Toplumlar geliştikçe artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla içten yanmalı motorların kullanımı arttı. Günümüzde Avrupa Birliği ülkelerindeki CO2 emisyonunun %20’sinin karayolu taşımacılığından kaynaklandığı belirtiliyor.
Peki ya elektrikli araç kullanımı fikri ortaya ilk nasıl çıktı? Bu tür araçlar için hangi teknolojiler kullanılıyor? İçten yanmalı motorların yerini alabilecek mi?
Elektrikli araçlar için neden Elon Musk’ı bekledik ?
Elektrikli araçlar günümüzde Elon Musk sayesinde oldukça popüler hale geldi. Elektrikli araçların da içten yanmalı motora sahip araçlar kadar hatta daha yüksek performansa sahip olabileceğini gösterdi.
Arabalarının konforu ve çevreci olması ise cabası. Ayrıca araçlarında otonom sürüşü desteklemesi pek çok sürücü tarafından hayranlıkla karşılandı ve popülaritesi oldukça yükseldi. Tek şarjla uzun mesafeler kat etmesi, yurt dışında yaygın şarj istasyonuna sahip olması ve aracın oldukça sevilen iç – dış tasarımı Tesla’nın arabalarını daha cazip hale getirdi.
Peki ya elektrikli araçlar nasıl çalışıyor ?
İlk başta elektrikli araçların çalışma prensibine değinelim. Bu tür araçlarda bataryadan alınan elektrik enerjisi bir elektrik motoru ile mekanik enerjiye çevriliyor. Bu mekanik enerji araç üzerindeki tahrik organları yardımıyla tekerleklere aktarılarak hareket sağlanıyor.
Elektrikli araçların temel parçaları arasında ise; batarya, tahrik sistemi (motorlardaki dönüşüm sistemine verilen ad), elektrik motoru, jeneratör; mekanik iletim ve güç kontrol sistemleri yer alıyor.
Elektrikli araçlarda tahrik sistemi; sadece elektrik motorundan veya hem elektrik hem de içten yanmalı motordan beslenebiliyor. Bu parçaların farklı yollarla ve farklı sistemlerde kullanılmasıyla 2 tür elektrikli araç geliştirilmiştir.
1. Hibrid elektrikli araçlar
Hibrid sistemi kullanan araçlar; içten yanmalı motor, elektrik motoru ve batarya depolama sistemi içeriyor. Hibrid elektrikli araçlar sürüş sırasında; sadece elektrikli motor, sadece içten yanmalı motor veya ikisini bir arada kullanıyor. Ayrıca aracın şarjının yetersiz geldiği zamanlarda içten yanmalı motor sürüş menzilinin artmasına büyük katkı sağlıyor.
2. Elektrikli araçlar
Elektrikli araçlar ise tamimiyle elektrik enerjisi ile çalışıyor. Günümüzde elektrikli araçların menzilleri 450 ila 850 km’ye kadar çıkıyor.
Elektrikli araçların vitese ihtiyaç olmaksızın kullanılması, batarya kapasitesi, tekrar şarj edilebilme özelliği ve temiz enerji kullanması tercih edilebilirliklerini etkileyen en önemli özellikler arasında yer alıyor. Batarya şarj süresi, araçların batarya tipine, batarya kapasitesine ve şarj cihazının çıkış gücüne bağlı olarak değişiyor. Dolayısıyla birçok firma elektrikli araçlar için; araştırma geliştirme çalışmaları üzerine oldukça yoğun çaba sarf ediyor.
Demek petrol şirketleri istememiş Ford sahibi ya para almış onlardan veya kendisi onlara ortaktir para ile destek verip yarı fiyatına sattirirlar amaç karşı rakibi yok etmek daha neler neler var yoksa bu kadar sene gecikmezdi