Windows Phone 7’nin özel bir etkinlik ile tüm ayrıntılarının duyurulmasının ardından gözler işletim sistemini taşıyan ilk cihazlara çevrilmiş durumda. Bu konuda ilk dikkat çeken isimler Samsung, LG ve HTC oldu. Yakın bir süre içersinde vitrinlerdeki yerini alacağı açıklanan telefonları kullanırken dikkat edilmesi ya da bilinmesi gereken detaylar neler peki? 12 maddede Windows Phone 7 hakkında önemli tüyoları açıklamaya çalıştık.
Aramayı sadece Bing üzerinde yapabiliyorsunuz.
Ayarlara Göz Atın
Windows Phone 7’de yer alan HUB mantığı erişim kolaylığının yanı sıra her işlevin birbiri ile bağlantılı bir şekilde çalışmasına da olanak tanıyor. Ancak her sistemde olduğu gibi Windows Phone 7’de de verdiğinizden fazlasını alamıyorsunuz.
Windows Phone 7’de sistem ayarlarını en baştan doğru bir şekilde ayarlamanızda fayda var. SkyDrive, sosyal ağ istemcileri, rehber ve mesajlar gibi her işlev bir bütünlük içinde çalıştığından yeri geldiğinde örneğin rehberiniz işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
{pagebreak::Renginizi Seçin!}
Renginizi Seçin!
Bilindiği gibi Windows Phone 7’de üreticilere kendi arayüzlerini kullanma imkânı tanınmıyor. HTC’nin Sense, Samsung’un TouchWiz gibi mobil arayüz yazılımlarına Microsoft geçit vermeyeceğini daha önce zaten duyurmuştu.
Buna karşılık sistemde renk temasını değiştirebilmeye müsaade edilmiş. Ayarlar altında 7 farklı renk desteği mevcut. Settings > Lock & Wallpaper > Theme adımlarını izleyerek istediğiniz renk seçimini yapabilirsiniz.
Renk değişiklikleri sadece ön yüklü yazılımlarda işlev gösteriyor.
Web İçin Ekranda Yer Açın!
Mobil cihazlarımızı daha çok internete girmek için kullanıyoruz. Hal böyle olunca da işletim sistemi geliştiricileri rakiplerinden sıyrılmak adına inovatif adımlar atmak için birbiri ile yarışır hale geldi. Her sistem, kullanıcılarına en iyi internet deneyimini yaşattığını iddia ediyor.
Windows Phone 7’yi rakiplerinden ayrı kılan bir özellik duymadık henüz ancak sistemin kullanım kolaylığı sağlayan küçük tüyoları da yok değil. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise telefonu yan tuttuğunuzda adres ve menu çubuğunun otomatik olarak gizlenmesi olmuş.
{pagebreak::Tam 7 Farklı Klavye}
Tam 7 Farklı Klavye
Windows Phone 7’nin yola çıkarken belirlediği öncelikli prensip, kullanıcının ihtiyacı olan hemen her işleve üçüncü şahıs yazılımlara ihtiyaç duymadan ulaşabileceği bir sistem oluşturmaktı. Bu amaç doğrultusunda ortaya çıkan bir durum olduğunu düşündüğümüz bir ayrıntı sistemin içersinde 7 farklı klavyenin bulunması.
Yön tuşlarına basarak daha fazla ikona ulaşabilmeniz mümkün.
Ancak bu klavyeleri öyle özgürce istediğinizi istediğiniz zaman kullanamıyorsunuz. En azından şu an için durum bu şekilde. Örneğin dikey QWERTY klavyeyi şifre yazarken yahut adres çubuğuna web adresi girerken görebiliyorsunuz. Herhangi bir ileti yazarken ya da bir dosya üzerinde çalışırken, standart QWERTY klavye, üzerinde ifadelerin bulunduğu tuşlar ile birlikte ekranda görünüyor. Ya da üçüncü şahıs bir uygulamanın içersinde URL veya e-posta adresi yazarken .com ve @ gibi butonların da klavyeye yerleşmiş olduğu görülüyor.
{pagebreak::Rehber İçin İşlevsel Bir Özellik}
Rehber İçin İşlevsel Bir Özellik
Windows Phone 7 rehberdeki kişilere hızlıca ulaşmak için son derece kolay bir metot geliştirmiş. Daha önce çeşitli üçüncü şahıs yazılımlarda karşılaştığımız benzer yöntem ile isimler, ilk harflerine göre kategorilendiriliyor. Ekranı aşağı doğru sürüklemek için bu yolla çok fazla uğraşmamış oluyorsunuz ve aradığınız ismin ilk harfine tıklayarak gerekli kişi bilgisine saniyeler içinde ulaşmak mümkün hale gelmiş oluyor.
Rehber kullanımı bu vesile ile bir hayli hızlanmış.
