Birkaç aydır yaşanan çip krizi, bilgisayar fiyatlarını olumsuz etkiledi. Ancak korona virüsü sebebiyle pek çok kişi uzaktan çalışmaya ve eğitime geçiş yaptı. Bu sebeple özellikle bilgisayar satışlarında geçtiğimiz yıl patlama oldu. Uzmanlar, artan çip krizinin bilgisayar pazarını olumsuz etkileyeceğini tahmin etse de satışlar tam tersini söylüyor. Raporlara göre bilgisayar pazarı 2021 yılında da büyümeye devam etti.
Bilgisayar pazarı 2021 yılında da büyümeye devam ediyor
Araştırma firması Gartner, 2021 yılının ilk çeyreğindeki bilgisayar sevkiyatının geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre yüzde 32 arttığını tahmin ediyor. Bir başka analiz firması IDC ise bu oranı yüzde 55 seviyesine çekti. Sonuçların hangi kritere göre farklı çıktığı bilinmese de her iki firma da olağanüstü bir büyüme olduğu konusunda hemfikir.
Gartner, bilgisayar pazarını 2000 yılından beri izlediklerini belirtiyor. Şirkete göre 2021 yılındaki büyüme, bilgisayar pazarı için bu zamana kadar gördükleri en hızlı büyüme oldu. IDC ise çeyrek geçişlerinde yaşanan düşüşün oldukça az olduğunu belirtiyor. Çeyrek geçişlerinde 2012 yılından beri ilk defa bu kadar az düşüş yaşanmış. Ayrıca, her iki firma da çip krizi yaşanmasa büyümenin daha fazla olacağını belirtiyor.
Çip kıtlığı otomotiv, bilgisayar, konsol ve daha pek çok pazarı büyük oranda etkilemiş durumda. Apple’ın yeni MacBook ve iPad modellerini erteleme ihtimali bile gündeme geldi. IDC, kıtlığın bilgisayar pazarındaki fiyatları artırdığını belirtiyor. Ayrıca şirket, yılın geri kalanında bilgisayar satın almanın duruma göre daha da zorlaşabileceğini söylüyor.
2020 ve 2021 yıllarında satışların patlama yapmasının en büyük nedeni korona virüs salgını oldu. Önümüzdeki aylarda normalde dönme sürecinin hızlanması, tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirebilir. Bu sebeple, bilgisayarlara olan talebin devam edip etmeyeceği kesin değil. Ancak hem IDC hem de Gartner talebin artacağı konusunda umutlu.
Bilgisayar pazarı 2021 yılında oldukça hareketli geçti. Tüm bu büyüme sürecinden en kazançlı çıkan firma ise Lenovo oldu. Şirket, yüzde 42.3’lük bir büyüme kaydederken pazar payını da yüzde 25.1 seviyesine çekti. Lenovo’yu ise yüzde 34.6’lık büyümeyle HP takip etti. En fazla büyüyen şirket ise Apple oldu. Amerikalı üretici, satışlarını yüzde 48.6 artırarak pazar payını yüzde 8’e yükseltti. Apple’ın büyümesindeki en büyük etkenlerden birisi ise M1 işlemcili MacBook ailesi oldu.