Gözünü uzaya diken ülkemiz, bir süre önce Türkiye Uzay Ajansı adında bir kurum oluşturarak bu alandaki çalışmalarına başladı. İlk hedefi uzaya çıkmak ve Ay’dan örnek toplamak olan TUA, şu anda araştırma ve geliştirme kısmıyla uğraşıyor.

Rusya’da yapılan Küresel Uzay Keşif Konferansı’nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, geçtiğimiz dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Uzay Programı ile ilgili detay verdi.

Çin’in yeni uzay istasyonuna üç astronot taşıdı

Çin’in yeni uzay istasyonuna üç astronot taşıdı

Çin, 2022'de tamamlanacak Tianhe uzay aracına üç astronot gönderdi. Astronotlar uzay görevi için istasyona ayak basan ilk kişiler olacak.

Türkiye Uzay Ajansı 2028-29 yılında Ay’a iniş yapacak

Independent‘ın haberine göre, 16 Haziran Salı günü St. Petersburg’da düzenlenen Küresel Uzay Keşif Konferansı’nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ilk test görevini 2023’te gerçekleştireceklerini duyurdu.

Türkiye Uzay Ajansı

Uzaya çıkacak olan aracın geliştirilme aşamasında olduğunu söyleyen Yıldırım, üretilen motorun hibrit ve yerli üretim olacağını söyledi. Yapılan açıklama göre her şey planlandığı gibi giderse uzay aracının fırlatmaya hazır olduğundan emin olunması için roketin bir prototipi, 2023’ün sonlarında Ay’a uçacak.

Ancak aracının kendisi muhtemele 2029 yılına kadar hazır olmayacak. Ay’a iniş yapması planlanan araç, yüzeyden bilimsel veriler toplayacak. Konuyla ilgili konuşan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Ay’a ulaşmak için kendi motorumuzu kullanmayı düşünüyoruz. Ancak ilk aşamada roketimizi alçak Dünya yörüngesine yerleştirmek için uluslararası işbirliğine başvuracağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye önümüzdeki yıllarda bilimsel deneyler yapması için Uluslararası Uzay İstasyonu‘na bir Türk astronot göndermeyi de planlıyor. Bu plana dair açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Taraflarla görüşmelerimizi sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Birkaç ay içinde kesinleşecek ve eğitim sürecine başlayacağız.” dedi.