Kullanışlı Müzik Tuşları
Windows Phone 7’de müzik dinlerken, çalan parçayı yönetmek son derece kolay. Ekrana zekici yerleştirilmiş müzik tuşlarının yanı sıra durdur, çal, ileri sar gibi fonksiyonel kısa yollar mevcut. Aslında bu özellik Zune kullanıcıları için pek de yeni sayılmaz.
Microsoft Zune’da yer alan ses tuşları ile parçayı durdurma ve yeniden başlatma, sonraki parçaya geçme gibi özellikleri Windows Phone 7’ye de aynen aktarmış.
{pagebreak::Ayarları Sıfırlayın}
Ayarları Sıfırlayın
Mobil cihazlar özellikle üçüncü şahıs yazılımların yüklenip silinmesi ile zamanla yavaşlar ve keyif bozan bir yapıya bürünür. İşte böyle durumlarda sistemi ilk günkü haline getirmek ve sistem belleğinde kayıtlı tüm bilgileri silmek faydalı bir iş olacaktır.
Bilgisayarlarda olduğu gibi Windows Phone 7 için de durum farklı değil. Diğer mobil cihazların aksine Windows Phone 7’de sistemi resetlemek için zahmetli tuş kombinasyonları ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Settings > about > reset phone adımlarını izleyerek sistemi sıfırlayabilirsiniz.
Hızlı Arama
Windows Phone 7’de kopyala yapıştır özelliği yok ancak bir web sayfasında gezerken istediğiniz bir metni seçebiliyorsunuz. Bu seçme ne işe yarar ki demeyin. Microsoft bu işlevi süs olsun diye yerleştirmemiş elbette ki.
Seçtiğiniz metni tek bir tıklama ile Bing üzerinde aratabiliyorsunuz. Aslında bu durum Windows Phone 7’nin kopyala yapıştır için bir alt yapıya sahip olduğunu da kanıtlayan önemli bir gösterge. Böylelikle kopyala – yapıştır mantığının da bu temel üzerine oturtulacağını görmüş oluyoruz.
{pagebreak::Veri Erişimini Roaming’e Kapatın!}
Veri Erişimini Roaming’e Kapatın!
Sık sık yurtdışında seyahat ediyorsanız Windows Phone 7’de sizin için harika bir özelik sisteme entegre edilmiş. Telefonunuzu yurtdışında farklı bir operatör üzerinden kullanıyorsunuz. Ancak data dolaşımı için faturanızın kabarmasını da hiç istemiyorsunuz.
O halde Settings > Mobile Network yolunu izleyerek data roaming işlevini devre dışı bırakabilmeniz mümkün. Bu özellik aslında yeni bir buluş değil ancak sisteme entegre edilmiş olması önemli.
Kişilere Link Atayın
İşte Windows Phone 7’nin HUB mantığının en çok işe yaradığı alanlardan biri daha. Windows Phone 7’de her işlev hem geleneksel manada mobil cihaz ihtiyaçlarını karşılayacak hem de çağın trendi sosyal medya ile başarılı bir şekilde senkronize olacak biçimde düşünülmüş.
Kişilere link atama mantığı da genel olarak işte buraya dayanıyor. Bu özellik sayesinde sistem, istenen kişileri bağımsız bir uygulama mantığında algılayarak kişi bilgilerini bir araya getirmeye çalışıyor. Rehberdeki kayıtlı bilgiler doğrultusunda isim altına Facebook profil adresi, mailler için Outlook bağlantısı gibi linkler ekleniyor. Daha da önemlisi ise tüm bilgilerin sezgisel bir şekilde kullanıcıya önerilmesi. İlk izlenimler sistemin hiç hata yapmadığı yönünde.
{pagebreak::Telefon Numaram Neydi Diye Düşünmeyin!}
Telefon Numaram Neydi Diye Düşünmeyin!
Windows Phone 7’de detaylara inildiğinde birçok ilginç özelliğin bulunduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de telefon numarasının gösterildiği menu seçeneği olmuş. Telefon numarasını uzunca bir süre geçmesine rağmen ezberleyemeyen kullanıcılar olduğunu es geçmemiş Microsoft.
Windows Phone 7’de telefon numaranızı doğrudan görmek istiyorsanız Settings > Appilications > Phone seçeneğini takip edebilirsiniz.
Müzik kontrol kısayolları Zune’dan alıntılanmış.
Dinlendiğiniz Parçanın Detaylarını Görün!
Zune marketplace ile dinlediğiniz parçaya dair ayrıntıları da görebilmeniz mümkün. Sanatçının biyografisine, albümlerine ve şarkılarını görebiliyorsunuz. Tabi bunların hepsi şu an için tümüyle İngilizce.
Zune marketplace sadece bilgi de göstermiyor elbette. Beğendiğiniz parçaları dinleyebiliyor yahut ödemesini yaparak satın alabiliyorsunuz aynı zamanda.
:: Windows Phone 7’nin en beğendiğiniz özelliği ne?