Gelişen teknoloji her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da bazı güvenlik endişelerini beraberinde getiriyor. Son olarak The Guardian tarafından ortaya çıkarılan bir bilgi, bu endişelerin boşa olmadığını gösterdi. İddiaya göre Pegasus isimli bir casus yazılımı, kullanan kişiye istediği kişinin telefonu üzerinde tam hakimiyet veriyor.
Son olarak Amazon’un attığı bir adımla AWS servisinden çıkarılan Pegasus casus yazılımı, bu olayın ardından dünya gündemine oturdu. Peki Pegasus tam olarak nedir? Kim tarafından ne amaçla geliştirildi ve kimler tarafından kullanılıyor. Sizler için araştırdık.
Eski Apple çalışanı casusluk iddialarına yanıt verdi
Eski kıdemli Apple çalışanı, casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Bugün California'da hakim karşısına çıkan çalışan Apple'ın tüm suçlamalarını reddetti.
Eski Apple çalışanı casusluk iddialarına yanıt verdi
Eski kıdemli Apple çalışanı, casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Bugün California'da hakim karşısına çıkan çalışan Apple'ın tüm suçlamalarını reddetti.Pegasus casus yazılımı nedir?
İsrail merkezli bir şirket olan NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus, gelmiş geçmiş en tehlikeli casus yazılımlarından biri olarak kabul ediliyor. Sadece tek bir mesajla yüklenen bu program, kurbanın ruhu bile duymadan telefonundaki bütün bilgilere erişilmesine olanak sağlıyor. Cihazdaki mesajlar, videolar, e-postalar, mikrofon ve hatta kamera bile yazılımı yükleyen kişinin eline geçiyor.
Geliştirici NSO Group‘a baktığımızda ise 2010 yılında Niv Carmi, Omri Lavie ve Shalev Hulio tarafından kurulduğunu görüyoruz. O zamandan bu yana oldukça hızlı büyüme gösteren şirket, özellikle Pegasus casus yazılımı ile büyük ilgi topladı. Her ne kadar program terörist ve suçluların yakalanması ve takibi için geliştirilse de sınır tanımayan ülkelerin gözdesi oldu.
The Guardian‘ın araştırmasına göre, Pegasus casus yazılımı kullanan ülkeler arasında Meksika, Hindistan, Azerbaycan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yer alıyor. Soruşturmayı yürüten gazeteciler, NSO Group‘u özellikle suistimallere imkan vermesi nedeniyle eleştiriyor. Aynı zamanda bu ve benzer yazılımların ne kadar tehlikeli olabileceğine de dikkat çekiyorlar.
Aynı zamanda bazı sivil hak savunucuları, Pegasus yazılımının “otokratik yönetimler” tarafından muhalifleri baskılamak için kullanıldığını belirtiyor ve bunun demokrasiye zarar veren bir yöntem olduğunu söylüyor. NSO, ise faaliyetlerini “terör ve suçun önlenmesi ve soruşturulmasına yönelik teknoloji geliştirmek” olarak tanımlıyor. hangisinin haklı olduğu ise şimdilik netlik kazanmış değil.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Pegasus casus yazılımı ve benzeri ürünler yasaklanmalı mı yoksa hükümetler kullanmaya devam mı etmeli? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
Kaldırılmalı