Maske takmak virüsten korur mu?” sorusu günümüzde en çok konuşulan durumlardan biri haline geldi. Corona virüs nedeniyle birçok ülkede maske takma zorunluluğu var. Buna Türkiye de dahil.  Merak edilen soruya cevap ise Hong Kong Üniversitesi’nde görevli uzmanlar tarafından geldi. Fareler üzerinde yapılan deneylerin sonuçları açıkladı. Açıklama maske kullanımı için sevindirici oldu.

Bilim Kurulu üyesinden birinci dalga için önemli açıklama

Bilim Kurulu üyesinden birinci dalga için önemli açıklama

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü Corona virüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Son gelişmeleri değerlendiren Özlü, böyle giderse birinci dalga için tahminini açıkladı.

Maske takmak virüsten korur mu?

Hong Kong Üniversitesi‘nde yapılan deneyler sonucunda maskenin virüse karşı koruyuculuğu ispatlanmış oldu. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, sağlıklı ve corona virüs taşıyan farelerin kafesleri yan yana koyuldu. Kafesler arasına ise cerrahi maske yerleştirildi. Bununla birlikte hasta farelerin kafesinden sağlıklı farelerin kafesine hava akışı sağlandı.

Deneyin sonucunda maske kullanımının yüzde 60 oranında virüsü kapma oranını azalttığı ortaya çıktı. Ara noktaya maske yerleştirmesi yapılmadığında ise sağlıklı farelerin üçte ikisinin enfekte olduğu kaydedildi. Bu enfekte olma ise 1 hafta içinde gerçekleşti.

maske corona virüs

Araştırma sonucunda maskenin, virüslü farelere takıldığında virüsün bulaşma oranının yüzde 15’e, sağlıklı hayvanlara takıldığında ise yüzde 35 oranına düşürdüğü kaydedildi.

Virüs bulunan farelere yapılan maskeleme ile enfekte olma oranın oldukça düştüğüne dikkat çekildi. Yapılan bu araştırma “maske takmak virüsten korur mu?” sorusunu cevaplayıp, maske takmanın gerekliliğini göstermiş oldu.

Maske corona virüs karşıtı önlemlerde bir numara olarak hayatımızda olmaya devam edecek.