Elektronik cihazlar ülkemizde vergi konusunda genelde hep göz önünde olan ürünlerin başında geliyor. Üreticiler zaman zaman vergi konusunda şikayet etmelerine neden olan bu durum aynı zamanda kaçak ürün satışını da artırıyordu.
Haziran ayında yürürlüğe giren yeni bir kanunla yurtdışından telefon getirenler ek olarak 100 TL ödemeye başlamıştı. Elbette bu, beraberinde farklı bir sektörün canlanmasına yol açtı: Klon IMEI. Bilmeyenler için açıklayayım: Her telefonun IMEI adı verilen özel bir numarası bulunuyor ve cihazların takibi (devlet, istihbarat ve benzeri kurumlar tarafından) bu numaralar üzerinden yapılıyor.
IMEI klonlanıyor
Bu IMEI numarası sayesinde örneğin yurtdışından aldığınız bir telefonu Türkiye’ye getirdiğinizde belli bir süre sonra kullanıma kapanıyor. Bu kapanma işlemi de telefonun IMEI numarası üzerinden yapılıyor. Özel bazı yazılım ve yöntemlerle Türkiye’deki bir telefonun IMEI numarası yeni gelen telefona kopyalanıyor.
İşte 100 TL’lik ek harç bu ve benzeri yöntemlerin artması ve yayılmasına da yol açtı. Her ne kadar yasal bir yol olmasa da internette birçok sitede bu tip işlemlerin nasıl yapıldığını (ya da yapmak için para isteyen) birilerine ulaşmanız mümkün. Elbette devlet bu vergiyi koyarken bu işten ticari kar elde edenleri engellemek istedi. Fakat gelinen noktada sıradan vatandaşın da bu durumdan etkilendiğini söyleyebilirim. Öyle ki yurtdışından gelen telefon sayısı 2012’nin ilk altı ayında yüzde 33.4 azaldı ve 259.642’ye düştü.
Fotoğraf sektörü de darbe aldı
Aslında benzer durum 2008 yılında fotoğraf makinelerine yüzde 25’lik ek ÖTV vergisi eklendiğinde de yaşandı. Birçok üretici yükselen fiyatlar yüzünden neredeyse cihaz satamaz hale gelmişti. Bu durumu fırsata çeviren bazı uyanıklar ise yurtdışından cihaz getirerek el altından satmaya başlamışlardı.
Hala alınan bu ek vergi yüzünden Türkiye’de satılan fotoğraf makineleri yurtdışındakilere göre çok ciddi oranda pahalılar. Elbette bugün bir fotoğraf makinesinin ABD fiyatı ile Türkiye fiyatının aynı olmasını beklenmiyor ama arada ilk zamanlarda iki katına ulaşan farklar da oluyordu.
Vergiye karşı değilim ve verilmesi taraftarı biriyim. Ama bazen alınan bazı kararlar cidid yan etkiler oluşturabiliyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketler genelde bu tip vergilerden şikayetçi. Kullanıcı olarak bizler de kurunun yanında yaşın da yanmasından hoşnut değiliz. Keşke ticaret yapanla sıradan vatandaşı ayırabilecek bir düzenleme yapılsaydı.
Umarım ilerde yapılacak düzenlemelerde bu yorumlarımız dikkate alınır.
:: Türkiye’deki elektronik cihazlardan alınan vergiler konusunda ne düşünüyorsunuz?
ÖTV daha da artırılmalı bence. Cep telefonu çöplüğüne dönecek yoksa ülke…Bir yılda 14 milyon ithalat ne demek? İstanbul nüfusu kadar…
Finlandiya da bu kadar kullanım yok.
Milleti soyuyorlar
Bilmiyorum dünyanın başka bir yerinde daha imei kayıt diye bişi var mı. Tüm ülkelerde çalışan telefon, Türkiyede kullanmaya kalkınca 1 hafta sonra kilitleniyor. Herhalde hükümetin, her Türkün telefonu kayıt altına alınsın, rahat rahat dinleyelim, bu işten de güzel bi de vergi kazancı sağlayalım diye çıkardığı, fişleme temelli bi uygulama. Nerede olsanız daha rahat takip edilebilecek, dinlenebileceksiniz…
kendimiz bişey üretinceye kadar buna mecburuz malesef
Turk mali araba uretecek babayigit aramak yerine Turk mali akilli telefon uretecek aslan parcasi bulmak daha onemli bence.Vestel ve arcelik basta olmak uzere diger elektronik esya ureticisi firmalar bu ise el atmali.
ÖTV daha da artırılmalı
Asıl sorulması gereken sabit vergi. Benim ihtiyacımı 40 liralık telefon görüyor. Ama sadece alo detirtecek bir telefon bu zeki insanlar sayesinde 170 liraya geldi. 170 lira ona vereceğime gider 800 lriaya orta kalite akıllı telefon alırım kimse kusura bakmasın. Bu vergiler ucuz telefon almayın gidin en pahalı telefonları alınki açığımız iyice artsın demeye getiriyorlar. Bu vergileri işe yeni başlayan uzman yardımcıları mı planlıyor anlamıyorum ki.
Elektronik eşyalardan alınan vergi düşmediği müddetçe devlet kendi kendine kazık atar..
