IBM geleceğin bilgisayarları için bilgiyi elektrik sinyalleri yerine ışıkla aktarabilecek önemli bir gelişmeye imza attı. IBM Silikon Nanofotonik olarak adlandırılan bu önemli gelişme değişik optik bileşenlerin elektrik devreleriyle yan yana yarı iletken teknolojiyi kullanarak tek yarı iletken silikon çip üzerinde birleşmesini sağlıyor.

Silikon nanofotonik, iletişim için ışık sinyalleri yararlanarak büyük hacimli verileri hızla sunuculardaki bilgisayar çipleri, geniş veri merkezleri ve süper bilgisayarlar arasında taşımak için bir yol kuruyor. Böylece de biriken veri trafiğinin ve geleneksel bağlantıların yüksek maliyetlerinin azalmasını sağlıyor.  

Kurumsal ağlarda üretilen ve iletilen verilerin boyutu yeni uygulamalar ve hizmetlerin patlama yapmasıyla her geçen gün daha da büyüyor. Silikon nanofotonik, çip performansı ve bilgi işlem gücü için artan talepleri yakalamaya yardımcı olacak.

Silikon nanofotonik teknolojisi büyük sistemlerin çeşitli parçalarını -birkaç santimetre ya da kilometrelerce uzakta olan- büyük sistemlerin çeşitli bölümleriyle kusursuzca birbirine bağlıyor ve optik fiber ağlar üzerinden ışık sinyalleriyle terabaytlarca veriyi taşıyor. 

Yüksek performanslı 90 nanometre tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) ürün grubuna birkaç işlem modülü ekleyerek, dalga bölmeli çoklama (WDM), modülatörler ve detektörler gibi çeşitli silikon nanofotonik bileşenler metal oksit yarı iletken (CMOS) elektrik devreleri ile yan yana entegre oluyor.

IBM’in tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) nanofotonik teknolojisi sayesinde artık 25 Gbps hızında veri aktarımı mümkün olacak. Bununla beraber, söz konusu teknoloji sayesinde bir takım paralel optik verinin tek bir fiber ağdan taşınması gerçekleşmiş olacak.

:: IBM’in geliştirdiği bu yeni teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz?