Günümüzde öne çıkan sıkı rekabetlerden biri olan, Android ve iOS arasındaki yarış son hız devam ediyor.
Kaderleri terk edilmek olan işletim sistemleri!
Bu yarış, maalesef birçok işletim sistemini gölgede bırakmak zorunda kaldı. Büyük umutlarla piyasaya sürülen bu işletim sistemleri, ne yazık ki terk edilmeye yüz tutuldu.
Kullanıcılar tarafından pek tercih edilmeyen bu işletim sistemleri, birçok kullanıcının isteklerini karşılayamadı. Bir türlü isteği başarıyı elde edemeyen, mobil işletim sistemlerini sizler için derledik!
{pagebreak::2}
Firefox OS
İlk olarak MWC 2013 fuarında kullanıcılar bir araya gelen Firefox OS, maalesef istediği başarıya bir türlü ulaşamadı.
ZTE, Alcatel, Huawei, ve LG modelleri ile kullanıcıların karşısına çıkan Firefox OS, dünya pazarının yüzde 1‘ine ulaşmak istiyordu. Fakat bu istekler sadece istek olarak kaldı ve 2016 yılında büyük umutlarla yola çıkan Firefox OS projesi durdurularak, kullanıcılara veda etti.
Popüler işletim sistemi Android ve iOS‘un oldukça gerisinde kalan Firefox OS, bu rekabeti kaldıramadı.
Şöyle bir baktığımızda ise bu başarısızlığın en büyük sebebi, Firefox OS‘un kullanıcılara işlevsellik konusunda istenileni verememesidir. Ortaya çıkan hatalar ve bu hatalara karşı bir çözüm bulunamaması, Firefox OS‘un kaçınılmaz sonunu getirdi diyebiliriz.
{pagebreak::2}
Windows Phone
Yanlış kararların ve izlenen stratejinin kurbanı olan Windows Phone, ne yazık ki diğer işletim sistemleri ile aynı kaderi paylaşıyor.
Günümüzde halen kullanılmak olan Windows Phone işletim sistemini, şu anlık aktif olarak kullanan firma bulunmuyor.
Eğer doğru bir strateji izlenilmiş olunsaydı Windows Phone, Android ve iOS‘un sıkı rakiplerinden bir tanesi olabilirdi. Ne yazık ki bu gerçekleşemedi.
Metro arayüzü ve daha birçok özelliği ile, mobil cihazlarda Windows deneyimi yaşattıran Microsoft, yoluna şu anlık Windows 10 Mobile ile devam ediyor.
Rakiplerin arasında dikkat çekmek için kullanıcılarına birçok yeniliği ve özelliği sunanan Microsoft, son olarak ise Siri benzeri bir sesli asistan olan Cortana‘yı duyurmuştu.
Ancak bu yapılan yenilikler bir türlü kullanıcıların isteğini karşılayamadı ve Windows Phone‘da aynı kaderi paylaştı.
Windows Phone‘a vasat bir işletim sistemi dememiz büyük bir hata olur. Fakat kullanıcıların kendisinden uzaklaşmasının en büyük nedeni ise, telefonda kullanabilecekleri uygulamaların ya sonradan Windows Phone’a gelmesi ya da hiç gelmemesinden dolayı kullanıcıların Android ve iOS gibi işletim sistemlerine yönledirdi.
Ancak yetkililer sürekli işletim sistemini geliştirerek, kullanıcılara sunmaya devam ediyor. Bakalım, küllerinden yeniden doğabilecekler mi?
{pagebreak::3}
BlackBerry 10
Bir zamanların popüler telefonlarından biri olan BlackBery, popülerliğini fazla uzun süre sürdüremedi.
Hızlı bir düşüş yaşayan BlackBerry işletim sisteminden tercihini Android‘den yana kullansalar bile istenilen başarı bir türlü gelemedi.
Kararsız bir platform olan BlackBerry işletim sistemi, ne yapsa bir türlü kullanıcıları kendine çekemedi ve BlackBery, kendi ile özleşen BlackBery Messenger uygulamasını diğer platformlara da geleceğini duyurmuştu.
Halen işletim sistemini düzenli olarak güncellensede BlackBerry, yeni özellikler yerine güvenlik güncellemeleri yayınlamakta.
