Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, burundan sprey olarak uygulanan ‘İntranazal Covid‘ aşısında çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Koca, Türk bilim insanlarının girişimi sonuçlanırsa bu aşıda üretim verimliliğinin çok yüksek olacağını, 1 tesiste yılda 250 milyon doz üretilebileceğini kaydetti.

Apple Haritalar’a koronavirüs güncellemesi

Apple Haritalar’a koronavirüs güncellemesi

Facebook ve Google'dan sonra Apple da koronavirüs aşısı ile ilgili güncelleme yayınladı. Kullanıcılar, Apple Haritalar üzerinden aşı merkezlerini görüntüleyebilecek.

İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor

Sözcü’nün haberine göre, aşıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşılarda ilk hedefin salgını bitirmek olduğunu ve bununda yolunun bulaşı önlemekten geçtiğini dile getirdi. Bulaşın tamamen engellenmesi için canlı bir aşıya ihtiyaç duyulduğunu, ancak canlı coronavirüs aşısı geliştirmenin 3 yıldan önce mümkün görünmediğini belirten Ceyhan sözlerine şöyle devam etti;

Canlı olan; ama içindeki corona virüsü canlı olamayan vektör aşılar var. Adenovirüs canlı ve sadece corona virüsün dikenli yapısının geni var. Yakın bir sürede bulaşı engelleyebilecek tek aşı adayı ‘İntranazal Covid’ aşısı gibi görünüyor.

koronavirus-enfektesini-bloke-eden-ilac-gelistirildi

Pandemi aşısında bir başka önemli şey, kolay ulaşılabilecek, kolay üretilebilecek, uzun süre dayanabilecek. Dolayısıyla birçok kullandığımız aşı bu özellikleri taşımıyor”

“10’un üzerinde grup bu aşı üzerinde çalışıyor. Bu gruplardan birisi 10 Ocak’ta Faz 1 çalışmalarına başladı. Bu eğer başarılabilirse pandemi aşılamasına büyük kolaylık getirecek.

Burada tek problem 3-5 firma tarafından üretilirse yine aşı temininde sıkıntı çekilecek. Şimdiden İntranazal aşı geliştiren firmalar ile devletler görüşmelerine devam ediyor, başarılı aşı çıkarsa şimdiden bağlantılarını yapmaya çalışıyorlar”