Üretim faaliyetlerinde işçi robotlar kullanılması, hatta robotların insanların yerini almasını anlatan birçok bilim kurgu filmi izledik. Çalışmalar devam ederken üretim ve taşımacılık faaliyetlerinde kullanılabilecek Boston Dynamics Spot robotunun satışa hazır olduğu firma tarafından açıklandı.
Yıllardır geliştirilme süreci süren robotlar sonunda tamamlandı. Yapılan açıklama ile birlikte fiyat bilgisi de verildi, bir işçi robotun fiyatı Tesla Model 3’e bedel.
Boston Dynamics Spot nedir?
Firmanın gözbebeği Spot, robot köpek tasarımını benimsiyor. Oldukça çevik olan robotun şuanki sürümü yalnızca anket toplama gibi hafif işlerde çalışabiliyor. Fiyatı 74,500 dolar olarak açıklanan robotu almak yerine bir Tesla Model 3 alabilirsiniz. Fiyatı pahalı görünse de Boston Dynamics, bu robotun fiyatına göre en çok işleve sahip ürün olduğunu söylüyor.
Spot neler yapabiliyor?
Boston Dynamics Spot, bir insanın gidebileceği her yere gidebiliyor. Bir merdivene tırmanmak dışında hemen hemen her koşulda hareket edebiliyor ve bir insandan daha dayanıklı bir gerçek. Robotun bir diğer kullanım alanlarından birisi de corona virüsü hastalarına hizmet etmek olabilir. Zira robotlar virüse yakalanmama konusunda bizden birkaç adım öndeler.
Boston Dynamics’in tanımına göre Spot farklı sensörlerle özelleştirilebilen, devriyeler ve denetimler gerçekleştirmek üzere programlanabilen çok amaçlı bir hareketlilik platformudur. Kullanım alanlara amacına göre şekillendirilebilecek olan robotun kazandırdığı en büyük özellik hareket noktasında bir insan gibi davranabilmesi.
Firmanın söylediğine göre Spot güncellemeler kazanarak zamanla daha yetenekli hale gelecek. Salgın nedeniyle çalışamalarını evden yürüten yazılım ekibi, robotu çok daha işlevsel kılacak olan bir güncellemeye hazırlanıyor. Yine de robotun amacına hizmet edecek kadar tamamlanmış olduğunu ve herhangi bir Amerikan firmasına satılabileceğinden bahsedildi.
Robotun bir diğer özelliği daha çok askeri amaca hizmet ediyor; uzaktan kontrol. Üzerinde bulunan sensör ile uzak mesafeden bile rahatlıkla kontrol işlemi gerçekleştirilebiliyor. Gelecekte olmasını öngördüğümüz robot polisler için büyük bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
Boston Dynamics Spot müşteri odaklı tasarlandı
Firmanın test merkezinde 6500 kilometre uzaktaki Boston Dynamics Spot aracını sürme şansı elde ediyorsunuz. Projenin iş geliştirme başkanı yardımcısı bazı müşterilerin “kapa çeneni ve paramı al” düşüncesinde olduğunu söylüyor. Fakat ona göre müşterinin bu robotu deneyimlemesi çok önemli. Bunun için Londra’da test merkezleri mevcut.
Test merkezinde Spot’u deneyenler arayüzün basit olduğunu ve haberleşme kısmındaki gecikmelerin kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Boston Dynamics Spot eğer bir yere takılırsa otomatik olarak ayağa kalkabiliyor. Geliştirme kısmı devam edecek olan robot eklenecek yeni özellikler ile vana çevirme, kapı açma gibi yetenekler kazanacak.
Spot dünyaya hükmedebilir mi?
Yapay zeka konusunda popüler kültürün bizlere aşıladığı bir korku da robotların zararlı bir hale geleceğidir. Sadece ayakları ve yarısını kullanabildiği ele sahip robotun kötü bir amaca hizmet edemeyeceği söylense de bu robot insan müdahalesi sonucunda hırsızlığa yönelebilir. Bu tarz amaçlarda kullanılan robotlar uzaktan devre dışı bırakılabilir olsa yazılım dünyasında güvenlik duvarının önüne geçilmesi imkansız değil.
İşçi robotlar kontrolden çıkacak olsa bile kolayca devrilebilen 30 kilogram ağırlığında bir robot ile baş etmenin zor olmayacağı söyleniyor. Bu yıl 1000 adet olan üretim hedefi corona virüsü salgını nedeniyle uzak bir hedef olabilir. Yine de 2021 yılının ilk çeyreğinde bu hedefe ulaşılması bekleniyor.
Boston Dynamics Spot ilk etapta bir müşteriye yalnızca iki adet satılabilecek. İkiden fazla satın almak isteyen müşterilerin şirketle özel olarak görüşmesi gerekecek. Şuan için yeni olan robot işçiler ilerleyen zamanda kazanacağı yenilikler ile daha çok amaca hizmet edebilecek.
Peki ya siz Tesla Model 3‘ü mü tercih ederdiniz, yoksa yapay zeka ile çalışan bir robot köpeği mi?
Tesla mı alırdım robot mu alırdımdan ziyade şuna değinmek gerek; Stephen Hawking’in de dediği gibi insanların sonunu yapay zeka getirebilir. Burada sadece yapay zekanın kontrolden çıkması ve insanlığa zarar vermesi gibi bir durumdan bahsetmiyorum. Otomasyonun ve teknolojinin eşzamanlı ilerlemesi insan gücü yerine robotların tercih edilmesinin önünü açacak. Bu da ileri derecede işsizlik demek; ki zaten artan nüfus ile de sıkıntılı bir halde hali hazırda. Halimiz meçhul.
Bu soru fabrika sahibine sorulur :)) fabrikatör olsam robotu alırdım
audi
1 tane aldım umarım pişman olmam 🙂
Alıp üstüne bineceğim sonra vurucam kırbacı vurucam kırbacı:)