Koronavirüs hayatımızı 2019 yılından bu yana oldukça değiştirdi. 2019 yılının son aylarında tanıştığımız COVID-19, 2020 yılı boyunca milyonlarca kişiye yeni alışkanlıklar kazandırdı. Virüsün etkileri 2021 yılında halen sürerken SensorTower yeni bir istatistik paylaştı. Sağlık ve fitness uygulamaları için paylaşılan bu istatistikler aslında durumu ortaya çıkartıyor.
Bu istatistiğe göre Avrupa’da mobil sağlık ve fitness uygulamaları için 545 milyon dolarlık bir harcama yapıldı. Harcamaların yüzde 70 oranında artış gösterdiğini belirten istatistikler, 2021 yılının da bu noktada farklı olmayacağını gösteriyor.
Sağlık ve fitness uygulamaları için paylaşılan istatistikler
Milyonlarca kişi koronavirüs sebebiyle sağlık verilerini takip etmeye başladı. Giyilebilir teknolojik cihazlara olan talebin de yükseldiğini gördüğümüz süreçte çıkarım yapmak kolay hale geliyor. Birçok kişi sağılık verisini takip ederken spor yapacağı mobil uygulamalar kullanmaya başladı. İşte bu noktada geçen yıla oranla yüzde 70 artan harcamalar 545 milyon dolara dayandı ve bir rekor kırdı.
2019 yılına baktığımızda rakamlar bize yaklaşık 320 milyon dolarlık harcamaları işaret ediyordu. 2020 yılında ise bu istatistik her iki uygulama mağazası için toplamda 545 milyon dolara kadar ulaşmayı başardı. Bu noktada mobil tarafta fitness uygulaması Strava ağırlığını hissettiriyor. Meditasyon uygulamaları arasında yer alan Calm ve Headspace de popülerliğini kanıtlayan mobil uygulamalar oluyor.
App Store kullanıcılarının sağlık ve fitness uygulamaları için yaklaşık 393 milyon dolar harcadığı, Google Play Store kullanıcılarının ise yaklaşık 152 milyon dolar harcadığı aktarılıyor. Sağlık odağında koronavirüs uygulamaları da ülkelere göre değişiklik gösterdi. Örneğin ülkemizde yer alan Hayat Eve Sığar uygulaması milyonlarca telefona girmeyi başardı. Buna ek olarak Almanya’nın Corona-Warn-App olarak adlandırdığı uygulaması en çok indirilenler arasında yer alıyor.
Bahsettiğimiz kategorilerde mobil uygulamaların en çok indirildiği ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alıyor. Almanya ikinci Türkiye ise üçüncü sırada yer alıyor.