Sosyal medyada aktivitemizi ölçebilmek için 3 farklı kapsamlı uygulama bulunuyor. Bunlar Klout, Kred ve Peerindex. Bunlardan en bilineni Klout. Hatta Silikon Vadisi’nde işe girebilmek için Klout skorunuzun 60’tan fazla olması aranan şartlardan biri diye dedikodular bile var. Peki Klout sosyal medyadaki aktifliğimizi neye göre ölçümleyip puanlandırıyor?
Klout sosyal medyadaki aktivitemizi ölçen bir araç. Bu araç Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Foursquare, Youtube, Instagram, Tumblr, Blogger, Wordpress, Last.fm, Flickr ve Bing arama sonuçlarındaki aranma sayınıza göre size 10 ile 100 arasında belirli bir skor veriyor. Ancak aktivitenizi ölçerken ne kadar çok şey paylaştığınızı ölçmüyor bu araç. Paylaştığınız şeylere ne kadar çok farklı kişinin reaksiyon gösterdiğini ölçüyor. Bu kişilerinde Klout skorlarına göre sizin skorunuza etkisi farklı oluyor.
Klout ölçümlemesinde sadece aldığınız reaksiyon değil ağınızdaki kişi sayısı da önemli. Twitter ve Instagram’daki takipçi sayınız, Facebook’taki arkadaş sayınız, Linkedin’deki bağlantı sayınız da hesaplanan değerler arasında. Bununla birlikte farklı Klout kullanıcılarından alacağınız +K’lar da skorunuzu yükseltebilmekte.
Son 90 günlük aktivitenizi ölçen Klout skorunuza yine de çok aşırı derecede bağlanmayın derim. Çünkü Klout skoru düşük olan insanlarla skorum düşmesin diye iletişime geçmeyenler dahi var. Diğer yandan da tamamen es geçmemekte de fayda var.
Şu an Türkiye’de bile –şimdilik sadece sosyal medya alanındaki- bir çok kurum işe alımlarda bu skoru göz önünde bulunduruyorlar. Hatta kartvizitlere, e-mail imzalarına bile Klout skoru eklenir oldu. Kaldı ki siz Klout’ta olmasanız bile aslında bir Klout skorunuz bulunuyor. Twitter kullanan herkesin Klout skoru hesaplanıyor ve herkese açık olarak sergilenmekte. Sadece Twitter kullanıcı adını klout.com/kullaniciadi şeklinde yazıp görebilmeniz mümkün.
Klout skoru nasıl artırılabilir
Peki gerçekten Klout skoru bu kadar önemli ise onu nasıl arttırabiliriz? Aslında çözüm basit. Etkileşime geçmek gerekiyor. Bunun içinde Facebook’ta tartışmalar başlatabilirsiniz. Normalde de paylaştığınız içerikleri Klout için biraz daha revize edin.
“Bu film çok güzelmiş” demek yerine “Bu film çok güzelmiş, bu yönetmenin daha iyi bir filmi var mı sizce?” şeklinde paylaşırsanız insanlara daha fazla yorum yazdırabilirsiniz. Özellikle LinkedIn’deki tavsiye mektupları Klout’u çok fazla etkiliyor. Bu tavsiye mektuplarının sayısını mümkün olduğunca arttırmaya çalışın. Hedefiniz en az 20 olmalı.
Klout skorunuzu nelerin arttırdığını, hangi içeriklerinizin ilgi gördüğünü Klout ana sayfasından da takip edebilirsiniz. İlgi çeken içerik türlerinizin sayısını arttırarak daha kaliteli ve daha etkileşimli bir sosyal medya yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Bu da yavaş yavaş sizi tanınır ve etkili kılacaktır.
:: Klout skorunuzu ölçtünüz mü?
Yazan: Haydar Özkömürcü