Avrupa Uzay Ajansı ve İngiliz Antarktik Araştırması‘na göre, Ronne Deniz Sahanlığı‘ndan Manhattan’ın neredeyse 75 kat büyüklüğünde bir buz kütlesi koptu. Kopan Buz kütlesi, halihazırda dünyanın en büyük buzdağı olarak kayıtlara geçti.
Bilim insanları tarafından A-76 olarak adlandırılan buzdağı, Copernicus Sentinel-1 görevi tarafından yakalanan son uygu görüntüleriyle tespit edildi. Uzay ajansı, yüzölçümü 4 bin 320 km2 olan kütlenin İspanya’nın popüler turistik adası Mallorca’dan daha büyük olduğunu belirtti.
Dünyanın en büyük buzdağı yoluna devam ediyor
Antarktika’nın Ronne buz Sahanlığı‘ndan kopan A-76‘nın büyüklüğü, şimdiden gezegendeki mevcut en büyük buzdağı olarak kayıtlara geçti. Şu anda Weddel Denizi‘ndeki yolcuğuna devam eden buzdağının hemen ardından 3 bin 380 km2 büyüklüğünde olan A-23A yer alıyor.
Bundan daha önce keşfedilen en büyük buzdağlarının arasında, 2000 yılında keşfedilen ve B-15 olarak adlandırılan buzdağıydı. 11 bin km2‘lik bir yüzölçümüne sahip olan ve Jamaika büyüklüğünde olan buzdağı, zamanla küçük parçalara ayrılmaktan kurtulamadı.
Antarktika Yarımadası‘nın yan tarafında yer alan Ronne Buz Sahanlığı, kıtanın kara kütlesine bağlanan ve çevredeki denizlere uzanan birkaç devasa yüzen bu tabakalarının en büyükleri arasında yer alıyor. Bu sahanlığın periyodik olarak bölünmesi, doğal döngünün bir parçasıdır.
Ancak ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne göre, Antarktika Yarımadası‘ndaki bazı buz tabakaları, bilim adamlarının iklim değişikliğiyle ilgili olabileceğine inandıkları nedenlerden dolayı, son yıllarda hızlı bir parçalanma sürecinin içine girdi.
Küresel ısınmanın canlı başlangıcı
Para babası şirketler elini taşın altına koysa olmaz böyle şeyler
Tatbikat var kuzey kutbundakı kimi,biz şuan küresel ısınma deyil,küresel soğuma devrindeyiz.Bol yağmur olmayacak.Rabbim bizleri açlıktan ve sussuzluktan korusun.
Elon Musk bunun olması için uğraşıyor ama bizimkiler anlamıyor işte kendi cebini düşündüğünü sanıyorlar halbuki cebini düşünen kendileri
Gene o sincap suboş’un işi….