “click and run” özellikli sistemleri kullanarak ne kadar hatalı olduğumu anladım. %2-3 malesef size göre olan rakamlar. 2013 yılındayız ve şu an Linux dağıtımlarına ne kadar talep var Linux tabanından oluşturulan mobil sistem nedir ? araştırmanız gerek bence. Geleceğin sistemine hazır olun 🙂
He birde Linux kullan ey millet virüs bulaşmasın olma illet