Pek istenilerek yapılmasa da, kötü gidişata bir dur demek isteyen yetkililer, teknoloji devini TCL‘ye sattı. Bu satıştan sonra istenilen başarılı günlere yeniden ulaşmayı hedefleyen yetkililer, BlackBerry Mercury ile yeniden bir dönüş yapmayı planlıyor.
{pagebreak::4}
WebOS
Palm Pre tarafından geliştirilen WebOS işletim sistemini duymayanınız yoktur. Rakiplerine korku salarak piyasaya çıkan WebOS çıktığı dönemde oldukça iddialıydı.
Görsel arayüz ve menü efektleri ile oldukça dikkat çeken işletim sistemi, Android işletim sistemine özendiğinden dolayı oldukça eleştirilmişti. Özgünlüğü ile ön plana çıkan WebOS rakipleri arasında oldukça dikkat çekiyordu.
Monolithic Linux çekirdeğini kullanan WebOS, hızlı ve kullanışlı olması rakiplerini oldukça zorlamıştı. Ancak gelişen şartlar ve izlenen yol haritasının yanlış olması, güzelim işletim sisteminden uzaklaşılmasına sebep oldu.
Palm Pre‘nin üretmiş olduğu telefonlar için özel olarak kullanılan işletim sistemi WebOS, satışlarının düşük olması ve akıllı telefon pazarında bir türlü aradığı yerin bulanamaması bunlara ek olarakta Android‘in fenomenliğinin artması, WebOS‘un sonunu getiren bir gelişmeler arasında yer aldı.
{pagebreak::5}
MeeGo
Nokia ve Intel‘in ortaklaşa olarak geliştirdiği, açık kaynaklı mobil işletim sistemi MeeGo, ilk olarak MWC 2010‘da tanıtılmıştı.
Öncelikli hedefi, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı televizyonlar, navigasyon sistemleri ve giriş seviyesindeki masaüstü bilgisayarlardı.
Nokia N9′da ilk olarak kullanılan bu işletim sistemi de kullanıcıların isteklerini bir türlü karşılayamadı. Olumsuz durumlar ve sıkıntıların üst üste gelmesinden dolayı, Nokia ve Intel’in ortaklaşa olarak geliştirdiği bu projeden vazgeçildi.
Oldukça popüler olan rakiplerinin karşısına yanlış bir zamanlamayla çıkan Nokia, yeni işletim sistemini Nokia N9 ve N950‘de kullandı
Elde edilen başarısız sonucun ardından rakiplerine karşı fazla direnemeyen MeeGo işletim sisteminin, birçok eksiği olması kullanıcıların kendisinden uzaklaşmasına neden oldu.
Böylece Intel ile iş ortaklığına son veren Nokia, Windows Phone işletim sistemli akıllı telefonlar üretmek için 3 yıllığına Microsoft ile anlaştı.
Ancak buradan da istenilen sonucu elde edemeyen Nokia, verilen bir aranın ardından, Android cihazları ile özlediği akıllı telefon sektörüne geri döndü.
:: Sizce göre bu başarısızlıkların temel sebebi nedir?
Bada yı unutmuşsunuz. Ayrıca artık tüm editörleriniz makale yazarken yazdıklarını son kez gözden geçirsin bir sürü cümle hatası kelime hatası oluyor.
Symbian?
Bada os yok
Symbian os neredeeee
Samsungun Bada'sini da unutmamak lazım
android 1 nuamra iphone 6s de kullandim ama androidi cok ozledim s7ye geri dondum
Samsun Bada da var
Symbian hepsinden ileride ve hepsinden daha popüler olan bir işletim sistemi iken bu listeye girememiş olması listenin kalitesizliğini ortaya koyuyor.
Yakında bu listede ios ve Android de olacaktır.
