Selçuk Bayraktar, Azerbaycan seyahati sırasında yerel medyaya yeni SİHA Bayraktar TB3’den bahsetti. TB3’ün benzersiz tasarımına dikkat çeken Bayraktar, yeni SİHA hakkında “Alanında benzersiz olan TB3’ler, 1200 kilogram civarında mühimmat taşıyabiliyor, uçak gemisine inebiliyor ve kanatları katlanabiliyor” ifadesinde bulundu.
Bilindiği üzere F-35 satışının durdurulması ve CAATSA ambargoları nedeniyle TCG Anadolu’da F-35B kullanma ihtimalimiz artık yok. Uçak gemilerine uçak indirmek 1 asırdan fazla süredir yapılıyor. Fakat pilotlar açısından halen inişte zorluklar yaşanıyor. Uçak seçeneği ise çok kısıtlı (yalnızca birkaç tane). Buna TCG Anadolu’nun uçak gemilerindeki (fazladan bulunan eksantrik) piste sahip olmaması da eklenince SİHA seçeneği öne çıkıyor. Aksi takdirde gemi verimli şekilde kullanılamayacak.
Bayraktar TB3, gemiye iniş kalkış yapan bir SİHA’dan fazlası olabilir
Her ne kadar genel tasarımının neye benzeyeceği konusunda geliştiriciler tarafından bir açıklama yapılmamış olsa da, tahminlere göre Bayraktar TB3, Kratos XQ-58A Valkyrie benzeri bir geometriye sahip olacak. Bu tasarım dünyada yeni olmakla birlikte kanat açıklığının kısa olması açısından TCG Anadolu için oldukça uygun bir hava aracı.
Selçuk Bayraktar’ın sözlerine göre TB3, 1200 kilogram civarında ve daha ağır mühimmatlar taşıyabilecek. Ayrıca TB3’te jet motor yerine pistonlu motor kullanılmasının beklendiğini belirtelim.
SSB Başkanı İsmail Demir, TCG Anadolu’da 30 veya 50 adet arasında SİHA konuşlanacağını açıklamıştı. Dolayısıyla bu kadar az sayıda TB3 üretmek ekonomik olmayabilir. Bu nedenle Bayraktar TB3’ün daha farklı görevlerde kullanılabilmesi için havadan yakıt ikmali yapan bir tanker İHA konfigürasyonunun ortaya çıkması da sürpriz olmaz.
Aselsan’ın yeni patenti Bayraktar TB3 için mi?
Sosyal medyada “çok fonksiyonlu insansız hava aracı” adında Aselsan patenti olduğu ileri sürülen bir tasarım gündem oldu. Patentte yer alan SİHA tasarımı Bayraktar TB2’yi andırıyor. Yalnız bir takım farklılıklar var. Tasarımda, hava aracının arka tarafında yaygın olarak kullanılan motorun haricinde 4 adet tilt-rotor elektrikli motor kullanıldığı görülüyor. İniş takımlarında ise amortisör olması bekleniyor. Arka kuyrukta ise TB2’lerdekinden farklı bir tasarım bekleniyor.
TB3 hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce ortaya çıkan bilgilere göre TB3 alanında benzersiz olacak mı? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bununla uzaktan yakından alakası olmaz tb-2 nin kanatları katlanır ve belki satcom monte edilmiş bir hali olabilir. Bir de bulunan görülen bir eksiklik yada güncelleme varsa o uygulanır.
