TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü(RUTE), 4 yıllık çalışma sonucunda hatlarda meydana gelen doğalgaz kaçacakları için geliştirdiği boru içi denetleme robotunu tanıttı. Robot Göz adı verilen cihazda bulunan 900 sensör, kaçakları önleme ve erken müdahale için büyük rol oynayacak.
Haritalama özelliğine de sahip olan Robot Göz, gittiği borunun içerisinde nereden geçtiğini kaydediyor. Deprem sonrasında boruların kullanıma uygun olup olmayacağı ve yer değiştirip değiştirmediği robot sayesinde tespit edilebilecek.
AFAD hangi teknolojileri kullanıyor? (Video)
Robot Göz sayesinde dışa bağımlılık azalacak
Konu hakkında Twitter üzerinden açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ” 2017’de İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) için TÜBİTAK’ın başlattığı projede ‘Robot Göz’ doğal gaz hatlarındaki arıza ve kaçakları tespit ediyor. Böylece milyonlarca lira tasarruf sağlanacak. İstanbul hizmetten de teknolojiden de geri kalmayacak.” ifadelerini kullandı.
Benzeri sadece ABD’de bulunan boru içi denetleme robotu, 545 km. uzunluğundaki hatta denetim yapacak. TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen, “Normalde bunları kiralıyorsunuz ve kilometre başına ücret ödüyorsunuz. Şu anda biz bu teknolojiye sahip olarak dışa bağlımlılığı ortadan kaldırmış oluyoruz. Robotumuz aynı zamanda haritalama yapabiliyor. Deprem sonrasında boruların kullanılıp kullanılamayacağını, yer değiştirip değiştirmediğini bu robotla öğrenebileceğiz.” dedi.
Boru içerisindeki 2.5 kilometrelik kablosuz haberleşme testlerini başarıyla tamamlayan Robot Göz, yakında canlı hatta görevini yapmaya başlayacak.
Robot Göz’ün özelliklerinden bahseden Dr. Hüseyin Ayhan Yavaşoğlu, ” “Yılansı bir yapısı var. Yönelme, dönme hareketleri yapabiliyor ve karmaşık şehir boru hatlarında bu yapısı sayesinde rahatlıkla hareket edebiliyor. Kamera modüllerinde lazerlerimiz var. Çember şeklinde lazer yansıtıyoruz. Bu lazerin değişimini inceleyerek borularda deformasyon var mı bunları tespit etmiş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
900 farklı sensör ile toplanan veri cihazın üzerinde kayıt ediliyor. Operasyon sonrasında işlenen veriler, hataların daha hızlı bir şekilde bulunmasına imkan tanıyor.