Android şuanda dünyanın en büyük mobil işletim sistemi konumundadır. Bunun nedenleri bellidir. Arkasında internet devi Google olması, açık kaynak ve özgür bir sistem olması, arayüzünün çok kullanışlı olması, marketinde her uygulamanın bulunması ve en önemlisi kendini sürekli yenilemesidir. Evet, Android'in ilk hali ile şuanki hali arasında uçurum vardır. Bunu görebilenler, Android'in geçirdiği evrimi anlar. Android diğerleri gibi sabit kalmadı. Android kendini sürekli yeniledi ve güncelledi. Ve güncellemeye devam ediyor. Tabii ki koskoca Google destekli olmasının da önemli bir payı var burada… Şimdi bazı arkadaşlar çıkıp diyor ki Android şöyle kötü böyle kötü vs vs. Ben de diyorum ki Android eksik yanları da olsa, kusurları da olsa, var olan sistemler arasındaki en mükemmel işletim sistemidir. iPhone alırsanız belki birkaç saniye daha hızlı rehbere veya galeriye girmiş olursunuz ama asla asla Android'in tadını alamazsınız. Android'in yeri başkadır… Android dünyada %90 oranında kullanılan bir mobil sistem. Android'i artık kimse yıkılamaz. Hatta iddia ediyorum, iPhone birkaç sene sonra Android'in gücüne daha fazla direnemeyecek. Bu saatten sonra Android durdurulamaz.
Tek sayfada olmuyor mu bu haberler
Sony nin java sı???
İos hepsini bitirdi. Android alternatif olarak çıktı.
Symbian ve bada yok, azıcık beyninizi çalıştırın ya.Alıntı yapmayın
Bada ???
Symbian os??
I love you ıos
symbian, java
Android alternatif olarak çıktı diyen arkadaş dosya sistemine bi erişsene iosunda 🙂
webOS sonlanmadı LG TV lerde kullanılıyor.
Symbian ve bada da bu listede yer almaliydi
Değişir Hacım Bilişimde Her Şey Değişir. Kimler Vardı Yok Oldu. Bu Gün Android, İos Popüler 10Sene Geçer Buda Değişir, Şimdi Siz Bu Android, Bu İos Kıral Sonsuza Kadar Bunlar Olcak Dersiniz, Bilişimde Önünüzü Görmeniz Mümkün değil 10Sene Sonra Hangi Akım Çıkacak, Nasıl Cihazları Kullanacaksınız, Vücudunuza Micro Çipmi Yerleştirecekler Bak Şimdiden Bulut İşletim Sistemi Konuşuluyor Çok Şey Değişiyor Çok Hiçbirini Şimdiden kestiremeyiz, Tek Bildiğim Bu Android, Bu İos Popülaritesi Birgün Tozlu Raflara Kalkacak Böyle Haber Başlıklarına Konu Olacak Bizde Geçmiştekiler Gibi Anıp Anıp Yad Edeceğiz.
bada ve symbian ın bu listede olmaması için 2 sebep var 1.si bu iki işletim sistemi kendi dönemlerinde başarılı olmuş işletim sistemleriydi. symbian evet dokunmatiğe geçiş yapamadı fakat dokunmatik öncesi dönemin bütün kaymağını yedi yani sadece yeni nesile ayak uyduramadı ve uyduramazdı da zaten ancak sıfırdan yazılabilirdi.
bada olayına gelirsek bada işletim sistemi ilk çıktıgı WAVE döneminde mevcut ios dan da (ozaman iphone3gs vardı) androiddende samsung galaxy s 1 vardı çok daha kabiliyetli ve güçlüydü , türkiyede google playstore yoktu bitek appstore vardı ve bada da bir çok düzgün çalışan uygulama vardı. yine dediğim gibi çıktıgı dönemde oldukça iyiydi rakiplerine göre ancak samsung işin içinde olunca illa bir şekilde güzelim cihaz serisini de bitirdi , bada yı da bitirdi. yani başarıyı yakalamaya ramak kalmışken yok edildi.
BlackBerry OS en iyi isletim sistemi, su anki surumle 2020ye kadar idare edilir sonrasina bakicaz artik.
Ios den baskasi yalan. Androidin yerini alabicek bir sistem gelebilir ama ios yerini kimse alamaz.
O değilde BlackBerry nin yanlış politikaları yüzünden Android den daha stabil ve guvenli bir işletim sistemini ke dine sakladi ve mahvetti eger diğer üreticiler ile paylassaydi hem uygulama hemde stabillik olarak Android'in baya önüne gecebilirdi
Windows 10 mobile'ın nesi unutulmuş be her hafta çatır çatır güncelleme alıyo.
windows 10 aslında en iyisi ama uygulama üreticilerinden destek bulamadı mikisoft kendi başına ayakta durmaya çalışıyor olsada sadece oyun ofis odaklı bir sistem olma yolunda ilerliyor telefon olarakta kullanılabilir bence sıkıntı yok
Sybiam nerde ?
Symbian*
S40 nerede hacı