🔥🇹🇷
Aslesanın tasarımı baykarın işine benziyor ama patenti aselsan almış dolayısıyla o aselsanın özgün projesi bunların yanında tusaş sessiz o da bir şeyler yapıyo olabilir
bu jet motorlu bir tasarım bayraktar bu seviyelerden çok uzak . bunu abd israil rusya çin gibi teknolojisi üst seviye ülkeler yapabilir. bayraktar şuanki motoru bile dışardan alıyor. ama tabi ileride yapılabilir hale geliriz umarım. bu konuda aselsanın alt yapısı bence daha uygun. ama işte bu üst seviye mühendislikler için fizik kimya biyoloji matematik delisi nesiller yetiştirmemiz gerekli, şu an ki politika sadece imamhatip ve ilahiyat fakulteleri okuyan gençler yetiştirmeye odaklı, bu şekilde hiçbir yere varamayız.
bla bla bla bla
konuşma kapasiteniz oldukça genişmiş resmen kitlenizi yansıtmışsınız 🙂
Tüm üniversiteliler ilahiyet fakültesine mi gidiyor? Abidik gubidik bir yorum olmuş. ODTÜ, Boğaziçi, Marmaranın tüm fakülteleri ilahiyat fakültesimi? Paçalarınızdan din düşmanlığı akıyor. Dikkat.
din düşmanlığı değil gerçekler bunlar, şuan yök en çok kontenjanı ilahiyatlara veriyor, hükümet hep burdan mezunlara iş sağlıyor, gerçekten işi bilen gençlerin %70 i yurtdışına kaçıyor burada imkan olmadığı için, tübitak gibi bilim kurumlarında bile hep ilahiyatçılarla doldu. şuana kadar yapılan silahlarda 10 15 yıl önceki mezunlarla yapıldı. yani yeni gelenler tamamen bilimsel bilgiden yoksun imamhatipli ve ilahiyatçılar kardeş gerçekçi olun . ileride bunları üretebilecek yetkin kimse kalmayacak elimizde bu gidişle. ayrıca o saydığın üniversiteler son kalan gerçek üniler hatta onalrın bile yapısı içeriği değiştirilmeye başlandı malesef geleceğimiz kararıyor
Bayraktar ‘ın motoru yerli inanmıyorsan araştır
kardeş sihalarda artık yerli motor kullanılıyor. akıncı tiha’da varyanta göre ukraynalı motor veya pd170 kullanılıyor. anka zaten yerli motor ile üretiliyor. tb2 için motor sorunu yok. jet motorlu iha için motor alternatifli olarak hazır durumda.
Neden eksi verdiniz ki dedikleri doğru. Bir kere bu tasarım jet motorlu ki henüz o seviyede değiliz. Fen bilimleri için söylediği zaten ülkemizin sorunu ne yani şimdi o kulları okuyanlar mı motoru yapacak.
vatandaş, kimin ne okuduğu konusunda endişelenme. burası HÜR ülke.İsteyen, beşeri bilimler, isteyen istediği kadar pozitif bilimler okur.İstemeyen hiç okumaz. Aslan parçası, sen gerçeklik duygusunu yitirmek üzeresin. Sakin ol ve başarıların tadını çıkar. O dediğin eziklik duygusunu biz yaşamıyoruz…
Ne Saçma bir yorum!
usaf logoları var ne yaşıyorsunuz…
“Bayraktar TB3, Kratos XQ-58A Valkyrie benzeri bir geometriye sahip olacak” demiş zaten haberi yapan. Ve bahsettiği ABD yapıımı uçağın resmini paylaşmış. Tabii ki USAF logosu olacak.
Bu bla bla diyenler tam bir gerici..kör..amerikancı
Başlıkta “Böyle mi Görünecek” yazılı, yorumlar ….
:))
Herkeste proje kafası olmaz, olsaydı herkes ARGE de çalışırdı.:))
Proje üretmek farklıdır, çocukluktan başlar merakla,
sonra o işi yapma imkanı olursa BAYKAR olur. :))
Bla bla bla diyenlerde artık Türkiyenin teknolojide ne kadar ilerlediğini biliyor lakin amerikancı ruhları itiraf etmesini engelliyor.
Hayat ta olamaz bu ABD nin insansız savaş uçagı bu teknolojiye gelmek için 20 yıl lazım bizim insansız uçakların durumu nakli biraz ugraşılsa herkes yapar