Ağustos ayının son günlerinde teknoloji gündemine bomba gibi bir haber düştü: ABD’de görülen bir davada Samsung, Apple’a 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.
Davaya konu olan olay ise Apple’ın elinde bulunan bazı patentli teknolojileri Samsung’un ürünlerinde kullanmasıydı. 1 milyar dolar Samsung gibi bir dünya devi için bile büyük bir tazminat. Ayrıca Samsung ürünlerinin ABD’de satıştan kaldırılma ihtimali var.
Patent ne işe yarıyor?
Bir teknoloji ya da bir cihaz icad ettiğinizde onun kullanım hakları belli bir süreliğine sizin oluyor. Bu sürenin sonunda kamuya mal olan bu cihaz ya da teknoloji genel kullanımına sunuluyor. Apple ve benzeri teknoloji firmaları Araştırma-Geliştirme çalışmalarına milyarlarca dolar ayırıyorlar. Bu çalışmaların sonunda da işte bu teknolojiler üretiliyor.
Pinch to zoom
Örnek vermek gerekirse Apple’ın teknoloji dünyasına kazandırdığı pinch to zoom (bunun tam Türkçesi yok ne yazık ki, iki parmakla ekranda zoom yapıp fotoğraf ya da imajı büyütüp küçültme diyebiliriz) hareketi bir dönem sadece bu firmanın ürünlerinde kullanılıyordu. Davaya konu olan patentlerden biri de bu.
Mahkeme Samsung’un birçok ürününde bu teknolojinin kullanıldığına ve bunun ise Apple’ın patentle korunan bir teknolojisi olduğunu karar verdi. Ancak piyasadaki neredeyse bütün akıllı telefon/tablet cihazlarında pinch to zoom özelliği bulunuyor.
Kim haklı?
Patent yıllardır tartışılan bir konu. Bazıları bunun yasal bir hak olduğunu, birçok yatırımın bu yüzden yapılabildiğini ve korunması gerektiğini savunuyor. Karşı tarafta ise patentlerin teknolojik ve medeni gelişimi etkilediği ve tekel oluşturduğunu iddia edenler de var.
Her iki taraf kendine göre haklı olsa da genele mal olmuş bazı konularda patent ısrarını çok gerekli bulmayanlardanım. Elbette harcanan emeklerin bir karşılığı olmalı. Ancak bu konuda gelinen noktada patentlerin tehdit ya da güç unsuru olarak kullanılmaya başlanmış olması pek hoş değil.
John Salk vakası
Çocuk felcini aşısını bulan ABD’li doktor John Salk (1914-1995), bu hastalıkla ilgili bütün haklarından ücretsiz olarak vazgeçtiğini açıklamış ve milyonlarca insanın hayatının kurtarılmasına vesile olmuştu. Kendisini zengin edebilecek bir parayı geri çeviren Salk’ın bu tavrının teknoloji dünyasında gördüğümüz bir durum olduğunu söyleyemeyiz.
:: Siz patent konusu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Teknolojinin gelisimini engelliyor patentler . Ucgen telefon mu kullanacagiz yani ?
bu noktada, iki tarafdan da çekilen bir halat oyunu hayal edilmeli..bir taraf patent sahibi ve gelirleri ile araştırmaların devam edebilmesi, diğer taraf ise kamu yararı ve gelecekteki muhtemel gelişmelerde “tohum etkisi” göz önüne alınarak halkın malı kabul edilmesi..Burada karar vericilerin bilgili insanlardan oluşması ve verecekleri kararların insanlığın gelişmesine etkisi durumunu çok iyi analiz edebilmeleri gereklidir..denge bozulursa gelişme ivmesi yavaşlar..bu halat çekiştirmesi mücadelesinde denge noktası olarak insanlığın maksimum gelişme ivmesi baz alınmalıdır..yoksa neye göre karar veriyorsun sorusu çok rölatifdir..baz unsur gelişme ivmesi olmalıdır…
Bu kapitalist hırsızları john Salk gibi bi adamla karşılaştırmak gereksiz olmuş
bir mesaj yazdım hala yok…
samsung göstere göstere kopyalamasa bunların hepsi daha makul bir şekilde bitecekti.
biri hastalik, biri teknolojik bir icat. biri insanligin yararina kullaniliyor, biri baskasinin icadini calmak suretiyle calan firmaya 40 milyon dolar kar getiriyor. elmalarla armutlari karistirnayalim.
Samsung ilk nesil iphone çıktığında ona rakip olarak windows tabanlı omnia diye bi model cıkarmıştı hatırlarsanız aynı teknolojiyi o cihazdada kullanmıştı fakat cihazın dokunmatiği okadar vasattıki (pinch to zoom)’u bırakın çift tıklayarak bile görüntü zor büyüyordu fakat samsung yıllar icersinde teknolojisini geliştirdi ve apple nin karşısına bir tehdit olarak dikiliverdi omnia ya dava açmayan apple şimdi s3 e harp ilan etmiş durumda ben omina kullandım şuanda iphone 4 ve new ipad kullanıyorum bence apple nin ios gibi stabil bir işletim sistemi varken buladar kasmasına gerek yok unutmayalımki cihaza donanımı basmak değil onunla stabil calışacak bir işletim sistemi daha önemli applenin korkuları boşuna bu yüzden bukadar çingeneliğe gerek yok
kare iconlar, bunların dizilişi hatta tıklayıp şalışması milyon yıllık alışkanlık. pinch to zoom, çift tıklamayla zoom standart olarak kabul görmüş şeyler. dikdörtgen kenarları yuvarlatılmış cihaz ise hepsinden bile saçma. bunlara patent veren de bunu kabul eden de ya zeka özürlüdür ya da art niyetli. bunun ötesinde kutulamasından aksesuar benzerliğine hatta telefonda kullanılan bazı teknolojilere kadar kopyalanmış ve caza verilmesi gereken şeyler olabilir tabii ki ama diğerlerini bulaştırırsan kafadan haksızsın demektir.
Apple tekelciliği, samsung ise gelişimi savunuyor. Burada samsung sonuna kadar haklı.
bu patent işlerinden nefret ediyorum
parmak ile zoom nasil patenentlene bilir ? kişiler dilleri ilemi zoom yapacaklar telefonda ?
işte bu kadar saçma sapan patenentlenen şeyler var
iyi iyi cok güzel ……………
Üçgen telefon hımm neden olmasın :)))
Patent işinde buluş ve yenileşmeyi birinden ayırmak lazım. İngilizce yazacak olursak invention ve innovation. Zoom yapabilmek bir buluş olabilir fakat bunun şeklini değiştirmek yenileşme olur ancak. Bu demek değildir ki korunmasın, AR-GE ve dolayısı ile teknoloji gelişmez bunu korumazsak. Yenileşme belli bir yıl sonra halka mal oluyor zaten. Buluş yapan bir kişi hakkını sonuna kadar alması taraftarıyım. Edison ampulu bulmasaydı, gaz lambası kullanmaya devam edecektik belkide. Florasan yenileşme olabilir ancak ampul kesinlikle buluştur ve hakları sonuna kadar korunmalıdır.