Türkiye ve Dünya’da geniş kullanım kitlesine sahip olan TikTok, yanıltıcı videolar için adım attı. Platform, söz konusu videoların hızla yayılmasını önleyerek yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçilecek. Böylelikle sosyal medya üzerinden doğru olmayan bilgilerin geniş kitlelere ulaşmasının önüne geçilecek.
TikTok’ta yer alan içerikler birçok kez gündem olmuştu. Türkiye’de de bir kullanıcının süt banyosu yapması ve bir diğer kullanıcının paketlenecek olan dönerle yaptığı hareketler infiale neden olmuştu. Her ne kadar bu özellik bu tür videoları kapsamasa da platform üzerinde yer alan videoların olağandışı içeriklere konu olabildiği biliniyor.
TikTok yanıltıcı videolar için ‘yavaşlatma’ uygulayacak
Sosyal medyada yayılan yanıltıcı içerikler internet dünyasının en büyük zararlarından biri olarak görülüyor. Yanlış bilgiler nedeniyle korku ve endişeye sürüklenen insanlar, sağlık ve hayatın geneli için paylaşılan yanlış bilgiler nedeniyle kullanıcılar büyük olumsuzluk yaşıyor. Ancak TikTok bu tür videolara işaret ekleyerek paylaşım yapılmak istendiğinde uyarı mesajı çıkarmaya hazırlanıyor.
Daha önce de sağlık için risk oluşturabilecek hareketler için de uyarı mesajı gelmişti. Bu uyarı TikTok tarafından yanıltıcı videolar için de getirilmiş oldu. Bağımsız kuruluşlar tarafından bazı videoların doğruluğu için onay alınsa da onaysız kalan videolar için bu özelliğin kullanılacağı belirtildi. Söz konusu videoyu paylaşan kişilerin paylaşmadan önce açılır bir pencere ile uyarılacağı aktarıldı. Bununla birlikte videonun doğrulanamamasıyla birlikte videoyu paylaşan kullanıcıya da uyarı eklemesinin yapıldığına dair bilgi verileceği kaydedildi.
Özellikle COVID-19 salgını hakkında yanlış bilgilerin yayılması, yeni özelliğin gelmesine önayak oldu. Çünkü TikTok gibi geniş kullanıma sahip olan uygulamalara, COVID-19 hakkında paylaşılan yanlış bilgiler nedeniyle inceleme çağrısı yapılacağı iddialar arasında.
Yeni özelliğin test edildiğini de aktaran TikTok, videoların paylaşım oranının yüzde 24, beğenmelerin ise yüzde 7 azaldığı açıkladı. Özelliğin ilk olarak ABD ve Kanada’da kullanıma alınacağı aktarıldı.