Ve inasanlarda imein numarasını klonlatır…
Bence vergiler dahada fazla arttırılmalı. Firmalar karlılığınıda daha yüksek tutmalı. Telefona olan talep azaltılmalı.
gelir vergisi toplamayı beceremeyip sadece vatandaşın sırtına bindirdiği dolaylı vergilerle ayakta durmaya çalışıyorlar. vergiler saçmalamaya başladıkça kaçağın oranı da saçma sapan yerlere varıyor. adam gibi kazanandan vergisini alsınlar, vergisi verilmiş parasını harcayandan tekrar tekrar aldıkları vergileri de nefes alabileceğimiz seviyelere indirsinler.
sadece bizi soyuyorlar hem devlet hem firmalar
Türkiye’deki gibi saçma bir uygulama yok.
Vatandaşı eti, sütü ve yününden faydalanılacak koyun gibi gördükleri sürece alınan bu "haraçlar" katlanarak devam edecektir. Ötv’nin çıktığı tarihte amacı ve diğer ülkelerde kullanım şekli belliyken, bugün geldiğimiz noktada bunun aksini söyleyebilecek biri var mı?
Üretimi de bir kenara, belli başlı markaların yaptığı gibi teknik tasarımı yapılsa bile sanırım yeterli olur.
Yerli markalar global oyuncu olmadıkları sürece bir g.kore çin kadar ucuza tel üretemez bence. Sony gibi bir markanın bile pazar payı ortada. 400-500TL ye akıllı tel alınabiliyor, yerli markalar bu fiyatlara satamaz. Bütük telefon üreticilerinin 10-15 yıllık birikimleri var bu konuda ayrıca. Bu da çok önemli bir faktör. Bizim üreteceklerimizin kalitesi ne seviyede olacakt?
devlete faydası oluyor böyle zenginliyor devlet işte kdv yi toptan kaldırsalar ohh 1000 tl ye zperia z galaxy s4
Ne yani seviyemiz yok diye hiç başlamamak mı gerekiyor. O firmalarda hop diye o teknolojiye ulaşmadılar ne de olsa bir yerden başlamak lazım.
Ben öyle birşey mi dedim, nerenle okuyorsun Tüm dünya üretimi asyada yapıyorsa bir bildikleri var demek istiyorum. Yoksa apple’ın üretecek bilgi birikimi yok mu?
Üretilen telefonları alan çıkmadı ki akıllı telefonları satabilsinler.
Güzel bir makale olmuş, aynen katılıyorum.
sezar bile bu kadar vergi toplasaydı millet isyanda olurdu
Bu ülkede bi batamadı gitti
kim alır arcelik vestel beko turk malı telefonu tableti.
millet aymadı halen bile bile kazık yiyerek muadili telefonlar daha uygunken iphone alıyor. bırakın bu milliyetçi ayakları.
yurtdısından galaxy s3 telefonunu getırdım klon ımeı yaptım 5 aydır hıc bır sey olmadı. adam sorun olursa yanıma gel dedı ustelık 15 tl ye yaptı 😀 teknolojı fakırı dedıgınız ırakta en pahalı telefon 480 dolarla galaxy s3 tu ama daha ıphone 5 gelmemıstı oraya.. sony xperıa T 450 dolar ve htc one x 460 dolardı…
Aşırı vergi ödeniyor ama ya karşılığı alınıyor mu?
gecen gun baktim bi tanidiga bi torba sigara almis.parlement 9.5 olunca.milleti zorla kacaga yoneltiyolar
Dünya mobil telefonlarda çağ atladı Türkiye’de de etkileri görülüyor, eğer ki 3G ve işletim sistemli telefonlar hayatımıza girememiş olsaydı biz hala eski tip telefonları kullanıyor olacaktık o zaman insanlar ellerindeki telefonları yenilemeye şu anki kadar istekli olmayacaklardı. Ama şimdi android ve apple telefonların sağladığı güzellikler (istediğim anda internette olmak, harita uygulamalarını kullanmak, mesajlaşma yerine whatsapp ve benzerlerini kullanmak, facebookta devamlı online kalabilmek, rahatça heryere resim ve mp3 göndermek, gereken tüm dökümanları açıp mobil ortamda görebilmek…) sağladığı artılar standart bir telefona göre o kadar fazla ki herkesin ihtiyacını bir yerinden yakalıyor ve telefon yenilemek için bir neden oluşturuyor, yeni telefon alacaklar olmuşken böyle olsun daha iyi diyor. Yani aslında telefon konuşmak içindir’in üzerine çok şey koydular telefon konuşmak içindir ama akıllı telefonlarda konuşma pek çok özelliğin yanında sıradan bir özelliktir tüm gün telefonla yapacak tonla şey bulabilirsiniz ama sadece iki kez aranıp bir kaç kez sms alırsınız.
Bence standart telefonların ötv oranı düşürülmeli illaki ötv alacağım deniyorsa 3g’li telefonlara alınmalı çünkü telefon artık bir ihtiyaç pek çoğumuz evimizdeki sabit hattı kapatıp sadece cep telefonu kullanır olduk çünkü cep telefonu ile zaten her yerden ulaşılabiliyoruz ikinci bir sabit hatta ihtiyaç kalmadı, vergisi yüksekte olsa alçakta olsa kimse ev telefonu kullanmak zorunda değil ama cep telefonu olmazsa olmaz bir araç kaçımız cep telefonundan vaz geçebilirki birine üç saat ulaşılamasa çoğumuz panik yaşıyor başına bir şey mi geldi acaba diye hepimizin telefonu var eşimizle okuldaki çocuğumuzla gün içinde birkaç kez cep telefonuyla konuşuyoruz, yakınlarımızı cep telefonlarından arıyoruz, artık cep telefonu özel bir tüketim ürünü değil hatta özel olan belki de hatlı telefon konacaksa ona vergi konmalı